25.11.2013

Ciasto "Mleczna Kanapka"


 
 
/ przepis własny, składniki na tort o średnicy 23 cm/


ciasto:
 
- 300 g przesianej mąki pszennej tortowej
-  200 g białego cukru
- 170 ml zimnej wody mineralnej
- 150 g brązowego cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 120 g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałeczki)
- 3 łyżki (20 g) kakao bez cukru
- 2 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 1 łyżeczka sody + szczypta proszku do pieczenia
 
 
krem:
 
- 1 małe opakowanie (200 g) śmietanki 36 % lub 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
 
 
polewa:
 
- 100 g czekolady gorzkiej (połamanej na kawałeczki)
- 50 g czekolady mlecznej (połamanej na kawałeczki)
- 50 ml mleka
 
 
 
do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej
 
 
 
Czekoladę połam na kawałeczki rozpuść wraz ze śmietaną 18%  i cukrem trzcinowym w rondelku o grubym dnie. Wystudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło na puch, dodając stopniowo biały cukier. Następnie wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera, do masy dodawaj na zmianę wodę mineralną oraz po łyżce mącznej mieszanki .
Wlej wystudzoną czekoladową miksturę.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, dodaj delikatnie do ciasta (najlepiej łyżką).
Gdy masa jest już gotowa, wysmaruj dwie okrągłe tortownice masłem oraz posyp bułką tartą i podziel ciasto na dwie części.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. ( bez termoobiegu)  i piecz w nim blaty przez ok. 25 minut.
Ważne, aby po upieczeniu drewniany patyczek w nie wsadzony był suchy!
Gdy blaty będą już upieczone wystudź je na kuchennej kratce.
Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Przełóż nią blaty, lekko dociśnij.
W rondelku zagotuj wodę, do miseczki włóż czekoladę oraz wlej mleko.
Postaw miseczkę na rondelku z gotującą się wodą i rozpuszczaj składniki- stale mieszając.
Tak powstałą polewą czekoladową udekoruj ciasto.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 4 h ( a najlepiej na całą noc).
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

14 komentarzy:

  1. Pamiętam, że zawsze szalałam za kupną mleczną kanapką :) Ta zrobiona samemu, TAK wyglądająca, musi być jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak byłam mała uwielbiałam mleczną kanapkę z kindera :D
    A tu proszę można zrobić domową ! I to o wiele , wiele większą !
    Więcej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Choć ja preferuję polewę z mlecznej czekolady, wtedy mam pełnię słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacha są najlepsze, wygląda imponująco:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności<3
    Muszę zrobić to ciacho, bo mleczną kanapkę bardzo lubię; D

    OdpowiedzUsuń
  6. domowa mleczna kanapka, mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka kusi mnie zdecydowanie bardziej od tej kupnej. Kupną bowiem bym wzgardziła, no a nad tą... ;)

    PS. Mała poprawka by się przydała: ' Następnie dodawaj wbijaj po jednym żółtku.'

    OdpowiedzUsuń
  8. Kinga- thx, zrobione! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam domowe odzwierciedlenia kupnych słodyczy. są niezastąpione.

    OdpowiedzUsuń
  10. świetnie wygląda, bardzo lubię to ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  11. to ciacho od razu przypomina te słynne kanapki, zawsze w podstawówce się nimi zjadałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczne ciasto Olciu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pyszna, naturalna, o niebo lepsza od tej napompowanej czym się tylko da sklepowej:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie:) ... zjadłabym kawałeczek:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.