/ przepis własny, składniki na tort o średnicy 23 cm/
ciasto:
ciasto:
- 300 g przesianej mąki pszennej tortowej
- 200 g białego cukru
- 170 ml zimnej wody mineralnej
- 150 g brązowego cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 120 g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałeczki)
- 3 łyżki (20 g) kakao bez cukru
- 2 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 1 łyżeczka sody + szczypta proszku do pieczenia
krem:
- 1 małe opakowanie (200 g) śmietanki 36 % lub 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej (połamanej na kawałeczki)
- 50 g czekolady mlecznej (połamanej na kawałeczki)
- 50 ml mleka
do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej
Czekoladę połam na kawałeczki rozpuść wraz ze śmietaną 18% i cukrem trzcinowym w rondelku o grubym dnie. Wystudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło na puch, dodając stopniowo biały cukier. Następnie wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera, do masy dodawaj na zmianę wodę mineralną oraz po łyżce mącznej mieszanki .
Wlej wystudzoną czekoladową miksturę.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, dodaj delikatnie do ciasta (najlepiej łyżką).
Gdy masa jest już gotowa, wysmaruj dwie okrągłe tortownice masłem oraz posyp bułką tartą i podziel ciasto na dwie części.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. ( bez termoobiegu) i piecz w nim blaty przez ok. 25 minut.
Ważne, aby po upieczeniu drewniany patyczek w nie wsadzony był suchy!
Gdy blaty będą już upieczone wystudź je na kuchennej kratce.
Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Przełóż nią blaty, lekko dociśnij.
W rondelku zagotuj wodę, do miseczki włóż czekoladę oraz wlej mleko.
Postaw miseczkę na rondelku z gotującą się wodą i rozpuszczaj składniki- stale mieszając.
Tak powstałą polewą czekoladową udekoruj ciasto.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 4 h ( a najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pamiętam, że zawsze szalałam za kupną mleczną kanapką :) Ta zrobiona samemu, TAK wyglądająca, musi być jeszcze lepsza.
OdpowiedzUsuńJak byłam mała uwielbiałam mleczną kanapkę z kindera :D
OdpowiedzUsuńA tu proszę można zrobić domową ! I to o wiele , wiele większą !
Więcej dla mnie :)
Pycha! Choć ja preferuję polewę z mlecznej czekolady, wtedy mam pełnię słodyczy :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze, wygląda imponująco:-)
OdpowiedzUsuńPyszności<3
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić to ciacho, bo mleczną kanapkę bardzo lubię; D
domowa mleczna kanapka, mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńTaka kusi mnie zdecydowanie bardziej od tej kupnej. Kupną bowiem bym wzgardziła, no a nad tą... ;)
OdpowiedzUsuńPS. Mała poprawka by się przydała: ' Następnie dodawaj wbijaj po jednym żółtku.'
Kinga- thx, zrobione! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe odzwierciedlenia kupnych słodyczy. są niezastąpione.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, bardzo lubię to ciasto:D
OdpowiedzUsuńto ciacho od razu przypomina te słynne kanapki, zawsze w podstawówce się nimi zjadałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto Olciu. :)
OdpowiedzUsuńpyszna, naturalna, o niebo lepsza od tej napompowanej czym się tylko da sklepowej:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) ... zjadłabym kawałeczek:) buziaki
OdpowiedzUsuń