07.08.2013

Chleb na zakwasie z rodzynkami i słonecznikiem



/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/


 - 250 g zakwasu żytniego
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g mąki pszennej typ 550
- 185 ml wody
- garść rodzynek
- garść ziaren słonecznika
- 14 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki oleju

do przygotowania foremki:
- otręby  żytnie + 1 łyżka oleju


Wodę i zakwas wlać do miski, wkruszyć świeże drożdże. Wymieszać odstawić  na 10 minut.
Następnie dodać przesianą mąkę (oba rodzaje), żurawinę, łyżkę oleju, sól. Zagnieść ciasto. Będzie dosyć luźne, ale powinno trzymać swoją formę.
Przełóż je na blat i złóż jak list. Łyżkę oleju wlej do pustej miski i rozprowadź go po całej jej powierzchni. Przełóż ciasto do miski, aby wyrosło, przykryj je czystą ściereczką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (trwa to zwykle ok. 1,5 h),  uformuj je na omączonym blacie w kulę. Następnie przełóż na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb możesz naciąć żyletką- nie jest to jednak konieczne.
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, obok chleba włóż do piekarnika małe naczynko żaroodporne z wodą,  piecz chleb w takiej temp. przez 10 minut, następnie obniż ją i piecz przez kolejne 25 minut w 210 stopniach C.
Chleb studź na kratce.

Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.