Rigatoni z sosem śmietanowo-kurkowym i orzechami

W związku z tym, że nadeszła jesień,  a jesienią grzyby smakują mi najbardziej ( w innym porach roku jestem nawet skłonna stwierdzić, że nienawidzę grzybów).. dziś kurki. Co prawda sezon na nie powoli się kończy (trwa do listopada),  ale dla mnie to chyba napyszniejsze grzyby, więc nie mogłam przejść obojętnie obok malutkiego pudełeczka pomarańczowych liszek. Dziś pokażę Wam przeprosty i przepyszny przepis na sos śmietanowo-kurkowym w towarzystwie makaronu rigatoni, ziół, orzechów włoskich  i sera.

/ przepis własny, dla 2 osób/
 
- 150 g oczyszczonych kurek
- 160 g makaronu rigatoni
- 160 g śmietany ( ja dałam gęstą w proporcji 1:1  18% i 30% śmietanę)
-  mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- ok.  3 łyżki twardego, starego sera typu parmezan
- świeże zioła: bazylia i tymianek
- garść orzechów włoskich
- sól, pieprz
Nastaw wodę na makaron. W tym czasie oczyść i pokrój grzyby na mniejsze części, rozpuść na patelni masło, dodaj łyżkę oliwy, przeciśnij przez praskę czosnek oraz pokrój w kosteczkę cebulę. Wrzuć na patelnię grzyby, czosnek i cebulę. Smaż przez ok. 13 minut- cały czas mieszając . Jeśli grzyby się troszkę przypalą- to nic, dzięki temu sos będzie bardziej aromatyczny:)
Wrzuć makaron do garnka i gotuj wg. przepisu na opakowaniu.
Następnie zestaw z ognia patelnię  i dodaj śmietanę, znów wstaw na palnik i podgrzewaj, cały czas mieszając przez ok. 6 minut.  Jeśli zauważysz, że sos jest zbyt gęsty, dodaj do niego ok. 3 łyżek wody z  gotującego się makaronu.
Dodaj zioła i przyprawy, pozostaw na palniku, ale wyłącz go już całkowicie.
Odlej makaron, wymieszaj na patelni wraz z sosem, wrzuć jeszcze orzechy włoskie i posyp startym serem.
Smacznego!


Do dzisiejszego dania użyłam:
* makaronu bezglutenowego kukurydzianego rigatoni, pyszny makaron dobrej jakości, nie zawiera laktozy. Polecam!
Do kupienia na ekosfera24.pl lub w Organic Farma Zdrowia


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥______________________________

25 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wyglada cudnie - w sam raz na taka pogode jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie się prezentuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne:) u mnie kurki byly ostatnio na talerzu dwa tygodnie temu..bo teraz juz ladnych nie widzialam...

    OdpowiedzUsuń
  4. rozbudziłaś moje kubki smakowe ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, zachęcam Was do przyrządzenia, trzeba korzystać dopóki są!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Juz tesknie za kurkami...

    OdpowiedzUsuń
  7. Olciku, aleś mi smaka na takowy makaron narobiła ....wyglada mega pysznie:) buziaka zasyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Całe życie nie znosiłam grzybów, ba, nigdy nie próbowałam kurek a ostatnio naszło mnie na makaron dokładnie z takim sosem, jak Twój :) Wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widziałam ostatnio kurki na bazarku. Nie kupiłam, ale może jutro to zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm kurki :) Dobrze,że sobie troszkę pomroziłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, smakowicie!:)
    Olcik,a wiesz,że nie wiedziałam,że na kurki mówi się liszki? :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia. A i makaron niczego sobie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zdecydowanie lubie ten makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chcę to zjeeeść...

    OdpowiedzUsuń
  15. mogę wprosić się na obiad? ;-))))

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, nadal mam otwartą kartę z tym makaronem :) Chciałam jeszcze wyrazić zachwyt nad nagłówkami twojego bloga. Kocham je!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ola mała- dziękuję za miłe słowa no i bierz się do gotowania;*
    :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. pyyycha :) uwielbiam makarony z kurkami! Trzeba korzystać póki są

    OdpowiedzUsuń
  19. O tak kurki to zdecydowanie jedne z najlepszych grzybów (fantastyczne są też rydze). Wspaniała propozycja, sos trafia w mój gust :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. u nas kurki kroluja w tym tygodniu... najpierw zupa kurkow - warzywna, jutro miala byc pasta podobna do twojej... no i jeszcze jajecznica na kurkach... kurki gora!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Daria i Jarek- łaał, też smakowitości:)
    Pozdrowienia dla wszystkich!!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie