O dobrą patelnię wcale nie jest tak łatwo, bo na rynku jest na prawdę spory wybór- często jednak cena nie jest wprostproporcjonalna do jakości, czyli mówiąc krótko przepłacamy. Z patelnią cermiczną mam do czynienia nie po raz pierwszy- dokładnie rok temu razem z Mamcią zakupiłyśmy włoską patelnię, która sic! po ok. 1 miesiącu użytkowania "wybrzuszyła się", jej biała powłoka niestety zaczęła schodzić i smażenie na niej równało się z cudem. Takie były moje początki z patelnią ceramiczną. Dodatkowo wspomnę jeszcze, że jej cena wcale nie była jakaś tam mega korzystna (ok. 80 zł).
Zupa brokułowa w kolorze patelni
/ dla 3 osób/
- 1 brokuł
- bulion warzywny
- sól, pieprz, papryka, czosnek
- ziemniak
- 1/2 bułki wrocławskiej
- masło (4 łyżki)
Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę masła, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, trochę papryki.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy różdżki borkułów. i ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę.
Gotujemy do miękkości. Następnie wszystko miksujemy malakserem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Smażymy grzanki, do momentu aż z obu stron będą rumiane.
Zielona Amie natomiast jest na prawdę miłą w obsłudze patelnią, mogę ją Wam polecić z czystym sercem, bo:
- Ma powłokę Ecolon. Jest to powłoka wytworzona na bazie ceramiki, głównie z dwutlenku krzemu (znanego również jako krzemionka lub SiO2), materiału najpowszechniej spotykanego w środowisku naturalnym w postaci kamienia lub piasku. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą (PTFE), Ecolon nie jest szkodliwy dla środowiska i człowieka.Korzystając z naczyń posiadających tę powłokę, zużywa się mniej energii i uzyskuje szybszy czas gotowania
- jej kolor wprawia Nas w pozytywny nastrój
- równo smaży
- jest ono bardzo łatwe- nic nie przywiera, patelnia szybko się nagrzewa
- nie musimy na nią wylewać dużej ilości tłuszczu- wsytarczy odrobina, aby uzyskać pożądane efekty
- rączka jest bardzo wygodna, wykonana z bakielitu, nie mamy wrażenia, że się poluzuje lub kiedyś zwyczajnie nam odpadnie
- ogólne wykonanie patelni- solidne
- brak trudności z czyszczeniem
- warto też zwrócić uwagę na spód naszej patelni, jest oryginalny- mi się od razu bardzo spodobał, również dodatkowo łatwo się go wyczyścić
Minus.. tylko wizualny. Firma Neoflam mogłaby stworzyć identyczną patelnię, ale z białym środkiem:), jestem przyzwyczajona, że jeśli patelnia jest w środku czarna, to znaczy, że teflonowa. Miłą odmianą jest białe "wnętrze" :)
Cena- ok. 100 zł
Gdzie kupić? - klik
Z tej firmy dostępne są również patelnie w innych kolorach (pomarańczowy, żółty, czerwony) i rozmiarach (20, 24, 28, 30 cm) . Można dokupić również pokrywkę.
______________________________♥_____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
oj fajna ta patelnia, a co prawda to prawda trudno trafić na dobre patelnie :)
OdpowiedzUsuńMasz rację - też wolałabym biały lub kremowy środek, a na zewnątrz ładny kolorek :). Może neoflam usłyszy Twoją propo ;)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzywac tej patelni w piekarniku ? Szukam patelni, na ktorej moglabym smazyc rzeczy, a potem je podpiekac w piekarniku. Jak na razie moja idealna patelnia jest z Le Creuset. Ma wlasnie jasne wnetrze.
OdpowiedzUsuńZupa brokułowaaaa mmmm - mój faworyt :)
OdpowiedzUsuńAnja- niestety tego modelu nie (ze względu na rączkę), ale do zapiekania w piekarniku nadaje się ten komplet Midas http://sklep.neoflam.pl/Komplet-4-garnkow-Midas-16cm-20cm-24cm-28cm-z-odla%283,221,144%29.aspx
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Fajna ta patelnia ....ostatnio własnie rozglądam się za ceramiczną ...ale przyznam szczerze, ze jasdne wnętrze też mi się bardziej podoba:)
OdpowiedzUsuńJolu- :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam jakąś ceramiczną patelnię w domu, nie wiem niestety jakiej firmy. Ale jestem z niej bardzo zadowolona.
A co do przepisu na zupę krem brokułowy - to mam jutro w planie ją ugotować. Moje wersja jest nieco inna i chyba bardziej kaloryczna.
Pozdrawiam
Agnieszka
Ewa,
OdpowiedzUsuńod ponad pół roku i muszę powiedzieć, że zaczęła przywierać.. niestety