24.01.2012

Patelnia ceramiczna Neoflam Amie 24 cm


O dobrą patelnię wcale nie jest tak łatwo, bo na rynku jest na prawdę spory wybór- często jednak cena nie jest wprostproporcjonalna do jakości, czyli mówiąc krótko przepłacamy. Z patelnią cermiczną mam do czynienia nie po raz pierwszy- dokładnie rok temu razem z Mamcią zakupiłyśmy włoską patelnię, która sic! po ok. 1 miesiącu użytkowania "wybrzuszyła się", jej biała powłoka niestety zaczęła schodzić i smażenie na niej równało się z cudem. Takie były moje początki z patelnią ceramiczną. Dodatkowo wspomnę jeszcze, że jej cena wcale nie była jakaś tam mega korzystna (ok. 80 zł).


Zupa brokułowa w kolorze patelni
/ dla 3 osób/

- 1 brokuł
- bulion warzywny
- sól, pieprz, papryka, czosnek
- ziemniak
-  1/2 bułki wrocławskiej
- masło (4 łyżki)

Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę masła, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, trochę papryki.
Bulion wlewamy do garnka, dodajemy różdżki borkułów. i ziemniaka, obranego i pokrojonego w kostkę.
Gotujemy do miękkości. Następnie wszystko miksujemy malakserem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Smażymy grzanki, do momentu aż z obu stron będą rumiane.
Zupę przelewamy do miseczek, podajemy z grzankami.
Smacznego!


Zielona Amie natomiast jest na prawdę miłą w obsłudze patelnią,  mogę ją Wam polecić z czystym sercem, bo:
  • Ma powłokę Ecolon. Jest to powłoka wytworzona na bazie ceramiki, głównie z dwutlenku krzemu (znanego również jako krzemionka lub SiO2), materiału najpowszechniej spotykanego w środowisku naturalnym w postaci kamienia lub piasku. W przeciwieństwie do tradycyjnych naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą (PTFE), Ecolon nie jest szkodliwy dla środowiska i człowieka.Korzystając z naczyń posiadających  tę powłokę, zużywa się mniej energii i uzyskuje szybszy czas gotowania
  •  jej kolor wprawia Nas w pozytywny nastrój
  • równo smaży
  •  jest ono  bardzo łatwe- nic nie przywiera, patelnia szybko się nagrzewa
  • nie musimy na nią wylewać dużej ilości tłuszczu- wsytarczy odrobina, aby uzyskać pożądane efekty
  • rączka jest bardzo wygodna, wykonana z bakielitu,  nie mamy wrażenia, że się poluzuje lub kiedyś zwyczajnie nam odpadnie
  • ogólne wykonanie patelni- solidne
  • brak trudności z czyszczeniem
  • warto też zwrócić uwagę na spód naszej patelni, jest oryginalny- mi się od razu bardzo spodobał, również dodatkowo łatwo się go wyczyścić
Minus.. tylko wizualny. Firma Neoflam mogłaby stworzyć identyczną patelnię, ale z białym środkiem:), jestem przyzwyczajona, że jeśli patelnia jest w środku czarna, to znaczy, że teflonowa. Miłą odmianą jest białe "wnętrze"  :)

Cena- ok. 100 zł
Gdzie kupić? - klik
Z tej firmy dostępne są również patelnie w innych kolorach (pomarańczowy, żółty, czerwony)  i rozmiarach (20, 24, 28, 30 cm) . Można dokupić również pokrywkę.

______________________________♥_____________________________


9 komentarzy:

  1. oj fajna ta patelnia, a co prawda to prawda trudno trafić na dobre patelnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację - też wolałabym biały lub kremowy środek, a na zewnątrz ładny kolorek :). Może neoflam usłyszy Twoją propo ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna uzywac tej patelni w piekarniku ? Szukam patelni, na ktorej moglabym smazyc rzeczy, a potem je podpiekac w piekarniku. Jak na razie moja idealna patelnia jest z Le Creuset. Ma wlasnie jasne wnetrze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa brokułowaaaa mmmm - mój faworyt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anja- niestety tego modelu nie (ze względu na rączkę), ale do zapiekania w piekarniku nadaje się ten komplet Midas http://sklep.neoflam.pl/Komplet-4-garnkow-Midas-16cm-20cm-24cm-28cm-z-odla%283,221,144%29.aspx


    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna ta patelnia ....ostatnio własnie rozglądam się za ceramiczną ...ale przyznam szczerze, ze jasdne wnętrze też mi się bardziej podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam
    Mam jakąś ceramiczną patelnię w domu, nie wiem niestety jakiej firmy. Ale jestem z niej bardzo zadowolona.
    A co do przepisu na zupę krem brokułowy - to mam jutro w planie ją ugotować. Moje wersja jest nieco inna i chyba bardziej kaloryczna.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa,
    od ponad pół roku i muszę powiedzieć, że zaczęła przywierać.. niestety

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.