Drożdżowy zawijaniec, pyszny!



Dawno temu upiekłam pyszne ciasto. Bardzo przyjemne w wykonaniu w dodatku:)  Jestem zwolenniczką makowców, ale.. gdybym miała wybierać, zdecydowanie sięgnęłabym po orzechowy zawijaniec.
Bardzo polecam!

/12 porcji, przepis własny/

masa:
- 2 dużej jajka
- 180 g cukru
- 400 g zmielonych orzechów włoskich

ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 30 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 1 łyżka oleju
- żółtko do posmarowania
lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny

Najlpierw przygotowujemy masę: W misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy i przelewamy do mąki.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 40 minut, aż drożdże się spienią.
Do rozczynu z mąką dodajemy resztę składników i wyrabiamy lśniące ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia, trwa to ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy je na kwadrat grubości 2 cm. Na ciasto przekładamy nadzienie.
Zwijamy w rulon i wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Smarujemy żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody.
Pieczemy 35-40 minut w 180 st.
Po przestudzeniu ozdabiamy ciasto lukrem.
Pycha!


♪♫



______________________________♥_____________________________




28 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. forum- polecam, bo smak dopiero ma rewelacyjny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Zastanawiam się w tym roku nad roladą, do tej pory zawsze robiłam makowca na kruchym cieście - to ulubionego mojego Synka - ciekawe czy takie by mu smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zachęcająca propozycja. Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi się to podoba... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wyglada!!! tez bym sie zastanawiala,ktore lepsze .....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i to rozłupywanie orzechów :) któż tego nie kocha w grudniu? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wierzę, że smakuje doskonale. Kuszące orzechowe nadzienie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam, ale musi być bajecznie pyszne!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudownie smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi smakować wspaniale.
    Piękne zdjęcia!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny i piękny :)
    Robię podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda świetnie, więc domyślam się, że jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Noblevo- jeśli lubi orzechy to jak najbardziej:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ogromnie podoba mi się to orzechowe nadzienie. A całość przypomina mi pewną przepyszną drożdżówkę, którą miałam okazję jeść w jednej z krakowskich cukierni...

    Ściski! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie - z powodzeniem mógłby u mnie zastąpić makowca.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności! Pyszności i raz jeszcze pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham orzechy i choć makowca nie zamieniłabym na nic innego, chętnie pożarłabym takie ciacho obok :]

    OdpowiedzUsuń
  19. Takich pyszności nie można oglądać "na głodnego" ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Olciku robiłam coś podobnego na akcję Ireny i Andrzeja i pamiętam, ze smak miało doskonały:) dlatego też częstuję się kawałkiem:), a korzystając z okazji chciałabym życzyć Tobie oraz Twojej Rodzinie zdrowych i wesołych Świat oraz szczęśliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jolu- dziękuję, Tobie i rodzince również:* Pamiętam, że piekłaś coś podobnego:)

    Buziaki dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wesołych Świąt Olciku!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wesołych Świąt Olciku !!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam orzechy, dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie