08.02.2011

Kurczak w Gold Flakes

Dziś coś dla amatorów kurczaka we wszelkich postaciach. W posypce z krakersów *, chipsów, słonych paluszków,płatków owsianych, płatków kukurydzianych .. istnieje tyle kombinacji, ile smaków.
Dziś wersja na słodko- ostro, w płatkach śniadaniowych Gold Flakes i z sosem chilli.
Pyszny!




- pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- słodki sos chilli
- garstka płatków Gold Flakes
- olej

Kurczaka marynujemy w chilli i przyprawach i płatkach (muszą się w miarę poprzyklejać). Odstawiamy na co najmniej 1 h.
Następnie rozgrzewamy olej, wrzucamy wcześniej zamarynowane kawałki kurczaka.
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. 
Dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego!
______________________________♥______________________________




* pokazywałam go tu 

23 komentarze:

  1. lubię takie mięso w płatkach, ale zawsze lekko je kruszę, nie na mączkę, ale łatwiej się przyklejają mniejsze :) przepis pcyhotka, mozna robic w ciemno,
    pzdrawiam,
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie to sa płatki? W polewie miodowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna kombinacja!:))
    Z płatkami miodowymi jeszcze nie robiłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenko- tak:)

    Szano- a ja właśnie odwrotnie, myślę, że to jakaś podświadomość.:D

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie dawno nie jadłam takiego kurczaka.. kiedyś to był hit!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowity ten kurczaczek:) w takich miodowych platkach smakuje pewnie fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o takiej wersji kurczaka, jednak do tej pory robiłam tylko w płatkach owsianych. Będę musiała podebrać siostrze trochę corn flakesów.

    OdpowiedzUsuń
  8. Raz mi się zdarzyło zrobić takiego kurczaczka. Nieco inny w smaku, zawsze to urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i proszę, uwielbiam prościznę, no i kurczaka. :)

    Wypróbuje.

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    http://dream-about-muffins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Z miodowymi to i ja muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają przepysznie. Widzę że zrobiłaś nie kotlety, ale malutkie kawałeczki. Też takie wolę. Są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ma sai che è proprio bella ..e simpatica questa tua ricetta , baci ciao

    OdpowiedzUsuń
  13. moja mama robi czasem podobne i są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnaim. Chętnie bym spróbował kawalątek;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowny, a jaki rumiany..pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. śliczne zdjęcie, Olciku!
    podoba mi się ten kurczaczek. mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  17. czyli coś dla mnie... takie kurczakowe kąski są niebezpiecznie wciągające...:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi się taki pomysł na kurczaka podoba. Dotychczas poznałam pieczonego kurczaka w Corn Flakes, z aromaten cytryny, ale taki, słodko-ostry, podoba mi się jeszcze bardziej! :)

    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda niezwykle złociście :)Właśnie zakupiłam trochę mięska z kurczaka i zastanawiam się co z nim począć , tak by wszystkim smakował :)Te miodowe płatki , to bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kupuję ten przepis w ciemno! Mój mąż będzie zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam,

    czy mogłabym prosić Panią o kontakt? Zwracam sie tą drogą, gdyz na blogu nie znalazłam adresu mailowego... Byłabym wdzięczna za wiadomość na adres: katarzyna.stempniak@faceaddicted.pl

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia Stempniak

    OdpowiedzUsuń
  22. A to ciekawostka :)
    zaintrygowałaś mnie Olciku!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.