11.01.2011

Tort z Linzu




Słodki, malinowy tort w kratkę na bazie kruchego, migdałowego ciasta rodem z Austrii - miasta cukierników.
W środek zamiast malinowego dżemu możesz dodać porzeczkowego, najlepiej domowej roboty.


Linzer Torte
 ( szkielet przepisu pochodzi ze strony Joy Of Baking)


- 15 dag masła
- 18 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka i sok z cytryny
- 15 dag przesianej mąki pszennej
- 10 dag zmielonych migdałów
- szczypta cynamonu
- 25 dag dżemu z malin lub czerwonych porzeczek
- masło i bułka tarta ( do wysmarowania formy)
- płatki migdałowe, cukier puder (do posypania)


Okrągłą formę do tart wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj stopioniowo dwa jajka  i żółtko, mąkę, zmielone orzechy, skórkę i sok z cytryny oraz cynamon. Wyrób ciasto i włóż je do lodówki na min. 1 h.
Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Po tym czasie podziel je na dwie jednakowe części, rozwałkuj na grubość 5 mm.
Pierwszą część wyłóż na spód formy, dokładnie wciskając je w formę. Rozprowadź na nim dżem.
Drugą część ciasta również rozwałkuj i wykrywaj z niego paski (możesz wspomóc się radełkiem). Wyłóż je na wierzch tarty tak aby powstała piękna kratka. Ubij jajko i wysmaruj nim kratkę.
Posyp płatkami migdałów.Teraz włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut.
Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.


______________________________♥______________________________



* pierwsze zdjęcie pochodzi  stąd


Ps: Od dziś do 20 stycznia trwa głosowanie na Bloga Roku, jeśli podoba Ci się tu proszę o głos ( szczegóły u boku).

Pozdrawiam, Olcik

29 komentarzy:

  1. mniam, piękny jest ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ śliczny! Częstuję się i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasto, a szkoda,że środeczka nie widać Olciku. Lubię srodki;)
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się z Majanką. :)
    Ale torcik już i tak wystarczająco kusi w kilku książkach, a teraz jeszcze u Ciebie..

    OdpowiedzUsuń
  5. No, kurczątko... zjadłabym, zjadła, zjadła... On już dawno za mną chodzi.... On już dawno za mna biega....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha! mam takie same filiżanki i talerzyki oraz dzbanek na herbatę z tymi przepieknymi niebieskimi kwiatkami:)
    A tort dla mnie wyśmienity, uwielbiam maliny, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uroczy, trochę taki babciowy przepis, ale w dobrym znaczeniu tego słowa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój mąż Olciku jak zobaczył 2 zdjecie powiedział "Ojej, ale apetyczne", a jeśli On tak powiedział to wierz mi, że stworzyłaś dzieło sztuki:) pozdrawiam kochany Olciku
    jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  9. mam malinowy dżem domowej, maminej roboty.. och, byłby cudowny tort.

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli chodzi o ciasto to nie jest Linzer Torte. Ciasto to w oryginale zawiera orzechy laskowe a nie migdały. Do tego odrobinę kakao, skórki cytrynowej, cynamonu i goździków.

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ten tort! Kiedyś go zrobię, nie wiem kiedy, ale zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  12. O to dopiero jest pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Linz to my kochamy, jest cudowny!!!
    Brakowało nam tylko jeszcze czegoś... chyba Twojego Tortu :)

    pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny i pyszny Olciku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Domku z piernika- jak podaje Wikipedia "The Linzer Torte (or Linzertorte) is an Austrian and Hungarian torte with a lattice design on top of the pastry [1].

    Linzer Torte is a very short, crumbly pastry made of flour, unsalted butter, egg yolks, lemon zest, cinnamon and lemon juice, and ground nuts, usually hazelnuts, (but even walnuts or almonds are used), covered with a filling of red currant jam or, alternatively, plum butter, thick raspberry,[2] or apricot jam. It is covered by a lattice of dough strips. The dough is rolled out in very thin strips of pastry and arranged to form a criscross design on top of the preserves. The pastry is brushed with lightly beaten egg whites, baked, and sometimes decorated with sliced almonds.

    Linzer Torte is a holiday classic in the Austrian, Hungarian, Swiss, German, and Tirolean traditions, often eaten at Christmas. Linzer Torte is often made like small tarts or cookies in North American bakeries.

    Linzer Sablés are a cookie-sized version, made by cutting a circle of a similar dough, covering it with jam, placing a donut-like circle with a hole in the center piece of dough on top, and dusting with confectioner's sugar."

    zwróć uwagę na - ground nuts, usually hazelnuts, (but even walnuts or almonds are used).

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie kruche torciki! Wybieram wersję z dżemem malinowym, bo to mój ukochany <3 Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam! Mam domowy dżem z malin. Będzie w sam raz! ;)

    Ściskam, Olciu! ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Kasiu- to też moja ulub.

    Oliwko- :)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetne ciasto! mogę spytać, jakiej wielkości formy do tarty używałaś?

    OdpowiedzUsuń
  21. najzwyklejszej, 26 cm śr.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mam słabość do ciast z kwaśnym dżemem

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny torcik i piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ach... chetnie bym zjadla taki torcik:) zapowiada sie pysznie)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ago- polecam, jeśli lubisz kruche słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ago- polecam, jeśli lubisz kruche słodkości:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.