28.09.2010

Szarlotka Babci


Z zamiarem pokazania Wam tej szarlotki nosiłam się dwa lata.
Wymyślając dziesiątki opisów nigdy nie umiałam napisać tak ładnie jak bym chciała.
Zawsze coś mi niepasowało w opisie smaku, wspomnień, ciekawych historyjek z życia Mojego i Babci Jasi.
Doszłam więc do wniosku, że chyba nie napiszę nic.
Zostawię Wam uśmiech, zdjęcia, przepyszny smak i bajeczny zapach tego ciasta.



Szarlotka Babci
(przepis retro-autentyk!)

- jabłka duszone do przełożenia

-  pół kostki margaryny

-1 łyżka oleju

- 1 łyżka smalcu

-  2 i pół szklanki mąki

-  pół szklanki cukru

- 2 łyżki gęstej śmietany

- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 żółtka
- sok z cytryny

- cynamon



Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki, dodać olej i smalec. Następnie proszek, cukier i jajko. Zagnieść.

Ciasto podzielić na mniejszą i większą połowę.Większą częścią wylepić blachę (dużą tortownicę lub cały prodiż, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.


Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dusić z dwoma łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć masą jabłkową ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niej paski, układać na wierzchu szarlotki.

Piec ok. godz w temp. 180 - 200 st. C.

Smacznego:)

______________________________♥______________________________









27 komentarzy:

  1. Bardzo piękny post:) Wspomnienia, te najważniejsza, czasami tak trudno obrać w słowa, są w sercu i to najważniejsze! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie rzeczy na lekcji! ;P Fakt takie przepisy mają swój urok. Pyszna z chęcią bym ją sprobowała na jakimś retro podwieczorku.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcie są niezaprzeczalnymi mistrzyniami jabłeczników i szarlotek. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam za miłe komentarze,
    Pozdrawiam serdecznie,
    O.

    OdpowiedzUsuń
  5. tak,babcine przepisy to najlepsza rzecz na świecie.
    Olciu, na twoje zdolne rączki składam
    wyróżnienia.
    zapomniałaś zabrać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. musze przyznać, że lubie wszystko to co mozna nazwać retro..
    samo słowo jest takie magiczne;)
    nieprawdaż?

    OdpowiedzUsuń
  7. babcine szarlotki MUSZĄ być z kratką inaczej się nie liczy...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I bardzo dobrze Waniliowa Olu :)
    Bo najwięcej można powiedzieć sercem :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Najważniejsze wspomnienia...
    A jeśli do nich szarlotka i to retro to... cóż więcej potrzeba...

    Miałam kiedyś czas, że 2 kg dziennie zjadałam każdego dnia:)Serio:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szarlotka, która smakuje wspomnieniami...najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też mam przepis od Babci na szarlotkę hi hi (:

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak niezawodna Babcia i jej przepisy :) Szarlotka wyglada pysznie. I widze, ze sie przygotowywalas do Dnia Jablka :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspomnieniowe ciasta są najlepsze :) A szarlotka jest już z nazwy ciepła, pogodna i apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. niektore ciasta wlasnie tak maja, ze zawsze przywodza na mysl jakies wspomnienia...
    a szarlotka wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma, jak to stare rodzinne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. takie ciacho jest najlepsze...;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Babciowe szarlotki są najlepsze na świecie:) Twoją wypróbuję na pewno:) pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ile ja bym dała za taką babciną szarlotkę. Mogę sobie tylko pomarzyć... no chyba, że sama ją sobie upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  19. co babciowe, to najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szarlotka babci? Wiadomo, że najlepsza..

    OdpowiedzUsuń
  21. Retro-autentyczne przepisy mają w sobie niesamowitą moc...

    OdpowiedzUsuń
  22. pieknie to napisalas, Kochana! :-))

    OdpowiedzUsuń
  23. Te babcine przepisy zawsze okazują się najlepsze. Nie na darmo na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów z napisem: "...BABUNI"
    Pozdrawiam :)
    Olciku i jeszcze prośba :) Zajrzyj na akcję na Durszlaku i odpowiedz mi na pytanie jeśli możesz. Byłabym Ci bardzo wdzięczna.

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękna Ci wyszła szarlotka, taka typowo rustykalna:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Retro przepis, retro smak. Takie rzeczy są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam szarlotke ,a taka babcina to ma dopiero smak i zapach:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.