Z zamiarem pokazania Wam tej szarlotki nosiłam się dwa lata.
Wymyślając dziesiątki opisów nigdy nie umiałam napisać tak ładnie jak bym chciała.
Zawsze coś mi niepasowało w opisie smaku, wspomnień, ciekawych historyjek z życia Mojego i Babci Jasi.
Doszłam więc do wniosku, że chyba nie napiszę nic.
Zostawię Wam uśmiech, zdjęcia, przepyszny smak i bajeczny zapach tego ciasta.
Szarlotka Babci
(przepis retro-autentyk!)
- jabłka duszone do przełożenia
- pół kostki margaryny
-1 łyżka oleju
- 1 łyżka smalcu
- 2 i pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki gęstej śmietany
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- cynamon
Margarynę posiekać nożem, dosypać mąkę i dalej siekać aż zrobią się drobne wiórki, dodać olej i smalec. Następnie proszek, cukier i jajko. Zagnieść.
Ciasto podzielić na mniejszą i większą połowę.Większą częścią wylepić blachę (dużą tortownicę lub cały prodiż, spód i brzegi). Podziurawić widelcem.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dusić z dwoma łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny. Jeśli są zbyt soczyste to odcisnąć. Wyłożyć masą jabłkową ciasto, posypać odrobiną cukru i cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niej paski, układać na wierzchu szarlotki.
Piec ok. godz w temp. 180 - 200 st. C.
Smacznego:)
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Bardzo piękny post:) Wspomnienia, te najważniejsza, czasami tak trudno obrać w słowa, są w sercu i to najważniejsze! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy na lekcji! ;P Fakt takie przepisy mają swój urok. Pyszna z chęcią bym ją sprobowała na jakimś retro podwieczorku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Babcie są niezaprzeczalnymi mistrzyniami jabłeczników i szarlotek. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam za miłe komentarze,
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
O.
tak,babcine przepisy to najlepsza rzecz na świecie.
OdpowiedzUsuńOlciu, na twoje zdolne rączki składam
wyróżnienia.
zapomniałaś zabrać :-)
musze przyznać, że lubie wszystko to co mozna nazwać retro..
OdpowiedzUsuńsamo słowo jest takie magiczne;)
nieprawdaż?
babcine szarlotki MUSZĄ być z kratką inaczej się nie liczy...:)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze Waniliowa Olu :)
OdpowiedzUsuńBo najwięcej można powiedzieć sercem :*
Najważniejsze wspomnienia...
OdpowiedzUsuńA jeśli do nich szarlotka i to retro to... cóż więcej potrzeba...
Miałam kiedyś czas, że 2 kg dziennie zjadałam każdego dnia:)Serio:)
Szarlotka, która smakuje wspomnieniami...najlepsza :)
OdpowiedzUsuńteż mam przepis od Babci na szarlotkę hi hi (:
OdpowiedzUsuńNie ma to jak niezawodna Babcia i jej przepisy :) Szarlotka wyglada pysznie. I widze, ze sie przygotowywalas do Dnia Jablka :))
OdpowiedzUsuńWspomnieniowe ciasta są najlepsze :) A szarlotka jest już z nazwy ciepła, pogodna i apetyczna :)
OdpowiedzUsuńniektore ciasta wlasnie tak maja, ze zawsze przywodza na mysl jakies wspomnienia...
OdpowiedzUsuńa szarlotka wyglada pysznie:)
Babcina najlepsza
OdpowiedzUsuńNie ma, jak to stare rodzinne przepisy :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacho jest najlepsze...;)
OdpowiedzUsuńBabciowe szarlotki są najlepsze na świecie:) Twoją wypróbuję na pewno:) pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńIle ja bym dała za taką babciną szarlotkę. Mogę sobie tylko pomarzyć... no chyba, że sama ją sobie upiekę.
OdpowiedzUsuńco babciowe, to najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka babci? Wiadomo, że najlepsza..
OdpowiedzUsuńRetro-autentyczne przepisy mają w sobie niesamowitą moc...
OdpowiedzUsuńpieknie to napisalas, Kochana! :-))
OdpowiedzUsuńTe babcine przepisy zawsze okazują się najlepsze. Nie na darmo na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów z napisem: "...BABUNI"
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Olciku i jeszcze prośba :) Zajrzyj na akcję na Durszlaku i odpowiedz mi na pytanie jeśli możesz. Byłabym Ci bardzo wdzięczna.
Piękna Ci wyszła szarlotka, taka typowo rustykalna:)
OdpowiedzUsuńRetro przepis, retro smak. Takie rzeczy są cudowne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotke ,a taka babcina to ma dopiero smak i zapach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)