Ten mazurek to prawdziwy bestseller wśród ciast wielkanocnych. Pomiędzy kruchutkim , orzechowym ciastem a bezą skryły się domowe powidła śliwkowe. Nic dodać, nic ująć! Zapewniam, że ten przepis Cię zachwyci.
Mazurek z orzechami, bezą i powidłami śliwkowymi
/przepis rodzinny, składniki na 1 mazurek/
spód:
- 200 g mąki krupczatki
- 150 g mąki migdałowej (czyli zmielonych migdałów/ orzechów włoskich)
- 200 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
beza:
- 4 białka (w temp. pokojowej)
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 100 g orzechów włoskich
do przełożenia:
- słoiczek domowych powideł śliwkowych
Z mąki krupczatki, zmielonych migdałów, jajka, śmietany, odrobiny ekstraktu, soli, i kawałeczków zimnego masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Formę o wymiarach 30x20 cm smaruję tłuszczem, wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przenoszę na papier do pieczenia i dokładnie wylepiam nim spód mazurka, lekko nakłuwając go widelcem. Schładzam całość przez ok.30 minut. Podpiekam spód na jasnozłoty kolor przez 15-18 minut w 190 st C. Wszystkie składniki do przygotowania bezy powinny mieć pokojową temp. W misie miksera umieszczam białka i zaczynam ubijanie.
Kiedy białka lekko się spienią, dodaję sól i ubijam całość dalej. Kiedy piana będzie sztywna zaczynam dodawać cukier- łyżka po łyżce i nadal powoli ubijam całość. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Następnie dodaję przesianą skrobię i lekko mieszam całość za pomocą szpatułki.
Na podpieczonym mazurku rozsmarowuję powidła, a następnie masę bezową.
W bezę wciskam na koniec połówki orzechów włoskich.
Podpiekam całość przez ok. 1 h w 140 st C. Gdy zajdzie taka potrzeba, należy przedłużyć pieczenie bezy o kolejne 10-15 minut (czas pieczenia ściśle jest uzależniony od mocy piekarnika).
Brak komentarzy
Prześlij komentarz