Jabłkowy sezon i przepis na najlepszą pieczoną owsiankę

Jest końcówka września. Temperatury oscylują w granicach kilkunastu stopni, sporo słońca- prawdziwe Babie Lato, na które czekaliśmy. Poranne powietrze orzeźwia lepiej niż kawa, a słońce pomimo tego, że wschodzące jest wyraźnie niżej położone.

Biorę koszyk, zakładam kalosze i idę do ogrodu. Pod stopami mam zroszoną trawę, a na wysokości moich oczu ukazują się gałęzie obsypane pięknie wybarwionymi w słońcu jabłkami. W miejscu, w którym jestem czas się zatrzymał. 
Stare jabłonie pamiętają zamierzchłe czasy, tutaj powietrze pachnie ostatnimi dniami lata, zapowiadając nadejście złotej jesieni.

****
Najlepszy, jabłkowy czas właśnie trwa. Soczyste, chrupiące i rumiane. Te kwaśne i słodkie. Do wyboru, do koloru! Najlepsze to oczywiście te polskie, pachnące sadem i dojrzewające w letnim słońcu. Dlatego dzisiaj oprócz spaceru po ogrodzie, zapraszam Cię również na śniadanie - pieczoną jabłkową owsiankę w której zamknęłam moje ulubione smaki jesieni.

Owsiankę możesz jeść w dwojaki sposób - na zimno jak i na ciepło. Jej konsystencja pozwala na to, by kroić ją nożem, a więc bez problemu zapakujesz ją w pudełko i zabierzesz do pracy lub szkoły. 😉

Pieczona owsianka z jabłkami

/składniki na 3 porcje/

 

- 2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach

- 2/3 szklanki  zwykłych płatków owsianych

- 2/3 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)

- 2 łyżeczki miodu

-1 łyżeczka cynamonu

- odrobina przyprawy do piernika

- ½ szklanki orzechów włoskich i rodzynek (możesz pominąć, jeśli nie lubisz lub nie masz pod ręką)

 

Płatki owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z mlekiem, miodem oraz przyprawami. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka, a następnie wrzuć jeszcze posiekane orzechy i rodzynki. 


Wszystko wymieszaj łyżką i przełóż do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem kokosowym lub masłem.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30- 35 minut.

Serwuj na ciepło lub zimno.

Smacznego!

„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.











1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

jestem na instagramie