Jest
końcówka września. Temperatury oscylują w granicach kilkunastu stopni, sporo
słońca- prawdziwe Babie Lato, na które
czekaliśmy. Poranne powietrze orzeźwia lepiej niż kawa, a słońce pomimo tego,
że wschodzące jest wyraźnie niżej położone.
Owsiankę możesz jeść w dwojaki sposób - na zimno jak i na ciepło. Jej konsystencja pozwala na to, by kroić ją nożem, a więc bez problemu zapakujesz ją w pudełko i zabierzesz do pracy lub szkoły. 😉
/składniki
na 3 porcje/
-
2 jabłka starte na tarce o grubych oczkach
-
2/3 szklanki zwykłych płatków owsianych
-
2/3 szklanki mleka roślinnego (lub krowiego)
-
2 łyżeczki miodu
-1
łyżeczka cynamonu
-
odrobina przyprawy do piernika
-
½ szklanki orzechów włoskich i rodzynek (możesz pominąć, jeśli nie lubisz lub
nie masz pod ręką)
Płatki
owsiane wsyp do dużej miski, wymieszaj z mlekiem, miodem oraz przyprawami.
Dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłka,
a następnie wrzuć jeszcze posiekane orzechy i rodzynki.
Wszystko wymieszaj łyżką i przełóż do żaroodpornego naczynia wcześniej wysmarowanego olejem kokosowym lub masłem.
Zapiekaj
w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30- 35 minut.
Serwuj
na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Projekt jest współfinansowany
ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku
Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wygląda smacznie. Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuń