Na fali wakacyjnych wypieków upiekłam
te oto przepyszne muffiny. Przyjemnie miodowe ciasto oblepia dary ogrodu, czyli
kwasowe porzeczki i agrest, do tego jeszcze odrobinka wiórków kokosowych i mamy
pyszny letni wypiek. Lubię takie podzielne pyszności. Bez trudu można zabrać je
ze sobą w plener albo zapakować na drugie śniadanie i wyruszyć z nimi w podróż.
Lipiec to czas, kiedy na straganach jest dosłownie już prawie wszystko. W takie
upalne dni jak dziś nie chcę utrudniać sobie życia, więc czas spędzony w kuchni
skracam do minimum. Uwielbiam desery na zimno, ale czasem gdy mamy ochotę na
jakiś smaczny wypiek, bez trudu sięgam po najprostsze rozwiązania.
Do dzisiejszych babeczek użyłam miodu nektarowo-spadziowego Huzar z nutą leśnego smaku, który doskonale skomponował się z
moimi letnimi wypiekami. Aromat nektaru kwiatów, ziół cudownie łączy się z
aksamitną słodyczą spadzi, tworząc tym samym niezapomniany smak i aromat. Miodowe muffiny z
porzeczkami, agrestem i kokosem
/ składniki na 12 sztuk/
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
-50 g mąki jaglanej
- 125 ml mleka owsianego/ryżowego
bądź zwykłego
- 100 g roztopionego i wystudzonego
masła
- ¾ szklanki miodu
nektarowo-spadziowego Huzar z nutą leśnego smaku
- 2 jajka
- 6 łyżek wiórków kokosowych
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 szklanka świeżych owoców (użyłam
agrestu i porzeczek)
- 1 łyżka cukru pudru (do oprószenia)
Owoce opłucz na sicie, pozbaw
szypułek i odstaw. Foremkę na muffiny wyłóż 12 papilotkami. Do miski wlej płynne składniki:
mleko, roztopione i wystudzone masło, miód, wbij jajka i wymieszaj całość za
pomocą rózgi kuchennej. Do osobnej miski przesiej oba rodzaje mąki, dodaj
proszek do pieczenia, sól oraz wiórki (zostaw 1 łyżkę wiórków do dekoracji),
przemieszaj wszystko łyżką, a następnie połącz ze sobą składniki obu misek.
Na samym końcu dodaj do masy owoce.
Przekładaj porcje ciasta do
papilotek, każdą muffinkę udekoruj dodatkowo odrobiną wiórków kokosowych.
Rozgrzej piekarnik do 180 st C. i
piecz w nim babeczki przez ok. 25 minut- na złoty kolor.
Upieczone oprósz delikatnie cukrem
pudrem.
Smacznego!
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Do tak bajecznie pięknych, smakowitych wypieków polecamy naszą kawę smakową. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń