Miodowo-serowe rogaliki
z powidłami
/składniki na ok. 20 sztuk/
ciasto:
- 200 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej
- 200 g twarożku trzykrotnie
zmielonego lub serka z kubełka (na sernik)
- 1 łyżka miodu akacjowego Huzar
dodatkowo:
- ok. ½ szklanki domowych powideł śliwkowych/ płatków róży w cukrze/ musu jabłkowego lub czego tylko sobie życzysz
- cukier puder
Z zimnego masła, przesianej mąki, twarożku oraz miodu, wyrób ciasto.Możesz pomóc sobie mikserem z hakiem lub tradycyjnie posypać odrobiną mąki stolnicę i wyrobić ciasto dłońmi. Gdy ciasto będzie zwarte, owiń je folią spożywczą i odstaw na ok. 1- 2h do lodówki. Po tym czasie posyp stolnicę mąką i podziel ciasto na dwie części, każdą część ponownie uformuj w kształt kuli, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Do tego celu możesz np. użyć dużej salaterki, którą odciśniesz kształt koła, a wszelkie nierówności zetniesz za pomocą ostrego noża i voila! J Następnie nożem potnij ciasto na 8 trójątów, na początku cały placek rozwałkowanego ciasta przekrój na pół, następnie na cztery kawałki, a później znowu jeszcze na pół. Na każdym trójkącie ułóż odrobinę nadzienia. Ciasto zwijaj od podstawy trójkąta aż do czóbka (od najszerszej do najwęższej części trójkącika). Tak przygotowane rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieść w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku (opcja grzania góra-dół) i piecz przez ok. 25 minut – na złoty kolor. Gdy rogaliki będą już upieczone, dokładnie je wystudź i oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz