Proste ciasto z jabłkami, karmelem i kokosem

Jabłka zanurzone w kokosowym cieście, oblane karmelem.

Do tego jeszcze obowiązkowo szczypta cynamonu i wanilii... pyszności!

Dziś chciałabym podać Ci przepis na przepyszne i bardzo proste ciacho ucierane, które zrobisz w trymiga.

Ciasto nie będzie zakalcem pod jednym warunkiem- jeśli wszystkie składniki użyte do tego wypieku będą miały jednakową temperaturę.😉

Proste ciasto z jabłkami, karmelem i kokosem

/składniki na kwadratową blachę o wym. 20 x 20 cm/

-180 g mąki pszennej

- 20 g mąki jaglanej (jeśli nie posiadasz mąki jaglanej w domu, z powodzeniem możesz zastąpić ją mąką migdałową, kokosową lub zwykłą mąką pszenną)

- 125 g miękkiego masła

- 125 g śmietany 18% lub płynnego jogurtu

- 2 jajka

- 110 g drobnego cukru do wypieków

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- kilka kropel ekstraktu z wanilii

- 3 jabłka

dekoracja:

- 4-5 łyżek karmelu (możesz użyć dobrej jakości kupnego kremu karmelowego lub zrobić go samodzielnie)


Uwaga! Wszystkie składniki użyte do przygotowania tego ciasta powinny posiadać temp. pokojową.

Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w grube plastry, przekładam do miseczki.

Do miski przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką i odstawiam na bok.

W dużej misce ubijam do białości masło z cukrem. Masa powinna być jasna i puszysta.

Następnie nadal miksując dodaję jajka (jedno po drugim), na zmianę dodaję również mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia, wórki, cynamon, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę (lub jogurt). Wszystko mieszam krótko- tylko do połączenia się składników.

Kwadratową foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto, wyrównuję całość za pomocą sylikonowej szpatułki. Na wierzchu ciasta układam plasterki jabłka i dokładnie wciskam je w masę.

Całość piekę w piekarniku nagrzanym do 165 st C. przez 45 minut (opcja grzania góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto jest gotowe, gdy suchy patyczek włożony w nie, pozostaje suchy.

Ciasto po upieczeniu dokładnie studzę i dekoruję karmelem.

Smacznego!




1 komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Bardzo dobre ciasto:) Intensywne w smaku, ucierane i jeszcze polane karmelem... no po prostu pychota:D

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie