Miodowo-cynamonowe
ślimaczki
/ przepis na
12 bułeczek/
Ciasto:
- 550 g mąki
pszennej (luksusowej lub tortowej)
- 250 ml
ciepłego mleka
- 60 g
drobnego cukru do wypieków
- 20 g świeżych drożdży
- 100 g
roztopionego masła
- 2 jajka
- niepełna
łyżeczka soli
Miodowo-cynamonowe
nadzienie:
- 100 g
masła
- 100 g miodu wielokwiatowego Huzar
- 100 g cukru
trzcinowego
- 2 łyżki
cynamonu
- 1 łyżka
korzennej przyprawy do piernika
- 4 łyżki
posiekanych orzechów laskowych
Dekoracja:
- 4 łyżki
cukru pudru
- 1 łyżeczka
mleka lub wody
- 3 łyżki
posiekanych orzechów laskowych
Na początek
kilka ważnych wskazówek:
Uwaga! Mleko
użyte w przepisie powinno być lekko ciepłe, ale nie może być gorące! To bardzo
ważne. Jeśli mleko wlane do ciasta na bułeczki będzie miało zbyt wysoką
temperaturę, drożdże nie wyrosną.Jajka użyte do ciasta drożdżowego powinny być
w temp. pokojowej. Najlepiej, jeśli wyjmiesz je z lodówki ok. 1 h przed
przygotowaniem ciasta.
Z mąki, odrobiny mleka i cukru robimy rozczyn. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier, sól, wbijamy jajka, dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka i zagniatamy całość rękoma lub mikserem z hakiem . Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne, trwa to zazwyczaj 10-15 minut. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą następnie wkładamy do oprószonej mąką miski , przykrywamy wierzch czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (zajmie to ok. 1,5 h). W tym czasie w małym garnuszku roztapiam masło, cukier, miód i przyprawy korzenne.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przekładam je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Co chwila posypuję wałek mąką, by ciasto nie kleiło się do niego. Rozwałkowany prostokąt z ciasta drożdżowego smaruję roztopionym masłem z miodem, orzechami i przyprawami. Nastepnie zwijam całość wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Następnie za pomocą ostrego noża dzielę moją roladę na 12 równych części i układam je w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz