Kruchutkie, maślane ciasto waniliowe i jabłkowy, korzenny środek. Nic nie kojarzy mi się tak z listopadem i grudniem jak zapach goździków, anyżu i cynamonu. Uwielbiam dodawać te przyprawy do wypieków, nadają im niepowtarzalnego aromatu i smaku. Tak jest i w tym przypadku! Miniaturowe szarlotki na dwa kęsy skradły nie jedno serducho. Upiecz je koniecznie, bo są pyszne i prościutkie w wykonaniu! 😊
Kruche makowe babeczki
/przepis rodzinny, składniki na 12 sztuk/
spód:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 żółtka
- szczypta soli
wypełnienie:
- 3 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kosteczkę)
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki (mielone goździki, anyż, cynamon)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotuj nadzienie do szarlotki: jabłka umyj i obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Umieść wszystko w misce, dodaj przyprawy i odrobinę brązowego cukru. Wszystko wymieszaj za pomocą łyżki.
Wszystkie składniki na spód umieść w misie miksera planetarnego lub zagnieć szybko na stolnicy i uformuj z niego kulę.
Masa ma być gładka i plastyczna, jednak nie zagniataj jej zbyt długo, ponieważ ciasto będzie twarde.
Przełóż przygotowane ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na płaski placek o grubości mniej więcej 1,5 cm. Wytnij z niego 12 krążków za pomocą metalowej foremki do tartaletek oraz kilka paseczków i gwiazdek. Wycięte krążki babeczek umieść w natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formie na muffiny, delikatnie dociśnij każdy placek w foremce i zrób w nim dziurki za pomocą widelca.
Do każdej babeczki nałóż ok. 2-3 łyżki nadzienia a na koniec udekoruj wierzch gwiazdką lub krateczką z pasków ciasta.
Babeczki piecz przez ok. 20-25 minut w 180 st. C - do momentu, aż staną się rumiane.
Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika i poczekaj aż babeczki wystygną.
Następnie wyjmij je z formy (możesz delikatnie pomóc sobie nożem) i udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz