To właśnie wyhodowane przez nas pomidory wzbudzały Waszą największą ciekawość, gdy latem i z początkiem jesieni dzieliłam się na Instagramie relacjami z naszego przydomowego foliaczka 😊 Większość naszych tegorocznych plonów została już zebrana do skrzynek i przetworzona na dania, przeciery, marynaty czy weki, dlatego obecnie zaopatruję się na pobliskim targu. W środy, piątki i soboty mam dostęp do najlepszych polskich warzyw od zaufanych dostawców.
to właśnie teraz
jest najlepszy czas na najpyszniejsze ziemniaki, cebulę, czosnek, dynie,
papryki, buraki, pietruszkę i marchewkę.
W naszej kuchni jesienią nie może zabraknąć pieczonej dyni, z niej przygotowuję najlepszą na świecie zupę dyniową i kopytka. Nie ma jesieni bez ciasta marchewkowego, pieczonych ziemniaków i warzyw. Jesienią nasz dom pachnie domowym ketchupem z naszych pomidorów i faszerowanymi bakłażanami.
Gdy zostałam zaproszona do wzięcia udziału w kampanii „Moc Polskich Warzyw” bardzo się ucieszyłam. Dlaczego? Ponieważ na co dzień to właśnie po nie sięgam najczęściej. Polskie warzywa stanowią podstawę mojej codziennej diety, niezależnie od pory roku. Obecnie producenci polskich warzyw mają wiele do zaoferowania. Warzywa uprawiane w Polsce są dostępne przez cały rok, dzięki najlepszym, rozwiniętym i wciąż udoskonalanym technologicznie metodom produkcji. Wybierając polski produkt mam pewność, że otrzymuję najwyższą jakość w przystępnej cenie, dodatkowo wspierając rolników i producentów. Ponieważ o warzywach mowa już teraz chciałabym zaprosić Cię na przepyszną zupę dyniową, faszerowane bakłażany oraz buraczane Brownie. Zapewniam, że Ci posmakuje!
Moja
ulubiona zupa dyniowa
- 1 l bulionu warzywno-drobiowego (możesz oczywiście
użyć bulionu warzywnego)
- 500 g puree z dyni
- 1 duże jabłko
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2
łyżeczki cynamonu i imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku i oregano
dodatkowo:
- natka
pietruszki
- gęsta śmietana 18%
Na oliwie
zeszklić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę jabłko.
Podsmażyć przez ok. 4 minuty. Dodać puree z dyni, listek laurowy, ziele
angielskie, zalać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Buraczane brownie
/ składniki na blaszkę o wym. 24 x 24 cm/
-200 g masła
- 200 g
czekolady gorzkiej lub deserowej
- 100 g mąki
pszennej
- 50 g mąki
z migdałów
- 100 g drobnego
cukru
- 2
ugotowane i starte na tarce o drobnych oczkach buraki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
- kilka
kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Do
dekoracji:
- 1
opakowanie (200 g) serka mascarpone
- 200 ml
śmietanki 30% lub 36%
- cynamon
cejloński (w proszku)
Buraki gotuję razem ze skórą – do miękkości.
Gdy będą już ugotowane, studzę je, a następnie obieram ze skóry i ścieram na
tarce do warzyw o drobnych oczkach. Mąkę pszenną i migdałową przesiewam przez
sitko, dodaję proszek do pieczenia oraz sól, mieszam i odkładam na bok. Masło
kroję na kawałeczki, czekoladę łamię na mniejsze kosteczki i umieszczam w
rondelku. Stale mieszając, rozpuszczam całość na wolnym ogniu.Gdy
czekoladowo-maślana masa stanie się płynna, zdejmuję rondelek z ognia i studzę
całość.W osobnej misce ubijam jajka z
cukrem, dodaję partiami płynną , maślano-czekoladową mieszankę, wlewam również
odrobinę ekstraktu waniliowego. Dodaję starte na tarce o drobnych oczkach
ugotowane buraki i znów mieszam. Następnie łyżka, po łyżce dodaję mączną
mieszankę- mieszam już tylko do połączenia się składników. Tak powstałą masę
przekładam do kwadratowej foremki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 170 st C i piekę w
nim ciasto przez ok. 40-45 minut. Uwaga! Patyczek włożony w ciasto może być
lekko oblepiony, ale nie może mieć śladów surowego ciasta. Upieczone brownie
studzę i kroję na kwadraty. Teraz pora
na przygotowanie kremu. Mascarpone ubijam
ze śmietanką oraz odrobinką cukru pudru do momentu uzyskania sztywnej
masy. Tak powstałym kremem dekoruję wierzch każdego z kwadratów ciasta, na
koniec posypuję każdy kawałek cynamonem.
Smacznego!
Faszerowane
bakłażany
/ składniki dla 2-3 osób/
- 2 średniej
wielkości dojrzałe bakłażany
- 1 woreczek
kaszy jaglanej
- 4 średniej
wielkości pieczarki
- 1 czerwona
papryka
- 1 średniej
wielkości cebula
- 2 ząbki
czosnku
- zioła
prowansalskie
- 1/3
łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki
przyprawy curry
- listki
świeżej bazylii
- 4-5 sztuk
suszonych pomidorów
- sól,
pieprz
- oliwa
- 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Bakłażany przekrajam na połówki, kładę rozcięciem do góry na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 25 minut w 180 st C. Po upieczeniu delikatnie je studzę i wyjmuję z każdej połówki miąższ za pomocą łyżeczki, pozostawiając jednocześnie 0,5 cm brzegów bakłażana. Gotuję kaszę jaglaną z odrobiną soli i kurkumy. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę, czosnek i paprykę pokrojone w drobną kostkę, plasterki pieczarek i wydrążony wcześniej miąższ z bakłażana. Wszystko smażę przez ok. 5-8 minut. Następnie wyłączam już ogień, dodaję pokrojone suszone pomidory, zioła i przyprawy. Jeśli zajdzie taka potrzeba i masa będzie zbyt gęsta, dolewam do niej ok. ¼ -1/3 szklanki wody. Tak powstałym farszem napełniam wcześniej przygotowane połówki bakłażana i posypuję serem. Wszystko zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 20 minut.
Wpis został
przygotowany w ramach kampanii „Moc
Polskich Warzyw”,która powstała z inicjatywy Zrzeszenia
Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy
Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów
i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży
Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych
Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz