Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą



Jeśli lato, to morele! Ostatnio upiekłam z nimi muffiny bez glutenu, dodałam odrobinę mąki jaglanej, ryżowej i migdałowej oraz... białą czekoladę. Były przepyszne!
W smaku totalnie nieoczywiste, koniecznie spróbuj.

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą

/przepis na 12 sztuk/

- 3/4 szklanki mąki ryżowej

- 1/2 szklanki mąki jaglanej

- 1/2 szklanki mąki migdałowej (to nic innego jak zmielone w blenderze migdały)

- 1/2 szklanki jasnego cukru brązowego

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka (mleko krowie możesz zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym)

- 1/2 tabliczki bezglutenowej białej czekolady

- 1 torebka (16 g) cukru z prawdziwą wanilią

- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 4-5 sztuk moreli


Morele przekładam na sitko, myję i pozbawiam pestek. Osuszam i kroję na mniejsze kawałki. 

Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, ekstrakt z wanilii, olej i wszystko dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki tzw."rózgi". Do osobnej miski przesiewam wszystkie rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia i cukier. 

Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam całość za pomocą łyżki, ale tylko do czasu, aż nie będą widoczne grudki mąki. Czekoladę siekam za pomocą ostrego noża i dodaję do masy na muffiny, mieszam całość, tak aby składniki się połączyły.

Foremkę na muffiny wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto, na samym końcu wierzch każdej muffiny dekoruję kilkoma plastrami moreli. Zwracam uwagę na to, by były lekko wciśnięte w środek każdej babeczki.
Nagrzewam piekarnik do 180 st C i piekę w nim babeczki przez ok. 25-30 minut (bez termoobiegu). Stan wypieczenia sprawdzam za pomocą suchego patyczka. Muffiny powinny być pieczone nieco dłużej, niż zwykle ze względu na sporą ilość owoców.  

Smacznego!

2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Mimo, że mogłabym sobie wytatuować "gluten forever" w jakimś widocznym miejscu, jestem pod wrażeniem atrakcyjności tych muffinków. Morele i biała czekolada- to może przebić połaczenie białej czekolady z wiśniami, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeszcze poprosimy informację o ilości oleju :) Brak go w składnikach a jest dodawany.

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie