To jest kolejny przepis z cyklu: Ekspresowe Wypieki.
Jaglane muffiny z tego przepisu dosłownie robią się same.
Są proste w przygotowaniu i przepyszne.
Do wykonania kruszonki użyłam pszennej mąki krupczatki, jeśli chcesz, żeby Twoje muffiny były w pełni bezglutenowe, zastąp ją dowolną mieszanką mąk bezglutenowych.
Czas wykonania tych pyszności to dosłownie 20 minut- z zegarkiem w ręku! :)
Ekspresowe jaglane muffiny z truskawkami i kruszonką
/składniki na 12 sztuk/
ciasto:
- 200 g mąki jaglanej
- 50 g mąki pszennej
- ok. 250 g świeżych truskawek
- 125 ml mleka/płynnego jogurtu naturalnego/kefiru lub maślanki
- 150 g drobnego cukru do wypieków
-100 g płynnego masła lub oleju rzepakowego
- 2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
kruszonka:
- 45 g mąki krupczatki
-30 g cukru
- 30 g zimnego masła
Składniki kruszonki wkładam do miski i rozcieram palcami- do momentu, aż uzyskam konsystencję piasku. Odstawiam na bok.
Truskawki przekładam na sitko, myję i pozbawiam szypułek. Osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, ekstrakt z wanilii, rozpuszczone i wystudzone masło lub olej i wszystko dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki tzw."rózgi".
Do osobnej miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam całość za pomocą łyżki, ale tylko do czasu, aż nie będą widoczne grudki mąki.
Na samym końcu dodaję jeszcze kawałki truskawek i znów mieszam.
Foremkę na muffiny wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto, na samym końcu każdą muffinkę posypuję porcją kruszonki.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy
Prześlij komentarz