Uwielbiam łączyć przyjemne z pożytecznym. Ciasteczka owsiane są totalnie nudne?
Mogę się z Tobą zgodzić. Sprawa będzie wyglądać inaczej, jeśli dodasz do nich całe mnóstwo bakalii i sypniesz szczyptę korzennej przyprawy. Nie dość, że zyskają na smaku, to jeszcze będą świetnie pasowały na świąteczny stół. Zdrowe i mega pyszne.
Bożonarodzeniowe ciasteczka z bakaliami
/ przepis własny, składniki na ok. 40 ciastek/
- 175 g płatków owsianych górskich
-2 opakowania (200 g) mieszanki bakaliowej Bakalland
- 125 g miękkiego masła
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenka wydrążone z laski wanilii
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Orzechy nerkowca i migdały grubo posiekać, odstawić.
Masło utrzeć z solą, cukrem trzcinowym, solą i przyprawami.
Dodać do masy jajko i żółtko, miksować.
Płatki owsiane wymieszać z bakaliami, dodać proszek do pieczenia i mąkę.
Dodawać do masy partiami, stale miksując.
Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. (bez termoobiegu).
Następnie na dwóch płaskich blachach umieścić papier do pieczenia i uformować ok. 40 kulek z ciasta.
Ułożyć po 20 kulek na każdej blaszce, każdą lekko spłaszczyć.
Blachy wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 12 minut.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam takie ciacha <3
OdpowiedzUsuńbakaliowe ciasteczka... hmmm... zawsze, wszędzie i o każdej porze! pysznie Ci się udały :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się super, muszę prze próbować go u siebie :)
OdpowiedzUsuń