/ z przepisu wychodzi ok. 20 małych ciasteczek/
- 170 g płatków owsianych
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g melasy trzcinowej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych śliwek
- 30 g rodzynek
- 3 łyżki miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Bakalie pokroić.
Sypkie składniki wymieszać w misce, dodać jajka oraz melasę i masło.
Dłonie zwilżyć wodą, lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na płaskiej blasze od piekarnika (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. piec ciasteczka przez 12 minut.
Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!:)
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Chętnie schrupałabym takie ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńBoskie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDałoby radę zastąpić melasę np. miodem?
OdpowiedzUsuńJa także! Tym bardziej, że dawno już czułam smak takich owsianych ciastek z prawdziwego zdarzenia :)
OdpowiedzUsuńPochrupałabym sobie takie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńDużo się ostatnio ciasteczek owsianych zrobiło :) Wszędzie gdzie nie patrzę ciaacha! To dobrze, lubię, jest w czym wybierać.
OdpowiedzUsuńStrefa Smaku- dałoby!:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla wszystkich ;*
uwielbiam takie ciasteczka :) mniam :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i dobrze nadziane, tyle bakalii, lubię :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobic takie mojemu Połówkowi - uwielbia owsiane ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńmelasa to coś dla mnie w ostatnim czasie :) muszą być pyszne-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO, mam malasę, śliwki w niedługim czsie napewno kupię i można robić, bo takie ciacha muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń