20.03.2017

Śniadanie dla niejadka



Jak poradzić sobie z niejadkiem?
To temat rzeka, najlepiej nie zmuszać i pozwolić na to, aby maluch sam zainteresował się tym co ma na talerzu.
Jedzenie, które posiada ciekawy wygląd oraz ma miłe dla oka połączenie kolorystyczne jest znacznie bardziej atrakcyjne niż zwykła kanapka z serem.
 Poświęć na przygotowanie posiłku trochę więcej czasu, puść wodzę fantazji, a gwarantuję Ci, że talerz będzie pusty :-)
Dlatego postanowiłam zainspirować Cię do przygotowania takiego właśnie śniadania.
Jeszcze tylko słówko o produkcie jakim jest Rama. Na pewno o niej słyszałeś, na polskim rynku jest przecież obecna już ponad dwadzieścia lat. Od niedawna jednak zmieniła nieco skład, na prostszy i bardziej przejrzysty. Do jej produkcji wykorzystywany jest wysokiej jakości olej rzepakowy. To właśnie dzięki niemu posiada ona NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: Omega- 3 i Omega-6.  Zawiera również cenne witaminy a wśród nich: A,D i E.
No dobrze, ale wróćmy do naszego śniadania :-)



Kanapka miś

- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka organicznego kremu orzechowo-czekoladowego
- plasterki banana
- płatki migdałów
- czekoladowe groszki
- Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie kremem orzechowo-czekoladowym. Z plasterków banana stwórz nosek oraz uszka, a z czekoladowych groszków środek pyszczka i oczy. Na samym końcu przyozdób uszka płatkami migdałów.


Kanapka z biedronkami

- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- twarożek
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie twarożkiem.
Udekoruj listkami bazylii. Pomidorki koktajlowe umyj, przetnij na pół, a następnie do 1/2 każdej połówki zrób nacięcie. Z czarnych oliwek zrób biedronkom główki i kropki.


Kanapka serce

- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- plaster wędliny
- plaster żółtego sera
- 2 plasterki świeżego ogórka
-Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, połóż plasterki ogórka.
Z plasterka żółtego sera za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wytnij wzór.
Mniejszą foremką w kształcie serca wykrój wzór z wędliny.
Połóż na środku kanapki ser, a następnie wędlinę.


Kanapka kwiatek

- 1/2 kajzerki
- plaster żółtego sera
- plaster wędliny
- plasterek rzodkiewki
- szczypiorek
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic

Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Za pomocą foremki do ciastek wytnij z sera żółtego główkę kwiatka, połóż na niej plasterek rzodkiewki i zrób z niej środek kwiatka. Odrobinę szczypiorku posiekaj i przyozdób nim całość. Z łodygi szczypiorku zrób łodyżkę kwiatka, a z listków bazylii po prostu listki.


Kanapka buzia

- 1/2 kajzerki
- plaster wędliny
- pomidorek koktajlowy
- czarne oliwki
- plasterek rzodkiewki
- kawałek czerwonej papryki
- kiełki
- Rama Classic



Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Z rzodkiewki wytnij uśmiech. Oliwki pokrój w krążki i ułóż na kanapce- zrób z nich oczy.
Pomidorka umyj, przekrój na połowę i zrób z niego policzki, Kiełki umyj i zrób z nich czuprynę, a z kawałka papryki nosek.





Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

19.03.2017

Bezglutenowa babka z kaszą jaglaną


Powoli, powolutku do drzwi puka wiosna.
Do świąt Wielkiej Nocy zostało 4 tygodnie. To idealny czas na testowanie nowych przepisów.
Uwielbiam "odświeżać" stare, tradycyjne receptury. Najczęściej jako szkielet służy mi  jakiś stary przepis z babcinego kajeciku i wtedy na jego podstawie zamieniam składniki.


To niesamowita frajda, jeśli przy tym wyjdzie mi coś co przyzwoicie wygląda, jest smaczne i przy tym zdrowsze. Tym razem upiekłam babkę wielkanocną z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i bez grama glutenu. 
Ciasto wyszło chrupiące (dzięki mące ziemniaczanej) i jednocześnie bardzo sprężyste.
Jeśli podobnie jak ja szukasz nowości, lubisz eksperymentować i nie wyobrażasz sobie Świąt bez baby, wypróbuj mój przepis.


Przy okazji mojego pieczenia testowałam przepiękną, solidną (waży prawie 1 kg!), metalową formę Bavaria ze sklepu Bake Shop.pl Producent zapewnia, że została ona wykonana z najlepszej jakości kutego aluminium. I muszę przyznać, że da się to odczuć już od pierwszego użycia.
Ciasto równo się w niej piecze, bez problemu odchodzi od formy, nie ma mowy o jakimkolwek przywieraniu. Forma bez problemu daje się również wyczyścić. Kwota jaką trzeba za nią zapłacić jest dosyć wysoka. Ale uwierzcie mi... w porównaniu z innymi foremkami- za kilkanaście złotych, które już po kilku użyciach nie nadają się do pieczenia jest to inwestycja na długie, długie lata :-)


Bezglutenowa babka z kaszą jaglaną
/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/

- 400 g mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 15 g cukru migdałowego
- 5 jajek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść rodzynek

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)


Oddzielam białka od żółtek.
W dużej misce ubijam na puch masło w raz z cukrem i cukrem migdałowym.
Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie miksuję.
W oddzielnej misce z odrobiną soli ubijam na sztywno białka.
Do miski z maślaną masą przesiewam mąkę ziemniaczaną, dodaję proszek, kaszę i znów wszystko dokładnie miksuję.
Na samym końcu dodaję białka i rodzynki, mieszam, ale już tylko za pomocą łyżki.
Formę do babki smaruję odrobiną oleju roślinnego, przekładam do niej surowe ciasto.


Nagrzewam piekarnik do 170-180 stopni C. i wstawiam do niego formę z babką.
Ciasto piekę przez ok. 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Gdy babka będzie już upieczona zostawiam ją jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, uchylając przy tym jego drzwiczki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Wyjmuję z formy, dekoruję cukrem pudrem i kroję.

Smacznego! :-)



Ps: Formę do babki możesz kupić tutaj.


Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


10.03.2017

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką


Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą  dużą ilością domowych powideł. 
Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych myśli.
Polecam, upiecz je w ten weekend :-)

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką
/ przepis rodzinny, składniki na prostokątną blachę o wym. 20 x 30 cm/

ciasto drożdżowe:
- 32 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego! mleka
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
 - 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

dodatkowo:
- 2 małe słoiki domowych powideł śliwkowych

kruszonka:
- 160 g maki krupczatki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła



Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go czystą ściereczką i czekam, aż nieco wyrośnie.
W dużej misce ubijam żółtka, dodaję jajko, resztę cukru i miksuję. Przesiewam mąkę, wlewam ekstrakt waniliowy, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i sól. Wszystko dokładnie zagniatam do momentu uzyskania plastycznego ciasta, które będzie "odchodziło" od ręki.
Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h - do wyrośnięcia.
W misce łączę składniki kruszonki, rozcieram je palcami aż do uzyskania konsystencji piasku.
W tym czasie wykładam prostokątną blachę do pieczenia pergaminem, przekładam wyrośnięte ciasto, smaruję je powidłami i posypuję kruszonką.
Wstawiam blachę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę je w przez ok. 50 minut.
Smacznego! :-)



Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

08.03.2017

Co nowego w marcu?


Po pewnym czasie wracam do Was ze zbiorczym wpisem dotyczącym nowości.
Niemalże codziennie dzielę się jakąś nowiną na instagramie.
Mój profil obserwuje już ponad 35 tysięcy użytkowników! Wow! :-)
Dlatego, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/eś, to gorąco zachęcam do śledzenia mnie na tym portalu.
Na tę chwilę to chyba moja ulubiona forma komunikacji ze światem :-)


Wiosna puka do drzwi, a wraz  z nią nowy KUKBUK :-)


Zamiast bukietu są dzisiaj zioła.


Planowanie ślubu czas- start!


Na moim profilu właśnie trwa bardzo kobiecy konkurs, który organizuję razem z YOPE i Minti Shop.
Zachęcam do wzięcia udziału!  Szczegóły tutaj.


Ostatnio zostałam poproszona o przetestowanie ROZA NATURAL COSMETICS.
Są to naturalne kosmetyki produkowane ręcznie, na bazie olejów.
Mojej skórze bardzo się spodobały. 



To co widzisz powyżej to książka Igi Sarzyńskiej. Iga na co dzień tworzy przepiękne dekoracje cukiernicze w swojej pracowni w Kazimierzu Dolnym. Jestem zachwycona jej talentem! 
Wszystkie słodkie arcydzieła widoczne na powyższym zdjęciu wyszły spod jej rąk.
Natomiast przeglądanie jej autorskiej książki to czysta przyjemność. Słodycze, które tworzy są tak ładne, że aż trudno uwierzyć w to, że są jadalne! :-)


Dziś nasze święto.
Kochane, te kwiaty są dla Was! 
Życzę Wam, abyście nigdy, przenigdy nie straciły wiary we własne piękno.
I... pamiętajcie - siła jest kobietą! :-)



Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.