25.03.2017

Soczyste śniadanie- pełnoziarniste placuszki z pomarańczami




Dzisiaj  mam dla Was ociekający sokiem wpis pełen energetycznego koloru, bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników.  Soki Andros od niedawna rozgościły się na polskim rynku. 
Możemy je dostać w siedmiu smakach: mandarynki,  zwykłej i czerwonej pomarańczy, grejpfruta, cytryny, owoców egzotycznych oraz ananasa.




Ich historia zaczęła się w 1910 roku we Francji, gdzie z wyselekcjonowanych owoców zaczęto tłoczyć sok .

Mi najbardziej przypadł do gustu mandarynkowy.
Charakteryzuje się on delikatnie słodkim smakiem z wyczuwalnym owocowym osadem.
Ważne, że soki nie mają w swoim składzie dodanego cukru. Cukier owszem występuje, ale tylko ten zawarty w owocach. Pyszności!
A teraz zapraszam na soczyste  śniadanie :-)



Pełnoziarniste placuszki z pomarańczami
/ przepis własny, składniki dla 3 osób/

- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 75 ml mleka
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia+ szczypta sody
- szczypta soli

Dodatkowo:
- olej kokosowy (do smażenia)
- plasterki świeżej pomarańczy
- syrop klonowy
- listki świeżej melisy lub mięty

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję jajka, mleko, sok pomarańczowy, miód, sól oraz proszek  do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszam za pomocą kuchennej rózgi.  Konsystencja ciasta musi być zupełnie pozbawiona grudek. Na patelni rozgrzewam olej i partiami smażę placuszki.
Odsączam na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym i przekładam na talerze.
Podaję z plasterkami świeżej pomarańczy, syropem klonowym i listkami świeżej melisy.
Smacznego! :-)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________


24.03.2017

Przegląd książkowych nowości- wiosna 2017


Przyszła wiosna a wraz z nią nowe pozycje książkowe.
Co nowego na mojej półce?



Ta dziewczyna ma po prostu dar do łączenia smaków.
Z bladej, chudej, niewyględnej pietruszki jest w stanie przygotować wyśmienity tort, a z jej natki śniadaniowy mus pełen witamin.


Podobnie jak w jej poprzednich książkach (klik, klik) przepisy nie są zbyt skomplikowane. Receptury bazują na sezonowych składnikach w ciekawych kompozycjach smakowych.
W książce znajdziemy 100 przepisów na potrawy bezmięsne, wegańskie i bez glutenu.
Warto ją mieć w swojej biblioteczce :-)


"Rodzinna kuchnia Lidla" Daria Ładocha, Karol Okrasa, Paweł Małecki

Rodzinne gotowanie może nieść ze sobą wiele radości, rozwinąć kreatywność i poznać zasady zdrowej, pysznej kuchni. Od 20 marca w sklepach sieci Lidl trwa oferta promocyjna w ramach której można otrzymać tę książkę.
Pozycja zawiera 40 sprawdzonych i pięknie sfotografowanych pomysłów na pyszne śniadania, obiady i desery. 


Zarówno dla najmłodszych jak i tych... troszkę starszych. Znajdziemy w niej także rodział " Kuchenne sztuczki" w którym można dowiedzieć się jak przyrządzić domowe pesto czy w jaki sposób wyjąć pestki z granatu. Pomocny może okazać się również rozdział " Z kuchennej szuflady", gdzie autorzy wymieniają pomocne w kuchni sprzęty.
Na stronach znajdziemy czytelne oznaczenia przepisów: bez laktozy, glutenu czy danie wegetariańskie.
To już moja szósta książka z kolekcji Lidla i muszę przyznać, że znów jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Pozycja jest istną kopalnią inspiracji i pysznych receptur.




A co jeśli szczęście jest na wyciągnięcie ręki? Na to i inne pytania odpowiada autorka tej książki. Już od pierwszych stron Signe zaprasza nas do swojego świata pełnego pysznych potraw, pięknych widoków i radości z prostych przyjemności. Na samym początku bardzo sceptycznie podchodziłam do tej pozycji." Kolejna książka o hygge. Powoli zaczynam czuć przesyt tym tematem"- pomyślałam. Kilka miesięcy temu pisałam o "Hygge. Klucz do szczęścia", byłam nią rozczarowana. Jednak coś mnie tknęło i dałam szansę tej pozycji. I ... bardzo dobrze zrobiłam!



Znajdziemy tutaj ładne zdjęcia- inspiracje, mądre słowa i pyszne receptury.
Skandynawska owsianka, zimowa sałatka, korzenna marmolada czy letni tort migdałowy z polewą z cytryny i bzu, a może halibut? Signe jest zawodową kucharką i daje się to odczuć przeglądając jej przepisy. Dodatkowo dzieli się z czytelnikiem tajnikami skandynawskiego stylu życia, podpowiada jak cieszyć się z kontaktu z naturą, wyjaśnia czym jest fika i prawdziwe świętowanie w gronie najbliższych. Nie ma nudy!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

20.03.2017

Śniadanie dla niejadka



Jak poradzić sobie z niejadkiem?
To temat rzeka, najlepiej nie zmuszać i pozwolić na to, aby maluch sam zainteresował się tym co ma na talerzu.
Jedzenie, które posiada ciekawy wygląd oraz ma miłe dla oka połączenie kolorystyczne jest znacznie bardziej atrakcyjne niż zwykła kanapka z serem.
 Poświęć na przygotowanie posiłku trochę więcej czasu, puść wodzę fantazji, a gwarantuję Ci, że talerz będzie pusty :-)
Dlatego postanowiłam zainspirować Cię do przygotowania takiego właśnie śniadania.
Jeszcze tylko słówko o produkcie jakim jest Rama. Na pewno o niej słyszałeś, na polskim rynku jest przecież obecna już ponad dwadzieścia lat. Od niedawna jednak zmieniła nieco skład, na prostszy i bardziej przejrzysty. Do jej produkcji wykorzystywany jest wysokiej jakości olej rzepakowy. To właśnie dzięki niemu posiada ona NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: Omega- 3 i Omega-6.  Zawiera również cenne witaminy a wśród nich: A,D i E.
No dobrze, ale wróćmy do naszego śniadania :-)



Kanapka miś

- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 1 łyżka organicznego kremu orzechowo-czekoladowego
- plasterki banana
- płatki migdałów
- czekoladowe groszki
- Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie kremem orzechowo-czekoladowym. Z plasterków banana stwórz nosek oraz uszka, a z czekoladowych groszków środek pyszczka i oczy. Na samym końcu przyozdób uszka płatkami migdałów.


Kanapka z biedronkami

- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- twarożek
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, a następnie twarożkiem.
Udekoruj listkami bazylii. Pomidorki koktajlowe umyj, przetnij na pół, a następnie do 1/2 każdej połówki zrób nacięcie. Z czarnych oliwek zrób biedronkom główki i kropki.


Kanapka serce

- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- plaster wędliny
- plaster żółtego sera
- 2 plasterki świeżego ogórka
-Rama Classic

Kromkę chleba posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, połóż plasterki ogórka.
Z plasterka żółtego sera za pomocą foremki do ciastek w kształcie serca wytnij wzór.
Mniejszą foremką w kształcie serca wykrój wzór z wędliny.
Połóż na środku kanapki ser, a następnie wędlinę.


Kanapka kwiatek

- 1/2 kajzerki
- plaster żółtego sera
- plaster wędliny
- plasterek rzodkiewki
- szczypiorek
- listki świeżej bazylii
- Rama Classic

Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Za pomocą foremki do ciastek wytnij z sera żółtego główkę kwiatka, połóż na niej plasterek rzodkiewki i zrób z niej środek kwiatka. Odrobinę szczypiorku posiekaj i przyozdób nim całość. Z łodygi szczypiorku zrób łodyżkę kwiatka, a z listków bazylii po prostu listki.


Kanapka buzia

- 1/2 kajzerki
- plaster wędliny
- pomidorek koktajlowy
- czarne oliwki
- plasterek rzodkiewki
- kawałek czerwonej papryki
- kiełki
- Rama Classic



Połowę kajzerki posmaruj cienką warstwą Ramy Classic, nałóż na nią okrągły plaster wędliny.
Z rzodkiewki wytnij uśmiech. Oliwki pokrój w krążki i ułóż na kanapce- zrób z nich oczy.
Pomidorka umyj, przekrój na połowę i zrób z niego policzki, Kiełki umyj i zrób z nich czuprynę, a z kawałka papryki nosek.





Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

19.03.2017

Bezglutenowa babka z kaszą jaglaną


Powoli, powolutku do drzwi puka wiosna.
Do świąt Wielkiej Nocy zostało 4 tygodnie. To idealny czas na testowanie nowych przepisów.
Uwielbiam "odświeżać" stare, tradycyjne receptury. Najczęściej jako szkielet służy mi  jakiś stary przepis z babcinego kajeciku i wtedy na jego podstawie zamieniam składniki.


To niesamowita frajda, jeśli przy tym wyjdzie mi coś co przyzwoicie wygląda, jest smaczne i przy tym zdrowsze. Tym razem upiekłam babkę wielkanocną z dodatkiem ugotowanej kaszy jaglanej i bez grama glutenu. 
Ciasto wyszło chrupiące (dzięki mące ziemniaczanej) i jednocześnie bardzo sprężyste.
Jeśli podobnie jak ja szukasz nowości, lubisz eksperymentować i nie wyobrażasz sobie Świąt bez baby, wypróbuj mój przepis.


Przy okazji mojego pieczenia testowałam przepiękną, solidną (waży prawie 1 kg!), metalową formę Bavaria ze sklepu Bake Shop.pl Producent zapewnia, że została ona wykonana z najlepszej jakości kutego aluminium. I muszę przyznać, że da się to odczuć już od pierwszego użycia.
Ciasto równo się w niej piecze, bez problemu odchodzi od formy, nie ma mowy o jakimkolwek przywieraniu. Forma bez problemu daje się również wyczyścić. Kwota jaką trzeba za nią zapłacić jest dosyć wysoka. Ale uwierzcie mi... w porównaniu z innymi foremkami- za kilkanaście złotych, które już po kilku użyciach nie nadają się do pieczenia jest to inwestycja na długie, długie lata :-)


Bezglutenowa babka z kaszą jaglaną
/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/

- 400 g mąki ziemniaczanej
- 250 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 15 g cukru migdałowego
- 5 jajek
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- garść rodzynek

dodatkowo:
- cukier puder (do posypania)


Oddzielam białka od żółtek.
W dużej misce ubijam na puch masło w raz z cukrem i cukrem migdałowym.
Następnie dodaję po jednym żółtku i dokładnie miksuję.
W oddzielnej misce z odrobiną soli ubijam na sztywno białka.
Do miski z maślaną masą przesiewam mąkę ziemniaczaną, dodaję proszek, kaszę i znów wszystko dokładnie miksuję.
Na samym końcu dodaję białka i rodzynki, mieszam, ale już tylko za pomocą łyżki.
Formę do babki smaruję odrobiną oleju roślinnego, przekładam do niej surowe ciasto.


Nagrzewam piekarnik do 170-180 stopni C. i wstawiam do niego formę z babką.
Ciasto piekę przez ok. 50 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Gdy babka będzie już upieczona zostawiam ją jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku, uchylając przy tym jego drzwiczki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto z piekarnika i czekam, aż ostygnie.
Wyjmuję z formy, dekoruję cukrem pudrem i kroję.

Smacznego! :-)



Ps: Formę do babki możesz kupić tutaj.


Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


10.03.2017

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką


Dzisiaj mam dla Ciebie pełnoziarnistą drożdżówkę. Taką typowo babciną, puchatą, pachnącą wanilią, nadzianą  dużą ilością domowych powideł. 
Pachnie domem i ma sobie niesamowitą moc odpędzania złych myśli.
Polecam, upiecz je w ten weekend :-)

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z powidłami i kruszonką
/ przepis rodzinny, składniki na prostokątną blachę o wym. 20 x 30 cm/

ciasto drożdżowe:
- 32 g świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej luksusowej
- 1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego! mleka
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g rozpuszczonego masła
 - 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli

dodatkowo:
- 2 małe słoiki domowych powideł śliwkowych

kruszonka:
- 160 g maki krupczatki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła



Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go czystą ściereczką i czekam, aż nieco wyrośnie.
W dużej misce ubijam żółtka, dodaję jajko, resztę cukru i miksuję. Przesiewam mąkę, wlewam ekstrakt waniliowy, wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i sól. Wszystko dokładnie zagniatam do momentu uzyskania plastycznego ciasta, które będzie "odchodziło" od ręki.
Przykrywam miskę z ciastem ściereczką i odstawiam na ok. 1,5 h - do wyrośnięcia.
W misce łączę składniki kruszonki, rozcieram je palcami aż do uzyskania konsystencji piasku.
W tym czasie wykładam prostokątną blachę do pieczenia pergaminem, przekładam wyrośnięte ciasto, smaruję je powidłami i posypuję kruszonką.
Wstawiam blachę do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika i piekę je w przez ok. 50 minut.
Smacznego! :-)



Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

08.03.2017

Co nowego w marcu?


Po pewnym czasie wracam do Was ze zbiorczym wpisem dotyczącym nowości.
Niemalże codziennie dzielę się jakąś nowiną na instagramie.
Mój profil obserwuje już ponad 35 tysięcy użytkowników! Wow! :-)
Dlatego, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/eś, to gorąco zachęcam do śledzenia mnie na tym portalu.
Na tę chwilę to chyba moja ulubiona forma komunikacji ze światem :-)


Wiosna puka do drzwi, a wraz  z nią nowy KUKBUK :-)


Zamiast bukietu są dzisiaj zioła.


Planowanie ślubu czas- start!


Na moim profilu właśnie trwa bardzo kobiecy konkurs, który organizuję razem z YOPE i Minti Shop.
Zachęcam do wzięcia udziału!  Szczegóły tutaj.


Ostatnio zostałam poproszona o przetestowanie ROZA NATURAL COSMETICS.
Są to naturalne kosmetyki produkowane ręcznie, na bazie olejów.
Mojej skórze bardzo się spodobały. 



To co widzisz powyżej to książka Igi Sarzyńskiej. Iga na co dzień tworzy przepiękne dekoracje cukiernicze w swojej pracowni w Kazimierzu Dolnym. Jestem zachwycona jej talentem! 
Wszystkie słodkie arcydzieła widoczne na powyższym zdjęciu wyszły spod jej rąk.
Natomiast przeglądanie jej autorskiej książki to czysta przyjemność. Słodycze, które tworzy są tak ładne, że aż trudno uwierzyć w to, że są jadalne! :-)


Dziś nasze święto.
Kochane, te kwiaty są dla Was! 
Życzę Wam, abyście nigdy, przenigdy nie straciły wiary we własne piękno.
I... pamiętajcie - siła jest kobietą! :-)



Bądź na bieżąco. Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.