31.01.2017

Walentynkowe ciasteczka


Wielkimi krokami zbliżają się Walentynki. Czym obdarować ukochanego/ ukochaną?
Może własnoręcznie zrobionymi ciasteczkami z miłosnym wyznaniem? :-)
To możliwe dzięki specjalnym foremkom ze stempelkami. Literki umieszcza się w wysuwanych prowadnicach, jedno kliknięcie i ciasto z napisem gotowe! 


Walentynkowe ciasteczka
/ przepis własny, składniki na 20 sztuk/

- 250 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 90 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- szczypta soli

Mąkę przesiewam na blat, dodaję kawałeczki zimnego masła, wlewam 2 żółtka,  przesiany cukier puder, sól, oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko zagniatam do momentu, aż uzyskam zwartą masę.
Zawijam ciasto w folię spożywczą i wkładam na 1 godz. do zamrażalnika lub 2 godz. do lodówki.
Posypuję blat mąką i rozwałkowuję ciasto na grubość ok.0,5 cm.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
Wykrawam z ciasta  kształty.


 i układam je na blasze.


 Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. (bez termo obiegu) i piekę w nim ciasteczka przez ok. 10-13 minut- na złoty kolor.
Studzę.
Smacznego! 




Ps: W przygotowaniu ciasteczek pomogły mi  specjalne foremki, możesz znaleźć je tutaj.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

30.01.2017

Ciasto czekoladowe bez mąki


Na uczelni ostatnie zaliczenia, a moja faza na czekoladowe słodkości trwa w najlepsze.  Dziś dzielę się przepisem na ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Jest ciężkie i treściwe. Pyszne!


Ciasto czekoladowe bez mąki
/ przepis własny, składniki na tortownicę o średnicy 22 cm/

- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 g cukru pudru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g serka mascarpone
- garść orzechów laskowych

Migdały mielę w blenderze.
Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Masło z cukrem ucieram do konsystencji kremu. Następnie (nadal miksując) dodaję jajka, mielone orzechy, serek i rozpuszczoną czekoladę. Mieszam do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Na samym końcu wrzucam orzechy laskowe i mieszam za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
Przelewam do natłuszczonej tortownicy i piekę ciasto przez 45-50 minut w 180 stopniach C (bez termoobiegu). Ciasto jest już gotowe, jeśli wsunięty do środka patyczek jest czysty. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca skorupka.
Kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego! :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

29.01.2017

Przegląd książkowych nowości- zima 2017


Ponieważ poprzedni wpis dotyczący książkowych nowości cieszył się sporym zainteresowaniem   postanowiłam napisać kolejny :-) Co jeszcze wylądowało na mojej  półce tej zimy?
Już odpowiadam.


"Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu" D. Perelman

To książka kucharska stworzona dla wszystkich tych, którzy cenią sobie konkrety.
Minimalistyczne zdjęcia potraw, rady i wskazówki od autorki,  mało skomplikowane i smakowite przepisy z którymi poradzą sobie nawet początkujący w kuchni. Deb na co dzień prowadzi poczytnego bloga Smitten Kitchen, jeśli jeszcze go nie znasz koniecznie to nadrób! :-)


"Na zdrowie" E. Mórawska

White Plate to marka sama w sobie. Eliza, założycielka bloga ma już na swoim koncie trzy przepięknie wydane książki kucharskie. Czwarta, " Na zdrowie" zawiera mnóstwo przepisów na super-zdrowe potrawy. Piękne fotografie i spokój emanujący z tej książki sprawiają, że z wielką przyjemnością się ją przegląda.


 A receptury aż proszą się o wykorzystanie.


"Chleb. Domowa Piekarnia" P. Kucharski

Piotra Kucharskiego możesz kojarzyć z kuchni programu śniadaniowego Dzień Dobry TVN, gdzie często gości. Jego książka to głównie zdjęcia pieczywa oraz proste przepisy na chleby, bułki i słodkie bułeczki. Znajdziemy również wiele ciekawych rodzinnych receptur (jego dziadek prowadził kiedyś piekarnię). To pełna ciepła opowieść o rodzinnej tradycji wypiekania chleba.


 Od kilku miesięcy  wypieków Piotra można spróbować w nowo powstałej wrocławskiej piekarni Chleboteka.





" Hygge. Klucz do szczęścia" M. Wiking

Skuszona tytułem, piękną grafiką okładki i lansowanym od listopada sloganem hygge z uśmiechem na ustach zakupiłam tę książkę.
" Po co ci ona? Przecież ty już to wszystko wiesz"- rzekła moja znajoma.
No jak to wiem? Nie, niemożliwe. Na pewno w tej pozycji jest coś co sprawi, że ta zimowa szaro-bura codzienność stanie się piękniejsza i bardziej przyjazna. Zapewne autor zawarł w książce jakiś tajemny klucz, który może odnaleźć jedynie ten, kto ją przeczyta. No i to nurtujące słowo hygge, co to właściwie jest? Hygge to wszystko to co sprawia nas w dobry nastrój.  Popołudniowa kawa, wieczór z książką, rozmowa z dawno niewidzianym przyjacielem. "Hygge. Klucz do szczęścia" to taki mini-poradnik z pomysłami na to co zrobić, by stać się szczęśliwszym. Ja potraktowałam go trochę z przymrużeniem oka i.. wiesz co? Rzeczywiście ja już to wszystko wiedziałam. I zamiast wydawać trzydzieści kilka złotych na tą pozycję polecam Ci po prostu głęboko odetchnąć, wypuścić powietrze, zatrzymać się na chwilę, znaleźć czas dla dawno niewidzianego przyjaciela/ przyjaciółki i pójść z nim na kawę czy łyżwy. Bo w końcu radość to umiejętność cieszenia się z małych rzeczy :-)


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

22.01.2017

Rafaello bez pieczenia


Lekkie niczym piórko, białe od wiórków kokosowych.
Ciasto bez pieczenia dla wielbicieli znanych na całym świecie pralinek. Szybki przepis do którego składniki znajdą się w każdym sklepie.


/ przepis pochodzi od mojej Mamy, składniki na kwadratową blachę 20x20 cm/

- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 paczki wiórków kokosowych (łącznie 200 g)
- kostka masła (200 g)
- 6 paczek herbatników Petit Beurre (600 g)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 2 krople aromatu kokosowego
- 2 kieliszki Ajerkoniaku

dekoracja:
- pralinki Rafaello

Żółtka ucieram wraz z cukrem waniliowym i 2 łyżkami zwykłego cukru.


Dodaję oba rodzaje mąki,ajerkoniak, olejek kokosowy, 1/2 szklanki mleka, miksuję.
Do garnka o grubym dnie wlewam pozostałe mleko, dodaję resztę cukru i ziarenka wanilii. Doprowadzam do zagotowania po czym dodaję wcześniej przygotowaną miksturę i stale mieszając gotuję na wolnym ogniu gęsty budyń.
Zestawiam garnek z ognia, budyń przekładam do miski,  przykrywam folią spożywczą i dokładnie studzę.
W dużej misce miksuję miękkie masło na puszystą masę, partiami dodaję do niego wystudzony budyń, dodaję również 3/4 porcji wiórków i dokładnie mieszam.
Na blasze układam pierwszą warstwę herbatników, przekładam na nie 1/3 kokosowego kremu i dalej układam ciastka i masę- aż do wykończenia składników.
Na samym końcu dekoruję ciasto pozostałymi wiórkami kokosowymi, przykrywam blachę folią i dokładnie studzę.
Ciasto najlepiej odstawić na ok. 1 dzień, tak aby herbatniki zdążyły zmięknąć.
Tuż przed podaniem kroję je w kwadraty i dekoruję połówkami pralinek Rafaello.
Smacznego! :-)




Ps: Skąd mam taką śliczną, metalową paterę? Wejdź na Bake Shop.pl !


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

20.01.2017

Przegląd książkowych nowości- jesień/ zima 2016/2017



Zimowa aura sprzyja czytaniu. Dlatego specjalnie dla Ciebie przygotowałam trzy recenzje najnowszych pozycji, które pojawiły się w księgarniach.
No to zaczynamy!


" Razem w kuchni" Z. Cudny, autorka bloga Make Cooking Easier

To zdecydowanie jedna z najładniejszych polskich książek kulinarnej. Zosia podpowiada w niej jak odnaleźć się w kuchni z małym szkrabem. Znajdziemy tutaj wiele przepisów na różne okazje m.in. śniadanie, urodziny, coś pysznego do zabrania do szkoły, dania z warzyw czy podwieczorek.
Autorka bardzo często pisze o swoich doświadczeniach związanych z wychowaniem córki. No i te fotografie- bajka! Książka to ponad trzysta stron czystej przyjemności.




"Eat Pretty. Jedz i bądź piękna" J. Hart

Autorka z wykształcenia jest doradcą zdrowotnym. Pokazuje jak w prosty i w dodatku pyszny sposób można zadbać o swoje ciało od środka. W książce znajdziemy zarówno przepisy jak i dokładne działanie poszczególnych składników na nasz organizm np. oleju kokosowego, orzechów, niektórych owoców czy warzyw.
 "Twoje włosy wyglądają na zniszczone? Zjedz porcję zielonego groszku"- radzi. Ta pozycja zdecydowanie sprawiła, że odświeżyłam nieco swoją wiedzę na temat korzystnego wpływu na nasze zdrowie poszczególnych produktów. Informacje zostały  opisane w bardzo czytelny sposób- jeden rzut oka na tabelkę i wszystko jasne. Mam tylko jedno ale.  Generalnie bardzo nie lubię, gdy mi się czegoś zabrania lub próbuje wmówić, że mięso i gluten są totalnym złem. A każda kropla wypitej kawy spowoduje, że dostanę zmarszczek i będę mieć problemy ze snem.Wiadomo we wszystkim potrzebny jest umiar i dlatego nie do końca traktuję poważnie takie rewelacje. Dodatkowo nie podoba mi się również zalecanie autorki odnośnie kupowania wszystkiego co organiczne, eko i bio. 
W dzisiejszych czasach może to być bardzo trudne. Takie produkty są niekiedy dwukrotnie droższe, a przecież nie każdemu zasobność portfela na to pozwala.



"Biuro przesyłek niedoręczonych" N. Socha

Jak sam tytuł wskazuje opowieść jest o pewnym biurze przesyłek, które nigdy nie dotarły do swoich adresatów. Pewnego dnia zaczyna w nim swoją pracę bohaterka powieści- Zuzanna. Odnajduje pewien list i... postanawia działać. Natasza Socha osadziła swoją opowieść w czasie zimy, tuż przed Wigilią.  Gdy za oknem ciemno i mroźno takie książki działają jak balsam. Spotkanie z bohaterami tego bestsellera ogrzeje i osłodzi niejedno zimowe popołudnie :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

17.01.2017

Zielony koktajl ze szpinakiem


Zima to czas, kiedy nasze organizmy najbardziej potrzebują witamin. Chłodno, mroźno, szaro-buro.
Jak nic przyda się porządna dawka witamin i mikroelementów podanych w płynnej postaci :-)
Zielony koktajl z dodatkiem szpinaku, kiwi, banana, gruszki i jabłka sprawdzi się znakomicie.
Łap więc za blender i do dzieła!


Zielony koktajl ze szpinakiem
/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 125 ml wody mineralnej lub kokosowej
- 1 dojrzały banan
- 1 kiwi
- 1 gruszka 
- 2 jabłka
- 4 łyżki mrożonego, rozdrobnionego szpinaku lub garść świeżego


Jabłka i gruszkę myję, kroję na mniejsze kawałki, ale zostawiam skórkę  i umieszczam w sokowirówce.
Wyciskam sok.
Szpinak myję lub nie (jeśli jest mrożony), kiwi i banana obieram, kroję w plastry.
Szpinak, sok jabłkowo-gruszkowy i owoce umieszczam w kielichu blendera i miksuję.
Przelewam do szklanek i gotowe! 
Na zdrowie :-)


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

09.01.2017

Koktajl bananowy na dwa sposoby: z kaszą jaglaną i płatkami owsianymi


Kto nie lubi bananowego koktajlu? Nie znam takiej osoby :-)
Dziś mam dla Ciebie dwa przepisy na przepyszny i zdrowy posiłek.
Tak! Posiłek :-) Zmiksowany banan z mlekiem, odrobiną wody i kaszy jaglanej lub płatków owsianych jest pełnowartościowym mniejszym posiłkiem. Warto więc zafundować go sobie na drugie śniadanie czy potreningowe doładowanie.
Koktajl bananowy ma w sobie wiele cennych składników takich jak: potas, magnez czy wapń.
Znajdziemy również witaminy z grupy B.
Banany jak dobrze wiemy zalecane są wszystkim osobom aktywnym czy tym cierpiącym na nadciśnienie. Pomagają obniżyć cholesterol, wzmacniają układ pokarmowy, działają uspokajająco i przyspieszają regenerację organizmu po treningu czy chorobie.
Ciekawostką jest to, że podobno świetnie wybielają zęby! :-)
Warto wiedzieć, że ich indeks glikemiczny ulega zmianie podczas dojrzewania.
Owoce dojrzałe są wręcz zakazane dla osób cierpiących na cukrzycę- ich IG wynosi > 70!



Koktajl bananowy z kaszą jaglaną i kurkumą
/ przepis własny, składniki na 1 szklankę/

- 1 dojrzały banan 
- 1/4 szklanki mleka krowiego 2% lub roślinnego np. migdałowego
- 1/4 szkl. wody
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

Składniki koktajlu umieszczam w kielichu blendera i dokładnie miksuję.
Przelewam do szklanki i gotowe! 
Na zdrowie :-)


Koktajl bananowy z kakao i płatkami owsianymi
/ przepis własny, składniki na 1 szklankę/

- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 1/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego
- 1/4 szklanki wody 
- 2 łyżki płatków owsianych + odrobina do dekoracji


Składniki koktajlu umieszczam w kielichu blendera i dokładnie miksuję.
Przelewam do szklanki i gotowe! 
Na zdrowie :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

08.01.2017

Zimowa jaglanka z owocami


Jaglanka to jedno z moich ulubionych zimowych śniadań. Aksamitna i przepyszna. 
Do mojej jaglanki użyłam płatków jaglanych,  dzięki nim jestem w stanie to danie przygotować naprawdę ekspresowo! :-)

Zimowa jaglanka z owocami
/ przepis własny, składniki dla 1 osoby/


- 3/4 szklanki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka (może być krowie lub roślinne)
- 1 szklanka wody
- mrożone maliny i jagody
- kilka plasterków banana
- odrobina syropu z agawy lub miodu
- szczypta kurkumy
- garstka uprażonych migdałów

Do garnka wlewam mleko wraz z wodą, dodaję odrobinę kurmumy i zagotowuję.
Wrzucam płatki i dokładnie mieszam. Gotuję na wolnym ogniu ok. 2 minut- odstawiam do napęcznienia.
Przekładam jaglankę do miseczki, dekoruję owocami, syropem z agawy i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

03.01.2017

Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią


Właściwie tego przepisu wcale miało tutaj nie być.
Jednak tuż po publikacji zdjęcia na moim instagramowym  profilu, od razu zapytaliście jak dokładnie przyrządzić te babeczki. 


A przepis jest przecież taki prosty i przyjemny.
Dodatkowo lubię go za to, że jest jednym ze sposobów wykorzystania ugotowanej kaszy jaglanej.



Jaglane babeczki z jagodami, białą czekoladą i wanilią
/ przepis własny, składniki na 12 sztuk/

- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g ugotowanej kaszy jaglanej*
- 1/2 szklanki mleka lub płynnego jogurtu naturalnego
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- laska wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli


Kaszę ugotuj i ostudź. Czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce.
W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, posiekaną czekoladę, ziarenka wanilii i cukier kokosowy.
W drugiej misce ubij jajka wraz z mlekiem lub jogurtem i olejem.
Następnie dodaj jagody i dokładnie wymieszaj wszystko za pomocą zwykłej łyżki.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do niej porcje ciasta ( ok. 1,5 łyżki surowego ciasta na każdą babeczkę).
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. i piecz w  nim babeczki przez 15 minut (bez termoobiegu).
Następnie je wystudź. 
Smacznego! :-)


Uwagi:
 Jak ugotować kaszę jaglaną? To proste. Odmierz 1/2 szklanki kaszy ,upraż ją na suchej patelni. Kasza powinna intensywnie zacząć pachnieć- tak ma być. Następnie  przesyp kaszę do niedużego garnka, zalej przegotowaną wodą, wymieszaj i wylej płyn.  Dolej do garnka świeżą, gorącą wodę (3/4 szklanki)  i wsyp odrobinę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę przez ok. 4 minuty od zagotowania. Wyłącz palnik i pozostaw garnek na wyłączonym, ale jeszcze ciepłym palniku na ok. 10 minut. Po tym czasie odkryj garnek, odparuj kaszę i wymieszaj.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.