24.07.2017

Wegańskie jagodzianki z kruszonką




Dzisiejszy przepis był bardzo eksperymentalny. Jagodzianki bez jajek, mleka i masła. Ktoś by powiedział: jak to możliwe!? Na pewno nie wyszły.
A wręcz odwrotnie! :-)
Troszkę się bałam, że ciasto nie będzie ze mną współpracowało, a smak tych bułeczek znacznie odbiegnie od dobrze znanego mi oryginału. Przekonałam się, że jednak olej kokosowy bardzo ładnie zastępuję masło, a drożdżowe ciasto wcale nie potrzebuje jajek i krowiego mleka.



Wegańskie jagodzianki z kruszonką
/ przepis własny, składniki na ok. 6 sztuk/

- 240 g przesianej mąki pszennej lub jasnej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka otrębów pszennych
-  4 łyżki drobnego cukru 
- kulka świeżych drożdży o wielkości orzecha włoskiego
- 90 ml roślinnego mleka (np. migdałowego/ryżowego)
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 4 łyżki płynnego oleju kokosowego

nadzienie:
- 1 szklanka świeżych jagód
- ok. 2 łyżeczki brązowego cukru lub ksylitolu
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:
-  50 g mąki krupczatki
- 25 g stałego oleju kokosowego
- 25 g cukru lub ksylitolu

dodatkowo:
- 1 łyżka mleka migdałowego

Owoce myję, pozbawiam ewentualnych zanieczyszczeń i przekładam do miseczki. Następnie dosładzam do smaku zasypuję mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszam i odstawiam.

Zaczynam od rozczynu: do dużego kubka wlewam ciepłe mleko roślinne, dodaję pokruszone drożdże, odrobinę cukru i mąki. Odstawiam na ok. 15 minut, aż nieco wyrośnie.
Po tym czasie do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, otręby, dodaję sól, cukier, odrobinkę kurkumy, resztę ciepłego mleka roślinnego oraz olej kokosowy i dokładnie zagniatam elastyczne ciasto.
Jeśli ciasto jest elastyczne i nie klei się do rąk - to znak, że zostało dobrze wyrobione.
Wkładam je do miski posypanej mąką, przykrywam ściereczką  i odstawiam na ok. 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielę ciasto na 6 równych części.
Każdą część ciasta rozwałkowuję na okrągły placek i nadziewam jagodami. Dokładnie zaklejam i układam na płaskiej blaszce do pieczenia w sporych odstępach. Uwaga! Jagodzianki podwoją swoją objętość :-) Każdą bułeczkę smaruję za pomocą pędzelka mlekiem.
Składniki kruszonki rozcieram palcami w miseczce.


Tak powstałą kruszonką posypuję jagodzianki i zostawiam na 30 minut, aby nieco podrosły.


Piekarnik rozgrzewam do 180-190 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim bułeczki przez ok. 12-15 minut na złoty kolor.

Smacznego!





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥___________________________

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.