31.10.2016

Wegańska gorąca czekolada


Wegańska gorąca czekolada przygotowana własnoręcznie w domu to remedium na wszelkie jesienne smutki.
Odpędzi złe myśli i naładuje nas pozytywną energią. 
Swoją porcję udekorowałam piankami marschmallow. Jeśli chcesz możesz zupełnie z nich zrezygnować i mieć czekoladę bez grama dodanego cukru :-)


Wegańska gorąca czekolada
/ przepis inspirowany tym/

- 1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego/ owsianego/laskowego/kokosowego
- 3 daktyle
- 3 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 kosteczki wegańskiej czekolady
- odrobina cynamonu cejlońskiego
- odrobina kardamonu
- szczypta soli

dodatkowo:
- pianki marshmallows (można pominąć)

Mleko przelewam do garnuszka, wsypuję kakao, sól, wrzucam daktyle i zagotowuję. Następnie dodaję daktyle i przyprawy.
Zmniejszam gaz i gotuję jeszcze kilka minut, do momentu aż daktyle zmiękną.
Blenduję, przelewam do kubka i dekoruję lub nie :-) piankami marshmallows.
Piję, póki jest gorąca.

Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

29.10.2016

Sernik dyniowy na piernikowym spodzie



Dzisiaj mam dla Was typowo jesienne ciasto.
Sernik dyniowy na piernikowym spodzie. Jak dobrze wiemy dynia uwielbia się z piernikowym aromatem. Nic więc dziwnego, że takie połączenie w serniku smakuje wyśmienicie. Zatem łapcie przepis i do dzieła! :-)


Sernik dyniowy na piernikowym spodzie
/ składniki na formę o wymiarach 25 x 11 cm/

masa serowa:
- 1/2 kg półtłustego twarogu
- 125 ml serka mascarpone lub śmietanki kremówki
- 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem)
- 3/4 szklanki puree dyniowego
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego

spód:
- 150 g pierniczków
- 50 g masła

polewa:
- 1/2 tabliczki białej czekolady 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietanki 12%

Dynię obieram, kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Dodaję odrobinę wody i duszę do momentu, aż się rozpadnie. Zdejmuję garnek z ognia i dokładnie studzę puree.
Odmierzam potrzebną ilość, a resztę mogę zamrozić.
Następnie w dużej misce miksuję jajka z cukrem, dodaję partiami zmielony twaróg.
Gdy masa będzie już gotowa wrzucam cynamon, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę pomarańczową- i znów wszystko miksuję.
W małym garnuszku umieszczam masło i roztapiam je na niewielkim ogniu.
W blenderze kruszę pierniczki, następnie łączę je z rozpuszczonym masłem.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C i umieszczam w nim żaroodporne naczynko wypełnione wodą.
Prostokątną formę o wymiarach 25 x 11 cm smaruję odrobiną masła i wylepiam pokruszonymi pierniczkami.
Przelewam masę serowo-dyniową. Wstawiam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekę w nim przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzę ciasto jeszcze przez ok. 25 minut w piekarniku i dopiero wyjmuję.
Czekoladę łamię na kwałeczki, odrobinę zostawiam i ścieram na tarce, a resztę roztapiam w kąpieli wodnej. Mieszam stopniowo z jogurtem lub śmietanką i dekoruję tak powstałą polewą sernik.
Na samym końcu jego posypuję wierzch  startą białą czekoladą.
Ciasto chłodzę minimum 8 h przed podaniem.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

24.10.2016

Zbiór przepisów z dynią w roli głównej


Ponieważ sezon na dynie w pełni postanowiłam przygotować dla Was zbiór przepisów na wykorzystanie tego cudownego warzywa.
 A można z niego przygotować niemalże wszystko :-)
Garść inspiracji poniżej.



Babka dyniowa, która ma smak jesieni.


Dyniowo-fistaszkowe bułeczki ślimaczki- korzenne, puchate bułki z chrupiącym nadzieniem.


Mięciutki, puszysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze chleb dyniowy.


Dynia pieczona, czyli świetna baza do zup, sosów i dań obiadowych.


Typowo jesienne śniadanie, czyli dyniowa owsianka.


Dyniowy syrop do kawy, czyli tajemniczy składnik każdej pumpkin spice latte.


Kremowe i pyszne sernikobrownie z dynią



Słodko-ostra zupa dyniowa z gruszką.




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

23.10.2016

Czekoladowe warsztaty z Milką i Glamour

zdjęcie: Ł. Kamiński

Pewnego wrześniowego popołudnia wybrałam się do warszawskiego Miód Malina studio na czekoladowe warsztaty z fotografii socialmediowej pod patronatem Milka i Glamour.


zdjęcia: Ł. Kamiński

Wiedzę z zakresu zarządzania marką na portalach społecznościowych przekazały nam Martyna Wyrzykowska- redaktor prowadząca w Glamour.pl, Małgosia Minta- dziennikarka Gazety Wyborczej, autorka książki i blogerka kulinarna oraz Areta Szpura- założycielka marki Local Heroes, Po burzliwej dyskusji wraz z innymi blogerkami przystąpiłyśmy do warsztatów. Zadanie polegało na stworzeniu pięknej kompozycji i jak najładniejszym jej sfotografowaniu. Do dyspozycji miałyśmy: czekoladowe pyszności od Milki, akcesoria od Local Heroes, aparaty Instax oraz kuchenne gadżety, które na co dzień ma pod ręką Małgosia Minta

zdjęcie: Ł. Kamiński

zdjęcie: Ł. Kamiński 

Po wykonanym zadaniu jury wybrało trzy najbardziej kreatywne zdjęcia, wśród nich znalazło się również moje :-) Radość!



Ps: A w najnowszym (listopadowym)  Glamour również możecie przeczytać co nieco na temat tego spotkania. 


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

19.10.2016

Migawki z ostatniego weekendu


Ostatni weekend obfitował w ciekawe wydarzenia. Piątek był moim dniem moich urodzin w którym zajadaliśmy się mini-torcikiem żurawinowym (T. jesteś wielki!)
 W sobotę na Mokotowie Dagmara z FOR.REST design zorganizowała wielkie otwarcie swojego stacjonarnego sklepu. Nie obyło się oczywiście bez uścisków, duuużej dawki uśmiechu, pysznych przekąsek i  przepięknych nowości. Nie jestem w stanie wyjść od tej dziewczyny  z pustymi rękami- tym razem zabraliśmy ze sobą przepiękną dechę z rogami i sukulenta :-)
I tutaj pozdrowienia dla Sebastiana z Roślinne Porady, który dał mi kilka wskazówek w kwestii pielęgnacji tej rośliny.


 Natomiast na  Mysiej 3 odbyła się druga odsłona Święta Kawy i Herbaty.


Można było podziwiać piękną porcelanę, spróbować oryginalnej herbaty Chai, kupić pyszne mieszanki świeżo palonych ziaren z lokalnych palarni czy skosztować biszkopta z kremem herbacianym Marysi Święciaszek- mniam! ;-)

adresy:
FOR.REST- sklep stacjonarny
ul. Nabielaka 8/10, Warszawa


Święto Kawy i Herbaty vol. 2 z Magazynem USTA
ul.Mysia 3, Warszawa


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

11.10.2016

Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami, żurawiną i cynamonową kruszonką


Drożdżowych wypieków ciąg dalszy :-)
Tym razem główną rolę grają jabłka, żurawina i cynamon. 
Przepis, który podaję poniżej jest wegański.


Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami, żurawiną i cynamonową kruszonką
/ składniki na formę o wym. 10 x 20 cm/

- 2 1/3 szklanki mąki pszennej typ 550  "luksusowej"
- 1/2 szklanki ( 125 ml ) ciepłego mleka roślinnego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki oleju kokosowego ( o płynnej konsystencji)
- szczypta soli
- garść świeżej żurawiny
- 1 duże lub 2 małe jabłka

kruszonka:
-  4 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru 
- 2 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji lub margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego


Z podgrzanego mleka, pokruszonych drożdży, odrobiny cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Następnie przesiewam do miski pozostałą mąkę, dodaję cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, odrobinę soli i płynny olej kokosowy  i zagniatam ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdy jest już wyrobione, przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość (trwa to zazwyczaj ok. 1,5 h).
W tym czasie myję owoce- jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w cienkie plasterki. Do dużej miski wsypuję mąkę krupczatkę, kawałeczki margaryny lub stałego oleju kokosowego, cynamon i cukier. Rozcieram wszystko palcami lub siekam nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Blaszkę w której będzie pieczone ciasto wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, dekoruję owocami i kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto przez ok. 35-40 minut- na złoty kolor.
Smacznego! :-)







Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

08.10.2016

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i śliwkami


Jesień to czas kiedy znów mam ochotę na drożdżowe wypieki. Mogłabym codziennie zajadać domową drożdżówkę, chałkę czy chleb.
W przeciągu tygodnia trzeci raz upiekłam drożdżowe ze śliwkami i solidną porcją kruszonki.
Rozeszło się chwila moment.
Lubię ten przepis na ciasto drożdżowe, bo nie wymaga specjalnego wyrabiania ciasta. Wystarczy, że w odpowiedniej kolejności wsypiesz do miski składniki, wymieszasz, odczekasz całą noc, a rano będziesz się cieszyć smakowitym wypiekiem :-)


Drożdżowe bez wyrabiania  z kruszonką i śliwkami 
/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20 x 20 cm/


- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
-  1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli

kruszonka:
- 3/4 szklanka mąki krupczatki
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła

dodatkowo:
- 1/2 kg wypestkowanych, dojrzałych śliwek 


Ciepłe mleko mieszam z drożdżami i odrobiną cukru, odstawiam na 2 minuty.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i rozpuszczone w garnuszku masło.
Mieszam wszystko za pomocą łyżki nie dłużej niż 1 minutę.
Przykrywam całość czystą ściereczką i zostawiam w temp. pokojowej na całą noc.
Rano myję śliwki, pozbawiam je pestek.
Do dużej miski wsypuję mąkę krupczatkę, otręby, kawałeczki zimnego masła i cukier. Wszystko rozcieram palcami, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Kwadratową blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej drożdżowe ciasto.
Dekoruję je śliwkami i kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 40-45 minut - na złoty kolor.
Najlepiej smakuje pierwszego dnia.
Smacznego! ;-)



Ps: Skąd mam ten cudny, ręcznie zdobiony talerzyk? Polecam zajrzeć do sklepu Make My Wonderland


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

01.10.2016

Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami



Mówią, że to już ostatni tak ciepły weekend tego roku.
Korzystajmy więc i spędźmy ten czas na świeżym powietrzu :-)
Przyda się na pewno jakieś domowe ciasto.
Może rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami?


Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami
/ przepis własny, składniki na ciasto o śr.35 cm/

- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g mąki orkiszowej
- 140 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 ml  zimnej maślanki/ kwaśnej śmietany lub  jogurtu naturalnego

dodatkowo:
- 4 bardzo dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 jajko+ 1 łyżeczka wody lub mleka
- 2 lub 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru

Z mąki, kawałeczków zimnego masła, cukru waniliowego i maślanki zagniatam zwarte ciasto.
Owijam je folią spożywczą i przekładam na dolną półkę lodówki, chłodzę w niej ciasto przez ok. 1 h.
W tym czasie obieram brzoskwinie i kroję je na plasterki, przekładam do miski i mieszam z cynamonem oraz łyżką brązowego cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok. 4 mm, robię w nim dziurki za pomocą widelca, przekładam owoce i zawijam brzegi ciasta - do środka.
W szklance roztrzepuję jajko wraz z mlekiem i taj przygotowaną mieszaniną smaruję brzegi ciasta.
Na koniec posypuję je płatkami migdałów oraz brązowym cukrem.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez ok. 40 minut.  Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia umieszczam blachę bliżej dolnej grzałki i kontynuuję pieczenie. Tarta musi być rumiana. Wyjmuję ją, studzę i dekoruję cukrem pudrem. Świetnie smakuje też z kulką lodów waniliowych :-)

Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.