29.07.2016

Pełnoziarnista tarta ze śliwkami


Powoli,  niepostrzeżenie wdziera się do kalendarza złocisty i pachnący zbożem sierpień. Czereśnie i wiśnie ustępują miejsca jabłkom, śliwkom i morelom. Na pobliskich straganach coraz rzadziej widuję już moje ukochane jagody..
Oczywiście staram się jak mogę cieszyć się każdą chwilą i każdym owocem z osobna, dlatego piekę,  smażę, wekuję i zamrażam.
Łapczywie chwytam te letnie dni, ale one mimo wszystko płyną jakoś tak... szybciej? :-)


Ostatnio rozsmakowuję się w śliwkach.
Przygotowałam z nich pyszną i bardzo prostą tartę, której ciasto składało się w większości z kaszy manny i otrębów pszennych. Koniecznie spróbuj :-)


Pełnoziarnista tarta ze śliwkami
/ składniki na formę o średnicy 24 cm/

kruche ciasto:
- 150 g kaszy manny
- 80 g mąki pszennej 
- 20 g otrębów pszennych
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru 
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (używam domowego ekstraktu, przepis tutaj)
- szczypta soli

nadzienie:
- garść dojrzałych śliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru (można zastąpić go miodem/ syropem z agawy)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego


Formę na tartę smaruję masłem  i posypuję mąką pełnoziarnistą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję kaszę, otręby, pokrojone w kostkę masło, wsypuję cukier,sól i ekstrakt z wanilii, wbijam również jajka.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam  w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15- 20 minut.
Następnie myję i pozbawiam pestek śliwki, rozkładam je na podpieczonym wcześniej kruchym spodzie, posypuję odrobiną brązowego cukru i cynamonu.
Zapiekam całość jeszcze przez ok. 30-40 minut- śliwki zaczną puszczać sok, dlatego ważne jest odpowiednio długie pieczenie.

Smacznego!


Ps: Często pytacie mnie skąd mam takie piękne dechy i inne drewniane wyroby.
Za tym wszystkim stoi polska, rodzinna marka W tym Sęk. Zachęcam do odwiedzenia ich sklepu.

 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

24.07.2016

Orzeźwiający koktajl na bazie herbaty i kilka słów o marce Q-BOX


Czarną, zieloną, białą, czerwoną, niebieską, a może ziołową? Jaką herbatę najbardziej lubisz? Pijesz ją o poranku, popołudniu czy wieczorem? Aby dodać sobie energii i wzmocnić organizm, pobudzić się a może odwrotnie wyciszyć? Ok, masz swoje ulubione rodzaje herbaty i pory jej picia, ale na kupno dobrego jakościowo produktu w zwykłym osiedlowym sklepie nie możesz liczyć. Od kilku ładnych lat zalewa nas fala paczkowanych herbat do których dodaje się sztuczne aromaty. Herbata o aromacie herbaty? Tak, to niestety możliwe, ba .. powszechnie stosowany zabieg u czołowych producentów. Na przeciw miłośnikom herbat, zmęczonych obłudą wyszła marka Q-BOX.  Co miesiąc tworzone są trzy różne zestawy herbat:  poranna, popołudniowa oraz pomagająca usuwać toksyny. 


Każda taka seria  ma zupełnie inny sens i przeznaczenie.

 Jeden zestaw zawiera pięć zupełnie różnych mieszanek herbat najwyższej jakości, w 100% naturalnych i po prostu pysznych. Dodatkową zaletą są opakowania. Jako wielbicielka wszystkiego co ładne zachwyciłam się przepięknymi puszkami, które oprócz tego, że kryją w sobie same dobre rzeczy to jeszcze stanowią świetną dekorację.


No dobrze, teraz pora na pyszny przepis. Mam dla Ciebie napój na bazie niebieskiej! herbaty. Doskonale oczyszcza organizm, dodaje energii i wprawia w pozytywny nastrój. Jego bazą jest mieszanka herbaty Oolong, suszone ananasy, kokos, żurawina, skórki z cytrusów, pączki róż, kawałki wanilii i granata.  Napar z tych składników niesamowicie orzeźwia, w połączeniu  z ogórkiem, plasterkiem kwaśnego jabłka  i świeżą miętą stanowi świetną alternatywę na upalne dni. Koniecznie spróbuj ! :-)


Koktajl na bazie herbaty z ogórkiem, jabłkiem i miętą

- napar z herbaty Teatox
- plastry świeżego ogórka
- plastry świeżego jabłka
- kostki lodu
- listki świeżej mięty
- odrobina syropu z agawy

Do wystudzonego naparu z herbaty dodaj plastry świeżego ogórka, jabłka i kilka kostek lodu, dosłódź lub nie :-)  syropem z agawy. Na zdrowie!


Ps:  I na sam koniec jeszcze słówko na temat świec do masażu, które Q- BOX również ma w swojej ofercie . Produkowane są z wosku sojowego i naturalnych olejków eterycznych. 


Mają działanie lecznicze i pielęgnacyjne. Dostępne są w czterech fantazyjnych zapachach. Ja najbardziej polubiłam orzeźwiającą- o zapachu rozmarynu i trawy cytrynowej.


Gdzie można kupić produkty tej marki?

Kliknij tu 

 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

23.07.2016

Miodowe pancakes bez mąki



Masz ochotę przygotować pyszne śniadanie, najchętniej jakieś placki ale jak na złość nie masz w domu mąki?
Spokojnie, nie musisz od razu biec do sklepu.
Wystarczy, że zamiast mąki użyjesz kaszy manny :-)
Tym razem do moich placuszków dodałam sporą łyżkę tegorocznego miodu rzepakowego od niezastąpionych Wileńskich.
Dzięki temu totalnie zrezygnowałam z dodawania białego czy brązowego cukru.
Opłacało się!


Miodowe pancakes bez mąki
/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 1 szklanka kaszy manny 
- 1/2 szklanki + 1 łyżka mleka
- 1/2 szklanki maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki oleju kokosowego (do smażenia)

Kaszę mannę wsyp do miski, zalej mlekiem i maślanką, odstaw na około 30 minut.
Kasza w tym czasie napęcznieje. Żółtko oddziel od białka. 
W osobnym naczyniu ubij białko.
Następnie dodaj do miski pozostałe składniki (oprócz białka) i dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu dodaj do całej masy białko, ale wymieszaj masę delikatnie- najlepiej łyżką lub silikonową szpatułką.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i smaż placuszki na złoty kolor.
Podawaj ze świeżymi owocami.
Smacznego! :-)


 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

18.07.2016

10 najlepszych przepisów na słodkie śniadania

Pewnie już wiesz co chcę napisać na wstępie- śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zjedzone w odpowiednio krótkim czasie po przebudzeniu poprawia metabolizm i tak dalej, i tak dalej:)
Fakt, niejedzenie śniadań to niewybaczalny błąd! Tłumaczysz się, że nie masz wystarczająco dużo czasu? Że tak rano zupełnie nie masz apetytu? Skończ z tymi wymówkami i zmień raz na zawsze swoje przyzwyczajenia. Wystarczy, że zaczniesz wstawać 15 minut wcześniej, a na pewno wystarczy Ci czasu na zjedzenie czegoś wartościowego.
Poniżej 10 pomysłów na słodkie i jednocześnie zdrowe posiłki, które zachęcą Cię do dogadzania sobie z rana. Klikając w zdjęcie lub podpis zostaniesz automatycznie przeniesiony do przepisu.





















 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

16.07.2016

Jabłka i morele pod pełnoziarnistą kruszonką




Powolutku nadchodzi czas pierwszych jabłek.
Jeszcze kwaśnych, dosyć twardych, niezbyt wyrośniętych i mało "wykolorowanych"..  ale już soczyście pachnących i tak przyjemnie kwaskowatych!
Doczekaliśmy się również moreli w  przydomowym ogródku. Są pyszne- aromatyczne i miodowe.
Z pierwszych w tym roku, tak wyczekanych  owoców zrobiłam zapomniany deser-kruszonkę z owocami. Szczypta cynamonu, odrobina cukru pudru i zwyczajne piątkowe popołudnie zamieniło się w prawdziwą, letnią ucztę :-)

Jabłka i morele pod pełnoziarnistą kruszonką
/ przepis własny, składniki na ok. 5 porcji deseru/


kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 20 g płatków owsianych
- 20 g otrębów pszennych
-1 łyżka migdałów w płatkach
- 120 g cukru
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli

nadzienie:
-  ok. 700 g  jabłek i moreli 
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią


Wszystkie składniki przekładam do dużej miski i siekam nożem.
Następnie rozcieram palcami do momentu, aż uzyskam konsystencję piasku.
Teraz pora na przygotowanie nadzienia.
Owoce dokładnie myję, pozbawiam pestek i gniazd nasiennych.
Następnie kroję na kawałki i wkładam do dużego garnka, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i chwilkę gotuję- aż owoce zaczną się rozpadać (po ok. 5 minutach).
Posypuję całość cynamonem i dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, przekładam do niego owoce i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. ( z termoobiegiem) i piekę w nim deser przez ok. 20-25 minut na złoty kolor.
Podaję na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem i/lub z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

12.07.2016

Sezamowa granola z dodatkami



Sezamowa granola z dodatkami

/ przepis własny, składniki na 1 duży słoik o pojemności 500 ml/

składniki mokre:
- 125 ml miodu
- 75 ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- 2 łyżki pasty tahini
- 50 ml wody

składniki suche:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 120 g płatków orkiszowych
- 50 g migdałów
- 50 g ziarna sezamu
- 40 g wiórków kokosowych
- 30 g orzechów nerkowca
- 30 g jagód goji
- 30 g suszonej żurawiny
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli


Piekarnik nastawiam na 150 stopni C ( z termoobiegiem).
W dużej misce mieszam ze sobą suche składniki (oprócz żurawiny i wiórków kokosowych), w rondlu lub garnku o grubym dnie łączę wszystkie mokre składniki (oprócz pasty tahini)
Gdy mokre składniki się rozpuszczą, natychmiast zdejmuję je z ognia, dodaję pastę tahini i mieszam.
Wszystko łączę z suchymi składnikami i mieszam.
Całość równomiernie rozkładam na płaskiej blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem.
Piekę przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Granola powinna być rumiana, ale nie może być spalona!
Po upieczeniu studzę ją, łączę z żurawiną i wiórkami, szczelnie zamykam w słoiku lub pojemniku.
Smacznego!:)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

05.07.2016

Różowa owsianka

A gdy już znudzi Ci się zwykła owsianka przygotuj sobie.. różową :-)
 Nie bój się jej kolor to nie żadne sztuczne barwniki, a sok z poczciwego buraka.


Różowa owsianka
/ przepis własny, składniki na 1 miseczkę/

-  1/4 szklanki płatków owsianych (używam górskich)
- 1/2 szklanki wody (lub odrobina więcej)
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli
- garść świeżych czereśni i truskawek
- kilka plasterków dojrzałego banana
- 2 łyżki soku z buraka


Do rondelka wsypuję płatki, zalewam wodą, dodaję sól i gotuję przez około 7 minut- od czasu do czasu mieszając. Na samym końcu dodaję sok z buraka i dokładnie mieszam.
Przekładam owsiankę do miski, dodaję umyte i pokrojone owoce.
Wszystko to polewam płynnym miodem lub syropem z agawy.
Smacznego!

Uwagi:
Przyrządzam owsiankę tylko na wodzie, ale.. jeśli potrzebujesz odrobiny mleka lub jogurtu do niej, to nie żałuj sobie:)
Możesz również przyrządzić swoją owsiankę całkowicie na mleku.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.