26.03.2016

Życzenia wielkanocne


Kochani!
Niech ta Wielkanoc będzie dla Was wspaniałym czasem spędzonym w gronie najbliższych, ukochanych osób.
A radość i dobra energia niech nie opuszczają Was ani na krok.
Znajdźcie piękno w małych rzeczach, bo warto.

Uściski,
Olga/Waniliowa Chmurka




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie



W tym roku to właśnie chałwowy mazurek jest moim ulubionym.
Jeśli nadal nie zdecydowałaś/eś się na swoje wielkanocne ciasto bardzo Ci go polecam!
;-)


/przepis własny, składniki na 1 mazurek/

spód:
- 160 g mąki pszennej 
- 30 g otrębów pszennych
- 100 g masła
-  3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli


wierzch:
- 200 g chałwy waniliowej
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła

dekoracja:
- czekoladowe jajka
- ok. 30 g pokruszonej chałwy waniliowej

Z mąki, otrębów, żółtka, odrobiny ekstraktu, soli i masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem chałwowy.
W rondelku umieszczam śmietanę, masło i pokruszoną chałwę.
Rozpuszczam na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomagam sobie rózgą- dzięki temu pozbywam się grudek chałwy. Przygotowany krem odstawiam na bok.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego prostokąt.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 18 minut- na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję kremem, dekoruję pokruszoną chałwą i czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


25.03.2016

Mazurek gryczany z orzechami i karmelem


Słodko-słony, chrupiący, z orzechową, gryczaną nutą.

Mazurek gryczany z orzechami i karmelem
/ przepis własny, składniki na 1 mazurek /

ciasto:
- 160 g mąki krupczatki
- 40 g łuski gryczanej
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

krem karmelowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru kryształu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

dodatkowo:
- szklanka orzechów (włoskich, migdałów w płatkach, orzeszków ziemnych itp.)

Z mąki, łuski gryczanej, żółtka, odrobiny ekstraktu, soli i masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem karmelowy.
W rondelku rozpuszczam cukier (do złotego koloru).
Następnie cały czas mieszając dodaję kawałeczki masła i wlewam śmietankę. Non stop podgrzewam masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszam (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).
Dodaję odrobinę soli i redukuję masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego kwadrat, z resztek ciasta wycinam foremką kształt zajączka.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Obok spodu do mazurka rozkładam na blaszce ciastka w kształcie zajączków.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 16 minut- na złoty kolor.
Ciastka upieką się wcześniej, dlatego należy zerkać do piekarnika i wyjąć je w odpowiednim momencie (zazwyczaj po ok. 8 minutach).


Orzechy prażę na suchej patelni, zdejmuję z ognia.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję kremem, dekoruję podprażonymi wcześniej orzechami i ciasteczkami.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

21.03.2016

Wielkanocne przepisy

Dla wszystkich poszukujących wielkanocnych inspiracji  zbiór sprawdzonych przepisów :-)
Wystarczy, że klikniesz w nazwę, a automatycznie zostaniesz przeniesiony/a do receptury.






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Wegańska babka marmurkowa



Wegańska babka marmurkowa
/ przepis własny, składniki na formę o dług. 22cm/

- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka owsianego (można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
- 1 szklanka cukru pudru (zwykłego lub trzcinowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody


dodatkowo:
- płynny olej kokosowy +1 łyżka kaszy manny (do wysmarowania formy)

Do mleka dodaję łyżkę octu i odstawiam na bok.
W tym czasie przesiewam do miski mąkę, dodaję cukier puder, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
Dzielę mieszankę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao w proszku i znów mieszam.
Teraz do dwóch misek dodaję po 1/2 części mleka wymieszanego z octem i olejem.
Podłużną formę o długości 22 cm smaruję olejem i posypuję kaszą.
Przelewam do niej najpierw czekoladowe ciasto, a następnie waniliowe.
Następnie robię na środku ślad nożem (obie masy dzięki temu się połączą).
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim babkę przez ok.45 minut (do tzw."suchego patyczka").
Kroję ciasto po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

20.03.2016

"Smakowita Ella" recenzja książki



Dziś chciałam podzielić się z Wami swoją opinią na temat świeżutkiej książki Elli Woodward. Na bloga autorki wpadłam dobry rok temu przez jej profil na instagramie.
Ella w ubraniu sportowym, na rowerze, na pikniku, pokazująca swoje sobotnie zakupy czy dopiero co przyrządzone tosty. Zawsze uśmiechnięta i pozytywnie nastrajająca swoich czytelników. Tym bardziej ucieszyłam się gdy kilka dni temu na półce księgarni ujrzałam jej książkę kucharską.
Ella opowiada w niej pokrótce swoją historię, to w jaki sposób wyleczyła się z poważnej choroby, jak zupełnie zmieniła swój sposób odżywiania.


Książka jest naszpikowana pysznymi i prostymi przepisami na zdrowe dania pełne witamin. Ucieszą się z niej wszyscy miłośnicy prostej kuchni.
Dodatkowo jest w niej masę zdjęć i porad dotyczących jedzenia i stylu życia.
Ella podaje w niej również adresy ulubionych sklepów ze zdrową żywnością i restauracji w Londynie.
Świetna propozycja na nadchodzącą wiosnę. 
Bardzo polecam!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

18.03.2016

Bezglutenowe brownie z sezamem i masłem orzechowym


To ciasto jest prawdziwym poprawiaczem nastroju, zachęcam do spróbowania.
 Niewiele czasu potrzeba aby je przygotować, a efekt jest świetny!


Bezglutenowe brownie z sezamem i masłem orzechowym
/ przepis własny, inspirowany tym/

ciasto:
- 200 g masła
-  200 g gorzkiej czekolady 80%
- 100 g mlecznej czekolady
-  135 g mieszanki mąki bezglutenowej (u mnie: migdałowa, ryżowa i jaglana)
- 1/2 szklanki ksylitolu (można zastąpić białym cukrem)
-  2 duże jajka
- 2 łyżki whisky
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli

masło orzechowe:
- 1 szklanka prażonych fistaszków bez soli

dodatkowo:
- 1 łyżeczka sezamu (do posypania wierzchu ciasta)


Masło kroję na kawałeczki i umieszczam wraz z połamaną czekoladą w dużej misce.
W rondelku rozgrzewam wodę, przykrywam go miską wypełnioną masłem i czekoladą. Mieszam  wszystko tak długo, aż masa się rozpuści i będzie mieć gładką, jedwabistą konsystencję.
W drugiej misce ubijam jajka dodaję cukier lub ksylitol i rozpuszczoną maślano-czekoladową masę. Wszystko dokładnie miksuję, następnie przesiewam mąkę, dodaję szczyptę soli, proszek do pieczenia, odrobinę alkoholu i znów dokładnie mieszam.
Kwadratową formę o wym. 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto.
Następnie wsypuję do blendera orzeszki i miksuję tak długo, aż z suchej mąki zaczną wydzielać tłuszcz i zamienią się w gładkie masło.
Tak przygotowane masło układam na cieście za pomocą łyżki.
Wygładzam wierzch silikonową szpatułką i posypuję sezamem.
Piekę ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. 
Przed pokrojeniem dokładnie wystudzić.

Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

14.03.2016

Owsianka na mleku roślinnym z amarantusem, kokosem, kiwi, żurawiną i gruszką


Kolorowe, energetyczne śniadania należą do moich ulubionych.
Dziś była owsianka z suszoną żurawiną, amarantusem, słodką gruszką, płatkami kokosa i kiwi.
Przygotowałam ją na bazie mleka migdałowego, jeśli masz ochotę wykorzystaj inne mleko roślinne (ostatnio pisałam o nim tutaj) lub zastąp zwykłym - krowim.


Owsianka na mleku roślinnym z amarantusem, kokosem, kiwi, żurawiną i gruszką
/przepis własny, składniki na 1 porcję/

- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki amarantusa ekspandowanego z miodem 
- 1 szklaka mleka roślinnego
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki płatków kokosa
- 1/2 kiwi
- 1/3 gruszki
- ewentualnie szczypta cynamonu i syrop z agawy (do smaku)

Do rondelka wlewam mleko i podgrzewam.
Wsypuję płatki owsiane, gotuję stale mieszając. Gdy płatki napęcznieją, zdejmuję rondelek z ognia i przekładam masę do miseczki, wsypuję amarantus. Próbuję, jeśli potrzeba dodaję szczyptę cynamonu i  odrobinę syropu z agawy.
Gruszkę i kiwi obieram, kroję.
Układam pokrojone owoce na wierzchu owsianki, to samo robię z żurawiną i płatkami kokosa
Smacznego!:)

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

10.03.2016

Napar z rozmarynu, miodu i cytryny

Dziś przedstawiam Ci mój ulubiony ostatnio napój.
Orzeźwiający, wzmacniający odporność, antydepresyjny eliksir, który bazuje na 4 składnikach: rozmarynie, miodzie, cytrynie i oczywiście wodzie :-)


Napar z rozmarynu, miodu i cytryny
/ składniki na 2 filiżanki/

- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 400 ml wrzątku
- 2 łyżeczki miodu
- 4 plasterki cytryny

Rozmaryn umieszczam w dzbanku, zalewam wrzątkiem. Odstawiam całość na ok.10 minut.
Po tym czasie przelewam napój do filiżanki, słodzę miodem .
Dekoruję plasterkami cytryny

Na zdrowie! :-)






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

07.03.2016

Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa




Wegańska i bezglutenowa tarta cytrynowa
/ przepis własny, składniki na prostokątną formę o wym. 35 x 11 cm/

spód:
- 100 g mąki bezglutenowej (np.jaglanej)
- 50 g mąki migdałowej
- 75 ml płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru pudru (może być zwykły lub trzcinowy)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- szczypta bezglutenowego proszku do pieczenia


nadzienie:
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-  50 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem)

do przygotowania formy:
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki amarantusowej

Siemię lniane mieszam z wodą, przykrywam folią spożywczą, chowam  na 15 minut do lodówki.
Ścieram skórkę z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny.
Wyciskam z owocu sok i pozbywam się pestek.
Mąkę bezglutenową łączę ze zmielonymi migdałami, płynnym olejem kokosowym, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, solą, ekstraktem waniliowym oraz namoczonym wcześniej siemieniem lnianym. Zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Prostokątną formę do tarty smaruję olejem kokosowym i posypuję mąką amarantusową.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C.
Formę do tarty wylepiam schłodzonym ciastem, nakłuwam równomiernie widelcem i podpiekam przez 12 minut.
W tym czasie łączę ze sobą wszystkie składniki cytrynowego nadzienia.
Wylewam na ciasto i wstawiam jeszcze na 30 minut do piekarnika.
Po upieczeniu dokładnie schładzam moją tartę i dopiero kroję.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

06.03.2016

Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem




Mimo tego, że mamy już meteorologiczną wiosnę, słońca jest jak na lekarstwo.
Temperatura na zewnątrz bliska zera, wiatr i chłodne powietrze wzmagają apetyt na ciepłe, sycące śniadanie.
Dziś propozycja z ryżem w roli głównej i polskimi, kwaśnymi jabłkami w cynamonowym karmelu.
Byle do wiosny!


Ryż na mleku z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem
/ przepis własny, składniki na 1 porcję/

- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1/3 szklanki ryżu do puddingów
- szczypta soli
- garstka rodzynek
-szczypta cynamonu
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka masła
- świeża melisa lub mięta (do dekoracji)

Jabłko myję, pozbawiam skórki (lub nie) i kroję na plasterki.
W garnku zagotowuję 1/2 szklanki mleka.
Na sitku o drobnych oczkach płuczę ryż, wrzucam na wrzące mleko i gotuję na wolnym ogniu, stale mieszając.Gdy ryż wchłonie mleko dodaję kolejne 1/4 szklanki mleka i znów gotuję stale mieszając, na samym końcu dodaję jeszcze ostatnią partię płynu - 1/4 szklanki.
Proces gotowania ryżu jest podobny jak w przypadku przyrządzania risotto.
Po 20 minutach ryż powinien być już gotowy, dodaję rodzynki, cynamon, odrobinę soli i mieszam.
Na patelni rozgrzewam masło z cukrem i odrobiną wody, gdy mikstura zacznie wrzeć, a cukier się rozpuści wrzucam plasterki jabłka i karmelizuję je przez około 2 minuty- do miękkości.
Ugotowany ryż z rodzynkami przekładam do miseczki, dekoruję karmelizowanymi jabłkami i świeżą melisą.
Smacznego! :-)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

04.03.2016

Ciasto na jogurcie a'la sernik


To ciasto bardzo przypomina sernik. 
Puszysta, lekka jak chmurka jogurtowa masa zdecydowanie może wprowadzić w błąd! Jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie lub szukających odmiany od tradycyjnego sernika. Po upieczeniu ciasto musi jednak swoje odstać- minimum 8 h.
 Dzięki temu dobrze stężeje, przez co będzie jeszcze smaczniejsze :-)


Ciasto na jogurcie a'la sernik 
/ przepis inspirowany tym, składniki na blaszkę o wymiarach 20x20 cm/


kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 65 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- szczypta soli

masa:
- 600 ml jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 białka
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- szczypta soli
- kilka połówek brzoskwiń w syropie

spód: 
-biszkopty

Brzoskwinie odsączam z syropu, kroję w kosteczkę i odkładam na bok.
W dużej misce łączę składniki kruszonki i rozcieram dokładnie palcami. Konsystencją musi przypominać piasek. Na spodzie prostokątnej foremki do pieczenia układam biszkopty.
Jogurt grecki miksuję z budyniem w proszku i ksylitolem.
Białka ubijam dokładnie z odrobiną soli i dodaję do jogurtowej masy. Wszystko delikatnie mieszam.
Masę przekładam na biszkopty i rozkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Na sam koniec posypuję moje ciasto kruszonką.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto z włączonym termoobiegiem przez ok.40 minut. W przypadku, gdy ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywam wierzch folią aluminiową i piekę dalej.
Piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i trzymam w nim ciasto do wystudzenia (około 1 h).
Po tym czasie wyjmuję je i przenoszę w zimne miejsce  (np. do lodówki) jeszcze na około 8 h.
Dopiero po tym czasie ciasto dobrze stężeje i da się ładnie kroić.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.