29.02.2016

Wegańska owsianka z kokosem i żurawiną




Bardzo lubię tę wegańską wersję  owsianki.
Kokos i żurawina to para doskonała. Jeśli jeszcze nie znasz tego połączenia to koniecznie spróbuj ! :-)



Wegańska owsianka z kokosem i żurawiną
/ przepis własny, porcja dla 1 osoby/

- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można pominąć)
- płatki kokosa
-  dżem żurawinowy

W rondelku zagotowuję wodę ze szczyptą soli, wrzucam płatki i gotuję przez ok.8 minut na wolnym ogniu. Płatki muszą wchłonąć wodę. Następnie wlewam mleko i mieszam, gotuję jeszcze przez około 1 minutę. Przekładam owsiankę do miseczki, dosładzam syropem,  dekoruję płatkami kokosa i dżemem żurawinowym.

Smacznego!:)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


28.02.2016

Wegański koktajl kokosowo-truskawkowy



/ przepis własny, porcja dla 1 osoby/


- 150 ml wody kokosowej
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy (można pominąć)
- garść truskawek (świeżych lub mrożonych)

Truskawki myję, pozbawiam szypułek i wrzucam do blendera.
Wlewam również wodę, mleko kokosowe i syrop. Wszystko dokładnie miksuję i przelewam do szklanki lub szklanej butelki.
Na zdrowie! :-)

Ps: Zamiast świeżych truskawek czasem używam mrożonych (nie rozmrażam ich przed dodaniem do koktajlu).


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________



26.02.2016

Budyniowa babka wielkanocna (bez glutenu)


Został miesiąc do świąt pora więc zacząć szukać inspiracji i zacząć nastrajać się na przyjęcie wiosny.
Dziś wielkanocna i bezglutenowa babka z wyraźną nutą banana i orzeszków pistacjowych-przepyszna!



/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/

ciasto:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki mielonych orzechów pistacjowych
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu w proszku o smaku śmietankowym (używam takiego)
- 4 jajka
- 80 g masła 
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 dojrzałego banana

do wysmarowania formy:
- olej
- mąka amarantusowa

dekoracja:
- świeże truskawki
- cukier puder


Proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz mąkę mieszam w misce i odstawiam na bok.
Masło roztapiam w rondelku i również odstawiam- do przestygnięcia.
Białka wbijam do dużej miski i ubijam na sztywną pianę pod koniec dodając ksylitol.
Następnie dodaję żółtka i znów miksuję.
Wsypuję mączną mieszankę i znów dokładnie wszystko mieszam, na samym końcu wlewam wystudzone masło oraz pokrojonego w kostkę dojrzałego banana.
Formę do babki smaruję olejem, posypuję mąką i przelewam do niej surowe ciasto.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni C. i piekę w nim babkę przez około 50 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto studzę na metalowej, kuchennej kratce i dekoruję.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

24.02.2016

Chleb z Olandii


Przepis na ten szwedzki chleb znalazłam w książce autorstwa Gorana Soderina "Vademecum domowego wypieku pieczywa". 
W smaku tego wypieku dominuje nuta kminku, który nadaje mu słodkawy posmak. 
Przepis jest prosty i na prawdę szybki w przygotowaniu, nie wymaga od nas użycia zakwasu.


Chleb z Olandii
/ przepis z książki "Vademecum domowego pieczywa" str.83/

Krok pierwszy- parzenie

- 300 ml wody
- 200 g jasnej mąki żytniej
- 5 g całych nasion kmninku

Zagotuj wodę, zalej wrzątkiem z kminkiem. Pozostaw na noc lub do czasu, aż wystygnie.

Krok drugi

- 35 g  świeżych drożdży
- 50 ml letniej wody
- niecała łyżka syropu np. klonowego lub z agawy
- 30 g masła o temp. pokojowej
- 10 g soli
- ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
- ok.100 g mąki graham

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj masło, syrop i wymieszaj. Następnie dodaj zaparzoną mąkę z kminkiem, sól, mąkę chlebową oraz graham i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na min. 30 minut do wyrośnięcia i uformuj z ciasta jeden duży lub dwa mniejsze bochenki.
Połóż chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia- ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do 210 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz przez ok.30 minut. Po upieczeniu wystudź chleb na metalowej kratce- pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

22.02.2016

Wegańska kasza manna z bananem + kilka słów o mleku roślinnym


W szaro-bury deszczowy poranek nic tak dobrze nie rozgrzewa jak miseczka pysznej i sycącej kaszki. Tym razem pokusiłam się o wersję wegańską- mleko krowie zastąpiłam roślinnym, migdałowym.
I muszę przyznać, że ta wersja bardzo mi odpowiada.
Jako dietetyk mam dla Ciebie radę odnośnie mleka roślinnego. Wiele osób traktuje je trochę jako modę czy fanaberię zupełnie nie zdając sobie sprawy z podstawowych faktów.
Poniżej przygotowałam mały przekrój przez najpopularniejsze z roślinnych napojów.
Mleko roślinne to wspaniała alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy, uczulonych lub bardziej wrażliwych na białka mleka krowiego. Warto zdawać sobie sprawę, że mleko migdałowe polecane jest szczególnie osobom ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Mleko ryżowe natomiast zalecane jest alergikom,ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie mogą go spożywać osoby z cukrzycą! 
Sojowe natomiast dobrze wpłynie na organizm kobiety w okresie menopauzy, podobnie jak migdałowe obniży poziom "złego cholesterolu" i zmniejszy ryzyko chorób serca. Nie można jednak przesadzać z jego ilością- długotrwale spożywane może powodować alergie lub być przyczyną chorób tarczycy. Omijać szerokim łukiem powinni go chłopcy w okresie dorastania.
Mleko owsiane jest obok migdałowego jednym z moich ulubionych. Zawiera m.in. sporą dawkę magnezu, dwa razy więcej wapnia niż mleko krowie, witaminę A,E, B2, cynk, kwas foliowy. błonnik i kwasy Omega-3. Jest polecane dla osób z cukrzycą, obniża poziom cholesterolu, ma działanie przeciwbakteryjne oraz koi skołatane nerwy.
To jak? Może kolejną zupę mleczną, kawę czy koktajl przygotujesz trochę inaczej :-) ?



Wegańska kasza manna z bananem

/ przepis własny, składniki na 1 porcję/

- 1 szklanka mleka roślinnego 
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (niekoniecznie)
- 1/2 dojrzałego banana

Banana obieram i kroję w plasterki, odkładam.
Mleko doprowadzam do wrzenia, wsypuję łyżka po łyżce kaszę.
Mieszam do momentu, aż uzyska gęstą konsystencję. Na sam koniec moją kaszkę łączę z olejem kokosowym.
Przelewam do miseczki, dodaję szczyptę soli, posypuję cukrem i układam na niej plasterki banana.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

21.02.2016

10 przepisów na ciastka bez glutenu


Postanowiłam zebrać w jednym poście wszystkie opublikowane dotąd przepisy na ciasteczka bez glutenu.
Mam nadzieję, że to zestawienie okaże się przydatne! :-)
Klikając w nazwę wypieku lub zdjęcie zostaniesz automatycznie przekierowany do przepisu.


1, Jaglane ciasteczka z dżemem- smakowicie żółte, maślane. W swoim wnętrzu ukrywają domowej roboty dżem z truskawek.


2. Jaglano-ryżowe ciasteczka z bakaliami- to moje ulubione potreningowe słodkości.


3. Marmurkowe ciasteczka z migdałami- kruche, dwukolorowe maleństwa "nafaszerowane" migdałami.


4. Florentynki w zdrowszej, mniej słodkiej wersji.


5. Kokosanki- lekkie jak piórko i szybkie w przygotowaniu


6. Magdalenki-te słynne francuskie ciasteczka bez glutenu? Tak to możliwe !:-)


7. Scones z żurawiną i cytrynowym lukrem- chyba każdy zna te angielskie, śniadaniowe pyszności.
Najlepiej smakują w leniwe, weekendowe poranki.


8. Serniczki cytrynowe- orzeźwiające w smaku. Idealnie sprawdzą się na wiosennych przyjęciach.


9. Kruche tartaletki z kremem i owocami- przyjemnie orzechowe kruche ciasto i pyszny, waniliowy krem zwieńczony sezonowymi owocami. 


10. Jaglane muffiny z kokosem- maślane wnętrze przypominające ciasto piaskowe i kokosowa "czapeczka".


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

17.02.2016

Ciasto szpinakowe " leśny mech"



Bez dwóch zdań wiosna jest już blisko!
Z tej okazji dzisiaj na blogu pyszne ciacho w optymistycznym, wiosennym kolorze.
Nie muszę chyba dodawać, że oprócz energetycznego koloru ma w sobie duużo zdrowych składników.
Koniecznie spróbuj :-)



/ przepis własny inspirowany tym, składniki na formę o śr. 22 cm /

- 200 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki zarodków pszennych
- 1/4 szklanki mąki amarantusowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)

krem:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru

dekoracja:
- pokruszone ciasto
- świeże borówki i truskawki

W garnuszku rozpuszczam olej kokosowy. Do miski przesiewam mąkę, dodaję zarodki i proszek do pieczenia.
W blenderze rozdrabniam umyty i osuszony szpinak.
W misce ubijam ksylitol i jajka, nadal miksując wlewam cienką stróżką  płynny olej kokosowy i sok z cytryny. Następnie dodaję rozdrobniony szpinak, znów mieszam.
Stale mieszając wsypuję po 1 łyżce mącznej mieszanki.
Gdy składniki się połączą przelewam je do tortownicy o średnicy 22 cm.
Ciasto piekę w temp. 170 stopni C. ok. 30 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Ciasto urośnie " z górką", dlatego po dokładnym wystudzeniu równam powierzchnię ciasta za pomocą ostrego noża. Okruchy posłużą mi jako dekoracja.
W dużej misce ubijam za pomocą miksera śmietankę wraz z serkiem i cukrem.
Gdy masa będzie sztywna przekładam ją na wierzch ciasta, dekoruję owocami i okruchami ciasta.
Ciasto przechowuję w lodówce.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

14.02.2016

Warsztaty I LOVE ROSES w WONNA NOVA



Sobotnie przedpołudnie spędziłam w niezwykłym miejscu.
Byłam na kameralnych sześcioosobowych warsztatach organizowanych przez Kornelię- florystkę i dekoratorkę wnętrz w jej pracowni WONNA NOVA na warszawskim Mokotowie. 
I muszę przyznać, że zakochałam się w tym miejscu od pierwszego wejrzenia.
Widać, że w jego urządzenie włożono wiele pracy i serca. Jego twórczyni zadbała o każdy, nawet najmniejszy szczegół. 






Oczywiście temat naszego spotkania był związany z dzisiejszym Dniem Zakochanych.


Już od progu przywitała mnie nastrojowa muzyka, absolutnie wyjątkowe odmiany róż- samo patrzenie na nie o tej porze roku działa jak terapia.




 Gospodyni poczęstowała mnie również pysznym, domowym ciastem Red Velvet, różaną konfiturą i kawą.




Własnoręcznie przygotowałyśmy sojowe świece o zapachu róży, które idealnie sprawdzają się również do masażu


 a także modny ostatnio flower box. Co to takiego?
Nic innego jak pudełko pełne żywych kwiatów o którym marzy każda dziewczyna :-)



Poznałam tam również Olę, założycielkę marki Papiery Wartościowe, która wie wszystko o kaligrafii i tworzy małe arcydzieła.


Kornelia natomiast to moja mentorka w kwestiach florystycznych, więc nie ma się co dziwić, że naładowała mnie i to dosłownie! sporą dawką inspiracji i chęci do działania.
Trzy godziny minęły oczywiście w mgnieniu oka, a ja na sam koniec wiedziałam jedno...że jeszcze tam wrócę ! :-)


adres:
WONNA NOVA
Kornelia Pieniak
florystyka i dekoracja wnętrz
ul.Iwicka 6, Warszawa

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

12.02.2016

Szarlotka z różą



Dziś mam propozycję dla wszystkich zakochanych szarlotko-maniaków.


Aromat róży ciekawie komponuje się z jabłkowym nadzieniem, dzięki temu to z pozoru zwykłe ciasto nabiera przyjemnego, kwiatowego aromatu.


Szarlotka z różą
/ przepis własny, składniki na blachę o wymiarach 20x20 cm/

kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 20 g mąki amarantusowej
- 10 g otrębów pszennych
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 2 łyżki syropu z agawy lub cukru
- 1/2  słoiczka konfitury z owoców lub płatków dzikiej róży
-  1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

dodatkowo:
- cukier puder
- żelki w kształcie serduszek



Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję otręby, cukier, sól, ekstrakt oraz pokrojone w kostkę zimne masło.  Łączę wszystkie składniki za pomocą noża do uzyskania konsystencji kruszonki.
Dzielę całość na dwie części. Pierwszą z nich przekładam na kwadratową blachę wyłożoną wcześniej pergaminem i podpiekam 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
W tym czasie obieram jabłka, kroję w kostkę, wrzucam do dużej miski, dodaję cynamon i dosładzam do smaku.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowuję konfiturę różaną- aby nie ściągać ciasta z blaszki ( jego konsystencja będzie przypominała piasek) po prostu nakrapiam łyżeczką kleksy mojej konfitury.
Pod wpływem pieczenia "rozpłynie się" na cieście.
Następnie nakładam jabłkowe nadzienie i przykrywam wszystko pozostałą częścią kruszonki.
Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut.
Szarlotkę podaję wystudzoną, posypaną cukrem pudrem i udekorowaną walentynkowymi żelkami.
Oczywiście możesz je pominąć :-)
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.