31.01.2016

Jabłecznik bez glutenu




Jabłecznik bez glutenu
/przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20x20 cm/

- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 140  g zimnego masła
-  7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (bez glutenu)
- 100 g ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 4 duże jabłka

lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka

dekoracja:
- listki melisy

dodatkowo:
- 4 łyżki mąki bezglutenowej (do posypania blatu)


Makę przesiewam przez sitko, dodaję ksylitol, sól, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia, wlewam śmietanę, wbijam jajko i dodaję pokrojone w kostkę masło.
Zagniatam rękoma zwarte i plastyczne ciasto. Dzielę je na dwie części, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 h do lodówki.
Formę do pieczenia wykładam pergaminem.
W tym czasie obieram jabłka, kroję je na połówki i pozbawiam gniazd nasiennych.
Blat posypuję mąką i rozwałkowuję część schłodzonego ciasta, przekładam na spód formy. Następnie układam na spodzie połówki jabłek.
Rozwałkowuję drugą część kruchego ciasta i przykrywam nim wierzch mojego jabłecznika.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 40-45 minut.
Ucieram w kubku cukier puder wraz z mlekiem.
Dokładnie studzę, dekoruję lukrem i  listkami świeżej melisy,

Smacznego! 



Ps: Spróbuj też przepisu na bezglutenową szarlotkę albo jej wegańską, orzechową wersję !


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

23.01.2016

Walentynkowa Slow Paczka


Witaj! Dziś mam dla Ciebie małą niespodziankę :-)
Ostatnio większość mojego czasu pochłaniał pewien projekt.
Otóż zostałam autorką Walentynkowej Slow Paczki!
Już w listopadzie ubiegłego roku zaczęłam  poszukiwania naturalnych, godnych polecenia produktów. Przeglądałam oferty firm, opakowań, projektów kartek walentynkowych, etykiet, byłam również częstym gościem pasmanterii. Wszystko po to, aby mieć pewność, że Walentynkowa Slow Paczka by Waniliowa Chmurka będzie jedyna w swoim rodzaju. Po to, byś w momencie odpakowywania jej miał pewność, że została stworzona z miłości do Ciebie.
I w końcu, abyś za sprawą zawartych w niej produktów poczuł się naprawdę wyjątkowo.

Co w niej się znalazło?
Najlepsza jakościowo kawa od Java Coffee, apetyczne czkekoladowe serce posypane liofilizowanymi truskawkami z podwarszawskiej Manufaktury Czekolady, ekspresowa w przygotowaniu owsianka  królewska z firmy Dobra Kaloria, aromatyczny, truskawkowy dżem z nutą wanilii od Made by My Mum, różana kula do kąpieli z Ministerstwa Dobrego Mydła oraz unikalna, minimalistyczna walentynkowa kartka od Beleco.

Mam nadzieję, że spodobał Ci się efekt naszej współpracy.
Jeśli pragniesz zamówić Slow Paczkę dla siebie lub bliskiej Twemu sercu osoby, to mam dla ciebie świetną wiadomość! 
Kod rabatowy  -10%  ważny do 5 lutego na hasło: waniliowa

Możesz zrealizować go tutaj:
http://sklep.slowpaczka.pl/slow-paczka-10-edycja-walentynkowa-by-waniliowa-chmurka

Gorąco zachęcam !


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

17.01.2016

Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem


Mróz i śnieg jakie ostatnio nam towarzyszą sprzyjają wypiekom z dużą ilością cynamonu i innych korzennych przypraw.
Nie można sobie wymarzyć lepszej aury na upieczenie tych słodkich bułeczek rodem ze Szwecji niż ta! :-)


Szwedzkie pełnoziarniste bułeczki z orzechami i cynamonem 
/ przepis inspirowany tym, składniki na 10 bułeczek/

- 200 g mąki pszennej
-60 g otrębów pszennych
- 125 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki ksylitolu
- 14 g świeżych drożdży
-  szczypta cynamonu cejlońskiego
- szczypta zwykłego białego cukru
- szczypta soli

nadzienie:
- garść posiekanych orzechów (mogą to być migdały, orzechy laskowe czy też orzechy włoskie)
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

syrop:
- 1 łyżka syropu z agawy
- 3 łyżki wody

do posypania:
- cukier perlisty


Z drożdży, odrobiny mąki,  3 łyżek ciepłego mleka i białego cukru robię zaczyn i czekam aż troszkę podrośnie.
W tym czasie do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję  otręby, sól, cynamon i ksylitol.
W małym garnuszku rozpuszczam masło i zdejmuję z ognia.
Do mącznej mieszanki dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam ciasto, pod sam koniec wlewając rozpuszczone i wystudzone masło oraz resztę mleka.
Zagniatam elastyczne ciasto, przekładam je do miski i przykrywam czystą ściereczką.
Odstawiam w ciepłe miejsce na minimum 1 h- ciasto musi podwoić swoją objętość.
W tym czasie ucieram masło wraz z cynamonem i cukrem, dodaję posiekane orzechy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie i rozsmarowuję na nim nadzienie.
Zawijam w rulon i kroję przy pomocy ostrego noża w plastry o grubości 1,5-2 cm,
Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.
Bułeczki pozostawiam w cieple, aby podwoiły swoją objętość, trwa to zazwyczaj około 1h.
W szklance mieszam syrop wraz z wodą i smaruję tak powstałą mieszanką moje bułeczki. Na końcu posypuję je cukrem perlistym.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim bułeczki przez około 15 minut- czas pieczenia zależy od ich wielkości oraz mocy piekarnika. Najlepiej po 10 minutach kontrolować stopień ich wypieczenia.
Smacznego! :-)



Uwagi:
-Do moich bułeczek użyłam mąki pełnoziarnistej, jeśli chcesz upiecz je na białej mące.
Ten przepis Ci w tym pomoże :-)
-  Nie masz ochoty na posypywanie bułeczek cukrem perlistym? Zrezygnuj z niego, będą równie pyszne.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

16.01.2016

Kakao- wersja light


W zimny, mroźny dzień nic tak nie krzepi jak porcja dobrego kakao :)
Dziś mam dla Ciebie przepis w wersji light, gdzie 1/2 części mleka zastąpiłam wodą, a cukier ksylitolem. Niebawem wersja deluxe! 


/ składniki dla 1 osoby/

- 1 1/2 łyżeczki kakao bez cukru
- 125 ml mleka 2%
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta cynamonu

Do kubka wsypuję kakao i mieszam z zimnym mlekiem, cynamonem i ksylitolem .
Wodę gotuję w czajniku i dopełniam nią kubek.
Wszystko dokładnie mieszam.
Na zdrowie! 

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________




10.01.2016

Bezglutenowy sernik z kratką



Moja faza na ciasta z kratką trwa w najlepsze :)
Idąc za ciosem upiekłam w ten weekend pyszny i bezglutenowy sernik z kratką.
To taka moja dietetyczna wersja dobrze nam wszystkim znanego, klasycznego sernika krakowskiego.


Bezglutenowy sernik z kratką
/ przepis własny, składniki na formę o wym. 20x20 cm lub tortownicę o średnicy 20 cm/


spód:
- 250 g mieszanki mąki bezglutenowej (użyłam: kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej)
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

masa serowa:
- 500 g twarożku sernikowego
- 250 g sera mascarpone
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1 bezglutenowy budyń waniliowy (w proszku)
- garstka rodzynek

lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny

dodatkowo:
- 1 łyżka kakao bez cukru

W dużej misce mieszam mąkę, sól, zimne masło, ksylitol oraz sól.
Wszystko dokładnie siekam za pomocą noża i zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki.
Po tym czasie dzielę ciasto na pół. Jedną część z powrotem odkładam do lodówki, a drugą wylepiam spód foremki. Nakłuwam go widelcem i podpiekam przez kilka minut na złoty kolor w 180 stopniach C.
 W tym czasie przygotowuję masę sernikową.
W misce ubijam żółtka wraz z ksylitolem, powoli dodając ser. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana, dodaję proszek budyniowy.
W osobnej misce ubijam białka ze szczyptą soli i dodaję je do masy serowej- nie miksuję jej, ale łączę składniki za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.
 Na samym końcu wrzucam jeszcze rodzynki i znów delikatnie mieszam.
Podpieczony spód posypuję kakao i rozsmarowuję na nim sernikową masę.
Pozostałe kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką kukurydzianą i wykrawam z niego za pomocą noża lub radełka paski.
Dekoruję nimi wierzch ciasta i piekę przez 50 minut.
Upieczony sernik dokładnie studzę i dekoruję lukrem przygotowanym z odrobiny soku z cytryny i cukru pudru.

Smacznego!:) 



Uwagi:
Do ciasta możesz użyć gotowej mieszanki mąk bezglutenowych dostępnej w sklepach.
Jeśli nie masz ochoty na bezglutenowe ciasto, mąkę bezglutenową zastąp zwykłą- pszenną.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

08.01.2016

Wegańska tarta z makowym nadzieniem


Masa makowa to absolutnie jedna z najlepszych rzeczy jakie wymyśliła ludzkość.
Jeśli gdzieś w pobliżu pojawia się ciasto nadziane makiem lub pieczywo posypane nim- absolutnie przepadam.
Ty też uwielbiasz mak?
Mam dla Ciebie przepis na pyszną wegańską tartę, skusisz się? :-)


Wegańska tarta z makowym nadzieniem
/przepis własny, składniki na 1 małą formę do tarty o średnicy 12 cm/

masa makowa:

- 200 g maku niebieskiego
- 70 ml (1/3 szklanki) syropu z agawy
- 50 g rodzynek
- 40 g orzechów włoskich
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g suszonych moreli
- 20 g suszonych śliwek
- 20 g blanszowanych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego 


kruche ciasto:
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (można użyć drobno zmielonych migdałów)
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 
-  1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- 2 lub 3 łyżki lodowatej wody

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka mąki amarantusowej
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego


Dzień przed pieczeniem tarty rozpoczynam przygotowanie masy makowej: mak zalewam wodą (ilość wody musi przykryć mak), zakrywam miskę folią spożywczą i odstawiam na całą noc (12h).
Rano płuczę i dokładnie odsączam na sitku o drobnych oczkach lub za pomocą gazy umieszczonej nad sitkiem.
Odsączony mak mielę w maszynce 3 razy.
Orzechy i bakalie zalewam wrzątkiem, odsączam i kroję na kawałeczki.
Olej kokosowy mieszam w miseczce wraz z syropem z agawy oraz z bakaliami,  orzechami i rumem.
Zawartość naczynia mieszam wraz z makiem. Próbuję, jeśli jest za masło słodka, dosładzam :-).
Teraz pora na przygotowanie kruchego ciasta.
W dużej misce mieszam migdały z mąką jaglaną, dodaję sól, cukier lub ksylitol, kurkumę i skrobię.
Następnie dolewam wodę i olej i wszystko siekam nożem lub wkładam do blendera.
Zagniatam ciasto, jeśli jest zbyt suche dodaję jeszcze odrobinkę lodowatej wody, ale robię to bardzo powoli, żeby masa nie była tym razem zbyt klejąca.
Masa powinna być klejąca, ale bez przesady.
Natłuszczoną olejem kokosowym formę do tarty wylepiam 1/2 ciasta.
Nakłuwam ją widelcem, włączam termoobieg i piekę spód  przez 12 minut w 180 stopniach C. 
Na podpieczony spód wykładam masę makową.
Pozostałe kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką jaglaną lub amarantusową i wykrawam z niego za pomocą radełka paski.
Dekoruję nimi wierzch ciasta i piekę jeszcze przez 25-30 minut w piekarniku.
Upieczoną tartę dokładnie studzę.

Smacznego!:)



Uwagi:
 Użyłam małej formy o średnicy 12 cm, jeśli posiadasz formę o większej średnicy (24 cm), to wystarczy, że podwoisz ilość składników razy dwa :)
Masę makową możesz przygotować wcześniej i przechowywać ją w pojemniku do żywności przez max. 4 dni.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

05.01.2016

Granola


Nie ma się co oszukiwać- jeśli chcesz zjeść dobrą granolę, musisz ją zrobić samodzielnie.
Tylko wtedy będziesz mieć pewność co do jakości znajdujących się w niej składników.
Długo miałam opory przed jej zrobieniem. Wydawało mi się, że jej przygotowanie jest bardzo skomplikowane i pochłaniające sporą ilość czasu. Na podstawie swoich prób i błędów opracowałam swój ulubiony przepis z którego dosyć  często korzystam. Z mojej receptury wychodzi jeden pólitrowy słoik. Jeśli pragniesz przygotować więcej, wystarczy, że podwoisz ilość składników :-)



/ przepis własny, składniki na 1 duży słoik o pojemności 500 ml/

składniki mokre:
- 125 ml syropu z agawy
- 75 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml wody

składniki suche:
- 200 g płatków owsianych górskich
- 120 g płatków orkiszowych
- 50 g migdałów
- 50 g pestek dyni
- 40 g wiórków kokosowych
- 30 g nasion słonecznika
- 30 g suszonych śliwek
- 30 g suszonych jabłek
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli


Piekarnik nastawiam na 150 stopni C ( z termoobiegiem).
W dużej misce mieszam ze sobą suche składniki (oprócz żurawiny i wiórków kokosowych), w rondlu lub garnku o grubym dnie łączę wszystkie mokre składniki.
Gdy mokre składniki się rozpuszczą, natychmiast zdejmuję je z ognia i dodaję do suchych składników- mieszam.
Całość  równomiernie rozkładam na płaskiej blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem.
Piekę przez około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Granola powinna być rumiana, ale nie może być spalona!
Po upieczeniu studzę ją, łączę z żurawiną i wiórkami, szczelnie zamykam w słoiku lub pojemniku.
Smacznego!:)




Inne przepisy na granolę:


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

04.01.2016

Wegańskie Rafaello z kaszy jaglanej



Pralinki Rafaello to jedne z najpyszniejszych słodyczy jakie znam.
Niestety od paru ładnych lat ich skład nie jest dla mnie satysfakcjonujący.
Emulgatorom i utwardzonym tłuszczom mówię zdecydowane NIE!
Dlatego postanowiłam "utoczyć" te pyszne, wegańskie i przy okazji bezglutenowe maleństwa. 
Masz ochotę?
Zapewniam, że przepis jest na prawdę ekspresowy w wykonaniu. No.. może poza czasem oczekiwania, ale on przy mrozach jakie ostatnio panują w Polsce ulegnie znacznemu skróceniu:)


Wegańskie Rafaello
/ przepis własny, składniki na 30 sztuk/

- 1 woreczek (100 g) kaszy jaglanej
-  2 puszki (800 ml)  mleka kokosowego
-  7 łyżek wiórków kokosowych
-  3 łyżki syropu z agawy (można dać więcej, w zależności od potrzeby)
- 1 kieliszek likieru Malibu lub aromatu kokosowego
  
dodatkowo:
- 30 sztuk blanszowanych migdałów
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)


Kaszę podprażam na suchej patelni, pilnuję, aby się nie przypaliła.
Przelewam ją dużą ilością wody na sitku o drobnych oczkach.
Mleko wlewam do garnka z grubym dnem, dodaję kaszę i gotuję wszystko przez około 25 minut na wolnym ogniu- kasza musi wyraźnie zgęstnięć, ale nie może być za sucha.
Po tym czasie dodaję wiórki kokosowe i likier- mieszam.
Następnie wlewam syrop z agawy i znów wszystko dokładnie mieszam. Całość odstawiam na około 2 h do ostygnięcia.
Po tym czasie lepię z masy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą nadziewam migdałem i obtaczam w kokosie.
Układam na specjalnych papilotkach do pralinek i odstawiam na 1 h do lodówki.
Smacznego!:)




Uwagi:
Jeśli śledzisz mojego bloga od dawna. to na pewno rzucił Ci się w oczy przepis na ciasto Rafaello (bez pieczenia) oraz na te pralinki.


Ps: Na moim  instagramie śmiga konkurs! Do wygrania jest Instabook, czyli książka z Twoimi zdjęciami :-)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.