05.11.2016

Dynia na dwa sposoby: owsianka i koktajl



Dziś będzie kilka słów na temat dyni. Jak doskonale pewnie wiesz dynia to absolutny superprodukt jesiennego sezonu, którego lecznicze właściwości są znane już od dawna. Zawiera w swoim składzie całkiem pokaźną porcję beta-karotenu, żelaza, wapnia, fosforu i cynku. Znajdziemy w niej również witaminę PP, C, A, E, K jak i te z grupy B. Pozytywnie wpływa na pracę nerek, serca i wątroby. Miąższ dyni pomocny jest  w przypadku niegojących się ran, problemów z żołądkiem czy mdłości występujących u przyszłych mam. Ma również działanie przeciwmiażdżycowe, działa pomocnie w przypadku schorzeń nerek. Spożywanie tego warzywa może być pomocne w przypadku leczenia cukrzycy, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi. Warto też wspomnieć o pestkach dyni. Mają one  pozytywny wpływ na kondycję skóry- zapobiegają trądzikowi a także powstawaniu opryszczki!  Olej z pestek dyni ma zaś działanie oczyszczające i rozjaśniające.
Jak widać dynia jest dobra na wszystko.Warto wiedzieć, że im bardziej pomarańczowy miąższ- tym więcej w niej witamin i mikroelementów. 100 g świeżej dyni ma tylko 30 kcal.
Wykorzystajmy więc dobrze sezon, który właśnie trwa. Tym razem przygotowałam dla Ciebie przepis na świetną owsiankę z musem dyniowo-jabłkowym i szałwią oraz koktajl.


Dyniowa owsianka z szałwią
/ składniki na 1 porcję/

-  1/4 szklanki płatków owsianych (używam górskich)
- 1/2 szklanki wody (lub odrobina więcej)
- 1, 5  łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki puree dyniowego
-  1/2 dużego jabłka
- sok z połówki świeżej pomarańczy + 1 plaster do dekoracji
- prażone pestki dyni, migdały 
- kilka listków świeżej szałwii
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego


Do rondelka wkładam obrane i pokrojone jabłko, zalewam wodą i duszę do momentu, aż się rozpadnie, dodaję puree dyniowe, odrobinę miodu, sok z pomarańczy, listek szałwii i cynamon.
Wszystko dokładnie mieszam i trzymam dosłownie 1 minutę na ogniu- aż zabulgocze. Zdejmuję z ognia, wyjmuję listek szałwii.
Do rondelka wsypuję płatki, zalewam wodą, dodaję sól i gotuję przez około 7 minut- od czasu do czasu mieszając. Na samym końcu dodaję odrobinę miodu.
Przekładam owsiankę do miski, polewam ją musem dyniowo-jabłkowym, dekoruję migdałami,pestkami dyni i plastrem świeżej pomarańczy.
Na samym końcu polewam jeszcze wszystko odrobinką płynnego miodu.
Smacznego! :-)



Koktajl dynia- banan-pomarańcza
/ przepis własny, składniki na 2 porcje/

- 1 szklanka puree dyniowego
- 1 banan
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- szczypta cynamonu, imbiru
- 1 łyżeczka płynnego miodu 

Wszystkie owoce oraz imbir umieszczam w kielichu blendera i miksuję.
Następnie przelewam do szklanek, dekoruję cynamonem,
Na zdrowie! :-)

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

2 komentarze:

  1. Ponieważ zupy dyniowej nie potrafię doprawić za nic w świecie :D Może poprzestanę na owsiance i koktajlu... tutaj są szanse, że mi się uda ;)

    (P.S. Jakiś czas temu znalazłam na moim blogu Twój komentarz pod jednym z ostatnich wpisów opublikowanych z rok temu - nawet nie wiesz jak wiele to znaczyło, że ktoś jeszcze o tym blogu w ogóle pamięta! Uściski dla Ciebie w to niedzielne popołudnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bo ten blog zasługiwał żeby o nim pamiętać :-)

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.