25.03.2016

Mazurek gryczany z orzechami i karmelem


Słodko-słony, chrupiący, z orzechową, gryczaną nutą.

Mazurek gryczany z orzechami i karmelem
/ przepis własny, składniki na 1 mazurek /

ciasto:
- 160 g mąki krupczatki
- 40 g łuski gryczanej
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

krem karmelowy:
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru kryształu
- 2 łyżki masła
- szczypta soli

dodatkowo:
- szklanka orzechów (włoskich, migdałów w płatkach, orzeszków ziemnych itp.)

Z mąki, łuski gryczanej, żółtka, odrobiny ekstraktu, soli i masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem karmelowy.
W rondelku rozpuszczam cukier (do złotego koloru).
Następnie cały czas mieszając dodaję kawałeczki masła i wlewam śmietankę. Non stop podgrzewam masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszam (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).
Dodaję odrobinę soli i redukuję masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego kwadrat, z resztek ciasta wycinam foremką kształt zajączka.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Obok spodu do mazurka rozkładam na blaszce ciastka w kształcie zajączków.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 16 minut- na złoty kolor.
Ciastka upieką się wcześniej, dlatego należy zerkać do piekarnika i wyjąć je w odpowiednim momencie (zazwyczaj po ok. 8 minutach).


Orzechy prażę na suchej patelni, zdejmuję z ognia.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję kremem, dekoruję podprażonymi wcześniej orzechami i ciasteczkami.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.