26.03.2016

Mazurek chałwowy na pełnoziarnistym spodzie



W tym roku to właśnie chałwowy mazurek jest moim ulubionym.
Jeśli nadal nie zdecydowałaś/eś się na swoje wielkanocne ciasto bardzo Ci go polecam!
;-)


/przepis własny, składniki na 1 mazurek/

spód:
- 160 g mąki pszennej 
- 30 g otrębów pszennych
- 100 g masła
-  3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli


wierzch:
- 200 g chałwy waniliowej
- 6 łyżek śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła

dekoracja:
- czekoladowe jajka
- ok. 30 g pokruszonej chałwy waniliowej

Z mąki, otrębów, żółtka, odrobiny ekstraktu, soli i masła zagniatam zwarte ciasto.
Zawijam je folię i wkładam na 1 h do lodówki.
Przygotowuję krem chałwowy.
W rondelku umieszczam śmietanę, masło i pokruszoną chałwę.
Rozpuszczam na wolnym ogniu, stale mieszając. Pomagam sobie rózgą- dzięki temu pozbywam się grudek chałwy. Przygotowany krem odstawiam na bok.
Schłodzone kruche ciasto rozwałkowuję na blacie posypanym mąką.
Wykrawam z niego prostokąt.
Płaską blachę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i umieszczam na niej spód do mazurka.
Robię w nim dziurki za pomocą widelca (dzięki temu będzie idealnie płaski i nie "wybrzuszy się" podczas pieczenia).
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 18 minut- na złoty kolor.
Upieczony i wystudzony spód do mazurka smaruję kremem, dekoruję pokruszoną chałwą i czekoladowymi jajeczkami.
Smacznego!






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.