04.03.2016

Ciasto na jogurcie a'la sernik


To ciasto bardzo przypomina sernik. 
Puszysta, lekka jak chmurka jogurtowa masa zdecydowanie może wprowadzić w błąd! Jest to świetna alternatywa dla osób będących na diecie lub szukających odmiany od tradycyjnego sernika. Po upieczeniu ciasto musi jednak swoje odstać- minimum 8 h.
 Dzięki temu dobrze stężeje, przez co będzie jeszcze smaczniejsze :-)


Ciasto na jogurcie a'la sernik 
/ przepis inspirowany tym, składniki na blaszkę o wymiarach 20x20 cm/


kruszonka:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 65 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- szczypta soli

masa:
- 600 ml jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 3 białka
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- szczypta soli
- kilka połówek brzoskwiń w syropie

spód: 
-biszkopty

Brzoskwinie odsączam z syropu, kroję w kosteczkę i odkładam na bok.
W dużej misce łączę składniki kruszonki i rozcieram dokładnie palcami. Konsystencją musi przypominać piasek. Na spodzie prostokątnej foremki do pieczenia układam biszkopty.
Jogurt grecki miksuję z budyniem w proszku i ksylitolem.
Białka ubijam dokładnie z odrobiną soli i dodaję do jogurtowej masy. Wszystko delikatnie mieszam.
Masę przekładam na biszkopty i rozkładam pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Na sam koniec posypuję moje ciasto kruszonką.
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto z włączonym termoobiegiem przez ok.40 minut. W przypadku, gdy ciasto zbyt szybko zacznie się rumienić przykrywam wierzch folią aluminiową i piekę dalej.
Piekarnik wyłączam, uchylam drzwiczki i trzymam w nim ciasto do wystudzenia (około 1 h).
Po tym czasie wyjmuję je i przenoszę w zimne miejsce  (np. do lodówki) jeszcze na około 8 h.
Dopiero po tym czasie ciasto dobrze stężeje i da się ładnie kroić.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

7 komentarzy:

  1. Czy zamiast ksylitolu można dać miód/cukier? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Wygląda pysznie, więc chyba się skusze! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć cukru- tyle samo co ksylitolu :-)

      Usuń
  2. wszystko zawsze u Ciebie tak subtelnie wygląda :) piękności! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, super :) Zamieniłabym jeszcze mąkę na orkiszową razową i byłby idealny, chyba skradnę przepis i zrobię :) A jaki jogurt grecki polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki "odchudzony" sernik! wygląda ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto i jak zawsze piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż szkoda zejść, tak ładnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.