28.04.2015

Tartaletki z cytrynowym kremem pâtissière i owocami



Z okazji przepięknej wiosny jaka zawładnęła naszym krajem, orzeźwiająca i słodka modyfikacja tych pysznych babeczek.
Kto się piszę na jedną?:)


Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami
(  10 sztuk) 

krem pâtissière 
(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
- skórka starta z 1 cytryny
-trochę cukru pudru lub masła

ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

dekoracja:
- truskawki
- kwiaty czereśni

dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła


Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Cytrynę dokładnie szorujemy i ścieramy z niej skórkę.
Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. 
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i skórką z cytryny.
Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.
Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski.
Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. 
Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.
Owoce myjemy. 
Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki , dekorujemy. 
Smacznego! 






Sledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

27.04.2015

Wyniki czekoladowego konkursu


Kochani!
Bardzo dziękuję Wam za tak liczny udział w konkursie. Mam teraz dzięki Wam duuży zapas czekoladowych inspiracji :)
Zestawy czekolad Lindt wędrują do:
PożeraczeCzasu.pl, P.Stepaniuk i  Lizzie
Gratulacje! 


Sledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

21.04.2015

Czekoladowe batoniki


Drzewa owocowe okryły się białymi kwiatami, słońce o szóstej nad ranem świeci mi w oczy, mżawka to mały przerywnik pomiędzy słonecznymi dniami. Nadeszła wiosna, czyli pora roku w której nie mam ochoty na wykonywanie skomplikowanych deserów, ani pieczenie treściwych ciast. Korci mnie żeby przygotować coś szybko, było podzielne i możliwe do zabrania  ze sobą "na wynos".
Idąc tym tropem wpadłam na pomysł zrobienia domowych batoników z wykorzystaniem czekolady 70% Lindt Excellence. Czekoladową masę delikatnie dosłodziłam miodem rzepakowym, wrzuciłam do niej również musli i orzechy. Batoniki to twardzi zawodnicy, w środku delikatnie chrupią po to, aby za chwilę rozpłynąć się na języku. Dobrze krzepią podczas wiosennego pikniku czy spaceru.



Czekoladowe batoniki
/ przepis na 10 batoników/

- 200 g  ( 2 tabliczki) czekolady Lindt Excellence 70%
- 1/2 szklanki musli
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca 
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
-  1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki śmietanki 30%


W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję do niej śmietankę, mieszam i zdejmuję z ognia.
Następnie dodaję miód i dodatki. Wszystko dokładnie mieszam.



Kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm x 20 cm wykładam folią spożywczą i przekładam do niej czekoladową masę, zwracając uwagę, by jej powierzchnia była równa i gładka.


Odstawiam całość w chłodne miejsce. Po około 1 godzinie masa powinna wyraźnie stężeć.
Gdy tak się stanie kroję czekoladową bryłę na 10 równych kawałków.
Smacznego!:)




..a  teraz czas na konkurs!


Kochani wraz z firmą Lindt mamy dla Was konkurs w którym do wygrania są 3 bardzo czekoladowe zestawy. W skład jednego zestawu wchodzi: Lindor Mix & Cocos Cornet, czekolada Excellence 70% Cacao , czekolada Excellence Orange Intense, czekolada Excellence Sea Salt, Lindor Assorted Kanne. 

Zadanie jest proste i przyjemne: wystarczy wpisać w komentarzu pod tym wpisem swój sposób na wiosenną czekoladową pyszność z Lindt Excellence w roli głównej. Proszę również o pozostawienie swojego adresu mailowego.
Macie czas do 26 kwietnia do godziny 23:59.
27 kwietnia wyłonię trzech szczęśliwców do których wyruszą nagrody :)
Zachęcam do udziału i życzę powodzenia!

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

18.04.2015

Tartaletki z kremem pâtissière i owocami


Dziś na blogu moje ulubione kruche babeczki. Krem pâtissière to francuski krem cukierniczy. Zawsze przyrządzam go według jednego przepisu- francuskiego szefa kuchni M. Roux.




Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami
(  10 sztuk) 

krem pâtissière 
(autor: M. Roux )
- 250 ml mleka 3.2 %
- 3 żółtka
-63 g drobnego cukru
-20 g mąki
-pół laski wanilii rozciętej wzdłuż
-trochę cukru pudru lub masła

ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli

dekoracja:
- truskawki
-kiwi
- winogrona

dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru

Z mąki, cukru, masła, soli i żółtka zagniatamy jednolite ciasto.
Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1h.
Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkujemy na stolnicy i wykrawamy 10 kółek za pomocą szklanki.
Foremki do tartaletek smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wypełniamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu C. około 15- 18 minut.
Studzimy i wyjmujemy z foremek.
Roztrzepujemy w misce żółtka z jedną trzecią cukru do uzyskania konsystencji rzadkiego kremu. 
Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż się całkowicie wchłonie.
W rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i połową laski wanilii. 
Gdy tylko mleko zacznie się gotować, wlewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając.
Gdy składniki się dobrze połączą, przelewamy wszystko z powrotem do rondla.
Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając trzepaczką. Gotujemy przez 2 minuty, bez przerwy mieszając, następnie przelewamy do miski i wyjmujemy laskę wanilii.
Aby zapobiec powstaniu kożucha, posypujemy po wierzchu cukrem pudrem lub wiórkami masła. 
Przekładamy krem do szprycy i wypełniamy nim kruche spody babeczek.
Owoce myjemy. 
Truskawki pozbawiamy szypułek, kiwi obieramy. Kroimy w plasterki i dekorujemy. Na samym końcu babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! 


Ps: W sesji zdjęciowej wystąpiła przecudna bezwarunkowa kartka "Miej ładny dzień" od Beleco.
Więcej szczegółów na temat tej marki tutaj.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

14.04.2015

Mini serniko-brownies z wiśniami



Słodko-kwaśne maleństwa, które są połączeniem moich ulubionych ciast- brownies i sernika.
Upieczone w maleńkich babeczkowych foremkach są podzielne i dużo milsze dla oka, niż ciasto upieczone w dużej blasze.


Mini serniko-brownies z wiśniami
/przepis własny, na 18 sztuk/

- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła,
- 250 g twarogu 
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 jajka
- 120 g mąki
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- mały słoiczek wiśni z kompotu


Twaróg mielę, dodaję do niego jajko, łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz łyżeczkę cukru waniliowego, dokładnie miksuję i odstawiam.
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jajka miksuję z cukrem, dodaję ostudzoną czekoladową miksturę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam wszystko za pomocą miksera.
Do każdej z  małych foremek nakładam 1 łyżkę czekoladowej masy oraz 1 łyżkę twarogowej, na samym końcu wkładam 3 wiśnie z kompotu. Moje mini serniko-brownies piekę przez 20 minut w 170 st C. (z termoobiegiem)
Podaję dobrze schłodzone.
Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________




10.04.2015

Leniwe



Wreszcie nadeszła pora na podanie  receptury na kluski leniwe.
Bez dwóch zdań są one moimi ulubionymi. Od kiedy pamiętam uwielbiałam je za tą przyjemną miękkość i słodkawo-serowy smak. 
A czy Ty lubisz leniwe?


Kluski leniwe
/ przepis rodzinny, składniki dla 2-3 osób/

- 500 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- ok. 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru

dodatkowo:
- masło
- bułka tarta
- ewentualnie odrobina cukru

Ser przeciskam przez praskę, przekładam do dużej miski.
Następnie wsypuję do niej przesianą mąkę, dodaję sól, cukier i wbijam jajka.
Zagniatam rękoma ciasto- tylko do momentu połączenia się składników.
Jeśli ciasto będzie bardzo klejące, można dosypać do niego trochę mąki.
Na stolnicy rozsypuję garstkę mąki i przekładam ciasto. Dzielę je na dwie części.
Z każdej części formuję dosyć gruby wałeczek z którego odcinam nożem małe kawałeczki o szerokości ok. 1,5 cm.
Każdy kawałeczek obtaczam chwilę w mące i przekładam na bok.
W  garnku zagotowuję 1,5 l wody. Wrzucam kluski, gdy tylko woda zacznie "bulgotać" i gotuję je na średnim ogniu ok. 1 minuty.
Wyławiam je cedzakową łyżką i przekładam na duży talerz.
Na patelni rozpuszczam kilka łyżek masła, dodaję bułkę tartą i czekam, aż się przyrumieni.
Polewam tak przygotowaną bułką moje kluski i podaję.

Smacznego!

Uwagi: Leniwe możesz podać bez bułki tartej polane samym masłem (chociaż ja tej wersji nie lubię). Jeśli preferujesz słodkie , na koniec posyp je cukrem/ polej syropem czy miodem.




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________


08.04.2015

Koktajl pomarańcza + kiwi



Po kilkudniowym świętowaniu nasze organizmy niczego nie pragną bardziej, niż witamin w czystej postaci.
Dzisiaj na blogu dwuskładnikowy energetyzujący koktajl.
 Masz ochotę?


Koktajl pomarańcza + kiwi
/ przepis na 1 porcję/

- 2 sztuki pomarańczy
- 1 kiwi
- 1/4 szklanki wody mineralnej

Sok z pomarańczy wycisnęłam, kiwi zblendowałam.
Przelałam wszystko do słoika z uchem, wymieszałam i podawałam od razu.
Na zdrowie!


Ps: Słoik by More than Jar.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

04.04.2015

Życzenia





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Babka cytrynowo-borówkowa


Po babce piaskowej z wiśniowym lukrem przyszła pora na taką bez lukru- lżejszą i bardziej cytrynową.
Do masy sypnęłam kilka łyżek wiórków kokosowych, dzięki nim moje ciacho zyskało jeszcze ciekawszy aromat.


/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/

- 200 g masła
- 4 jajka
-  150 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
-  sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli

dodatkowo:
- 1 łyżka cukru pudru
- garść borówek


Cytrynę sparzam, ocieram ze skórki a następnie wyciskam z niej sok.
Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 
Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.
Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.
Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.
Dodaję sok i skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe.
Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.
Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 180 st. C. przez około 40 minut.
Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.
Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.
Następnie dekoruję ją cukrem pudrem i borówkami.

Smacznego!





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Mazurki kajmakowe



Kajmaku na Wielkanoc u nas nie może zabraknąć. Ląduje na kruchym spodzie z mazurków, w roli nadzienia do kruchych ciasteczek, czasem też  jako polewa do baby. Przez kilka lat miałam sprawdzony sposób przygotowywania go- gotowałam mleko skondesowane w zamkniętej puszce przez około 4 godziny. Jednak gdy odkryłam ten przepis ku mojej uciesze czas przygotowania tego karmelowego cuda diametralnie się zmiejszył.



/ przepis własny, składniki na małych 10 foremek do tart/

spód:
- 160 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
 - szczypta soli

kajmak:
- 200 g śmietanki 36%
- 100 g cukru
- 20 g masła
- szczypta soli

wykończenie:
-  3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych
- garść płatków migdałowych
- kilka całych orzechów włoskich

dodatkowo:
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól, wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika lub na 1,5 h do lodówki.
W tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i oprósz bułką tartą.
Następnie rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, wytnij za pomocą szklanki 10 kółeczek i wylep nimi foremki.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (bez termoobiegu) i podpiekaj spód przez 15- 20 minut.
W tym czasie przygotuj kajmak
W rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru).
Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).
Dodaj sól i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).
Na upieczone i wystudzone spody wyłóż tak przygotowany kajmak, a następnie udekoruj go orzechami.
Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

03.04.2015

Kokosowo-porzeczkowy mazurek z Rafaello




Gdy ujrzałam ten mazurek od razu wiedziałam, że muszę go mieć i ja.
Nic dziwnego- kruche ciasto, kokos, krem śmietankowy i domowej roboty dżem. Czy to może się nie udać? Nie może! Przy okazji okazało się, że dżem porzeczkowy, który zamykałam w słoiczkach w zeszłe wakacje pasuje tu jak ulał.
Słodycz kokosa i cierpkość czarnej porzeczki fajnie współgra i daje nieoczywisty słodko-kwaśny smak.
Jeśli znudziły Ci się pospolite makowe, kajmakowe czy czekoladowe mazurki ten przepis jest dla Ciebie! :)



/ lekko zmodyfikowany przepis Doroty/

ciasto kruche:
- 175 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej 
- 1 żółtko
- szczypta soli

krem:
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
- mały słoiczek domowej roboty dżemu porzeczkowego
- 1/3 szklanki wiórków koksoowych
- pralinki Rafaello

Składniki na kruche ciasto mieszam w misce, zagniatam i zawijam w folię spożyczą.
Odstawiam na 1 h do lodówki. Po tym  czasie rozwałkowuję je na blacie oprószonym mąką i formuję w kształt prostokąta.
Rozkładam na płaskiej blasze do pieczenia pergamin i przekładam na niego kruche ciasto.
Piekę je w temp. 200 stopni C. przez 15 minut- na złoty kolor.
Studzę.
Do dużej miski wlewam śmietankę oraz dodaję serek mascarpone wraz z łyżką cukru.
Wszystko dokładnie miksuję.
Na ostudzonym kruchym spodzie rozsmarowuję porzeczkowy dżem, a następnie krem śmietankowy.
Wszystko wykańczam wiórkami kokosowymi oraz pralinkami Rafaello.
Smacznego!

Ps: Za uroczą deseczkę dziękuję W tym Sęk.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.