30.03.2015

Babka piaskowa z wiśniowym lukrem



Wiśniowy lukier to przepyszna odmiana tego zwyczajnego.
Dzięki niemu moja cytrynowa babka nabrała zupełnie innego smaku.
Jeśli w Twojej spiżarni również są słoiki wydrylowanych wiśni, nie wahaj się i przygotuj tą babę! :)


Babka piaskowa z polewą wiśniową
/ przepis własny, składniki na dużą formę babkową z kominem/

- 200 g przesianej mąki pszennej
- 100 g przesianej mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru kryształu
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka aromatu cytrynowego

wiśniowy lukier:
- 1 duży słoik wiśni 
- 3/4 szkl. cukru pudru

dodatkowo:
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)


Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 
Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.
Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.
Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.
Dodaję sok i aromat  z cytryny.
Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.
Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 170 st. C. przez około 50 minut.
Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.
Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.
W tym czasie ucieram cukier puder wraz z wiśniami i polewam ciasto.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

26.03.2015

Sernik waniliowy



 Sernik waniliowy to świąteczna klasyka.
Nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja uwielbiam go przede wszystkim za plastyczność.
Raz mogę posypać jego wierzch tylko cukrem pudrem, następnym razem oblać gorzką czekoladą, a jeszcze innym udekorować świeżymi owocami.


/ przepis własny, składniki na formę o śr.20 cm/

- 600 g półtłustego twarogu
- 150 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii
  
spód:
- 120 g ciasteczek owsianych
- 50 g masła

dekoracja:
-cukier puder lub świeże kwiaty, owoce

Twaróg mielę dwukrotnie. Z laski wanilii wydrążam ziarenka.
Wrzucam do miski i miksuję z jajkami, ekstraktem, cukrem, ziarenkami wanilii, serkiem mascarpone i kremówką.
Na samym końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i znów chwilę miksuję. 
Ciastka mielę w malakserze lub wkładam je do foliowego woreczka i "tłukę" wałkiem.
Formę do pieczenia smaruję masłem i posypujemy zmielonymi herbatnikami. Przekładam serową masę.
Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni C. 
Tortownicę wkładam do piekarnika, a tuż obok niej żaroodporne naczynie wypełnione wodą.
Piekę ciasto przez 1 h i 10 minut,  chłodzę w lodówce- najlepiej 12 h (całą noc).
Dekoruję cukrem pudrem lub nie :)
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________



24.03.2015

Czeski wiejski chleb




To kolejna wersja pszenno-żytniego chleba na zakwasie w tym miesiącu.
I coś czuję, że nie ostatnia :)



Czeski wiejski chleb
/ przepis pochodzi z forum Cin Cin, podaję z moimi zmianami/

- 150 g aktywnego zakwasu żytniego ( Jak przygotować zakwas na chleb? To proste kliknij tu)
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej razowej
-  10 g (2 łyżeczki) soli
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta cukru


Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję przesianą mąkę, sól oraz zakwas.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia- na około 2,5 h.
Rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C.  i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uważam, żeby się nie poparzyć!!!).
I wkładam do garnka wyrośnięty chleb posypany żytnią mąką. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.
Chleb kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

21.03.2015

Co nowego w marcu?


Marzec obfitował przede wszystkim w coraz to bardziej słoneczne poranki.


Na zdjeciu jogurt naturalny z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, bananem i dżemem rabarbarowym od Sielski Box


Wersja na wynos- z truskawkami i granolą :)


.. i zawartość wyżej wymienionego Sielskiego Boxu właśnie.
Jak miło jest dostać ręcznie napisany listy. To takie niecodzienne w dzisiejszym świecie, prawda?


Radość :)


Świetna współpraca ze smakiem.
Przez równy tydzień mogliście śledzić moje poczynania na instagramowym profilu Magazynu Smak.


Beskidzkie Łakocie z prawdziwą belgijską czekoladą.
Do tego kubek czarnej herbaty i popołudnie mamy z głowy ;)


Wielkanocny Zając przybył do mnie już w tym tygodniu przynosząc mi takie oto dary :)


Przepiękna niespodzianka od W tym sęk.
Polskiego producenta prawdziwych, drewnianych, ręcznie wytwarzanych akcesoriów kuchennych.


Na piątek 13-stego dostałam taki oto bukiet.
Podziękowania dla Flora Queen.



Domowe bochenki przeżywają swój wielki come back.
Od swojego powrotu z Wiednia piekę, piekę i jeszcze raz piekę! :)


Warszawska Odette, która bije na głowę inne cukiernie.
Ramon i Madagascar były grzechu warte!





Dawno nie było mnie w Ministerstwie Kawy, ale jedno jest pewne- poziom pozostał ten sam.
Żurawinowa i pomarańczowa pavlova oraz przepyszne cappuccino zrobiły Nam zeszłą niedzielę.


Piekarnia Ratuszowa w Siedlcach, czyli nic dodać nic ująć.
Tutaj zakup zwykłej razowej bułki poprawia humor :)



Mam ją i ja!
I przyznam, że to wszystko prawda co o niej mówią.
Pięknie wydana, czytelna, bez nahalnego lokowania produktu. Wielki plus za udział w tym przedsięwzięciu Pawła Małeckiego- specjalisty w swoim fachu. Brawo Lidl Polska, tak się robi książki kulinarne!




Na sam koniec migawki z dzisiejszego otwarcia pracowni najzdolniejszej dziewczyny pod słońcem.
FOR.REST wyszedł z lasu i przeprowadził się do stolicy!
Lubimy to bardzo 

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

18.03.2015

Pszenno-żytni chleb z garnka z płatkami owsianymi i nasionkami chia



Pieczenie w żeliwnym garnku pokochałam z całego serca.
Tym razem przepis na pszenno-żytni chleb z dodatkiem płatków owsianych oraz szałwii hiszpańskiej.



Pszenno-żytni chleb z garnka z płatkami owsianymi i nasionkami chia
/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 280 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki żytniego razowego zakwasu (dokarmionego 12 h wcześniej)
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
- garść płatków owisanych i nasionek chia

Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję przesianą mąkę, sól oraz zakwas.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywam foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiam na 12 h do lodówki, aby wyrosło. 
Rano rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C.  i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uważam,żeby się nie poparzyć!!!).
I wkładam do garnka wyrośnięty chleb posypany mąką oraz płatkami owsianymi i nasionkami chia. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.
Chleb kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!:)


Uwagi:
Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur.
Jeśli nie lubicisz lub nie posiadasz któregoś z dodatków widniejących na jego wierzchu oczywiście możesz go zamienić na inny np. zwykłą mąkę lub ziarna słonecznika/dyni/ sezamu/ czarnuszki etc.
Nie wiesz jak przygotować zakwas na chleb? To proste kliknij tutaj.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

14.03.2015

Ciasteczka z musli


Na pewno zdążyłeś/aś już zauważyć, że od ciasteczek nafaszerowanych zdrowymi dodatkami jestem praktycznie uzależniona. Oto kolejna wersja- z musli.

Ciasteczka z musli

- 100 ml oleju kokosowego
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3/4  szkl. musli
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 g miodu lub syropu z agawy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esktraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Olej kokosowy rozpuściłam w garnuszku.
Mąkę przesiałam do miski, wbiłam jajko, dodałam sól, miód, ekstrakt, pokrojoną czekoladę, proszek do pieczenia i musli.Wlałam rozpuszczony olej kokosowy.
Zagniotłam elastyczną masę.
Formowałam z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam na nią ciasteczka zachowując między nimi minimum 2,5  cm odstępy.


Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut  (bez termoobiegu).
Ciasteczka można przechowywać do 10 dni w szczelnie zamkniętym słoiku.
Smacznego!

Swoje ciastka zamknęłam w słoiku Ball Elite od More Than Jar.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

13.03.2015

Ciemny żytni chleb polski (Dark silesian rye)


Powoli i miarowo znów zaczynam wchodzić w rytm pieczenia domowego chleba.
W tym tygodniu to już drugi z moich bochenków.
Dark silesian rye z przepisu Daniela Leadera to pozycja obowiązkowa dla każdego domowego piekarza. Poniżej podaję recepturę z moimi drobnymi zmianami. 




Ciemny żytni chleb polski 
/(Dark silesian rye) autor: Daniel Leader, szkielet przepisu znalazłam u Trufli/

Zaczyn:
- 50g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12godz. wcześniej)*
- 75g letniej wody
- 75g jasnej mąki żytniej  

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać.
Miskę z zaczynem przykryć i zostawić w temp. pokojowej na 8-12godz.

Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 250g letniej wody
- 350g mąki pszennej chlebowej, najlepiej wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
- 150g mąki żytniej razowej
- 10g soli morskiej
- 2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba, opcjonalnie



Zaczyn wymieszaj z wodą, dodać resztę składników i miksuj  na średnim biegu ok.7-8 minut. Ciasto będzie klejące. Przełóżj e do lekko naoliwionej miski, przykryj  folią spożywczą i odstaw na 2,5 h.

Po tym czasie ciasto wyjmij na lekko omączony blat i złóż w bochenek, następnie 
krótko wyrób (ok 1 min.) i zostaw bochenek przykryty ściereczką na 20 min.
Następnie ciasto delikatnie rozciągnij i ponownie złóż w bochenek, umieść w naoliwionej misce 

lub koszyku rozrostowym na około 1,5 h- ciasto musi wyraźnie urosnąć.
Żeliwny garnek rozgrzewaj przez 30 minut w max temperaturze  piekarnika ( u mnie jest to 250 stopni C.).
Piecz 30 minut w temp. 230 st., następnie obniż ją do 210, zdejmij pokrywkę garnka i dopiekaj jeszcze przez 15-20 minut. Chleb krój dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowuj go w lnianej ściereczce lub papierowej torbie.



Smacznego!

* Nie wiesz jak przygotować zakwas na chleb? Kliknij tutaj.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11.03.2015

Tarta cytrynowa


Skoro na instagramie Magazynu Smak moja tarta święci triumfy, blog nie może być w tyle!
:)


Pewnie zastanawiasz się jak może smakować, skoro od samego rana zbiera tylko pochwały?
Słodko-kwaśna, z wyraźną nutą wanilii i cytryny. Do tego pełnoziarnisty spód.
Kwaskowatość cytrynowego nadzienia przełamują świeże truskawki.
Uzależniająca i pyszna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc.



/ przepis własny, składniki na blachę o śr, 24 cm/

pełnoziarnisty spód:
- 160 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 120 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

nadzienie:
- 250 ml śmietanki 30%
- 125 g twarogu w kostce
- 60 g cukru
- 1 jajko
- sok z 2 cytryn

dekoracja:
- świeże truskawki
- listki cytryny (można zastąpić je listkami świeżej bazylii)


Formę na tartę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam  w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.
W tym czasie mielę twaróg w blenderze i przekładam go do miski, dodaję również świeżo wyciśnięty sok z cytryn, śmietankę, cukier i jajko.
Wszystko dokładnie miksuję.
Tak przygotowanym cytrynowym kremem wypełniam podpieczony kruchy spód.
Ciasto piekę jeszcze około 25 minut w tej samej temperaturze. Studzę i dekoruję listkami oraz truskawkami. To ciasto najpiej  smakuje dobrze schłodzone, więc wstawiam je do lodówki na minimum 4 h. Dopiero po tym czasie kroję.
Smacznego!



Ps: Słój od More Than Jar 

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

10.03.2015

Naturalny jogurt waniliowy


Jogurt naturalny w mojej diecie gości kilka razy w tygodniu.
Dziś chciałabym pokazać Ci jego waniliową wersję.
Nie wiem jak Ty, ale ja jestem wielką fanką jogurtów i serków waniliowych. Dużo czasu i rozczarowań zajęło mi znalezienie na polskim rynku swojego ulubieńca, który zarówno składem jak i smakiem by mi odpowiadał. Niestety nie w każdym sklepie jestem w stanie go dostać :( Jest na to sposób- można zrobić w domu swoją wersję.
Masz już dość zastanawiająco żółtych i sztucznych serków z waniliną w roli głównej? Do dzieła!


- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
- 1/3 laski wanilii
- ulubione owoce ( u mnie tym razem: banan i truskawki)
- płatki owsiane


Do szklanki/słoika lub miseczki przelej jogurt naturalny.
Z laski wanilii wyskrob nożem wszystkie ziarenka i dodaj do  jogurtu.
Owoce umyj/ obierz i pokrój.
Wierzch jogurtu udekoruj płatkami owsianymi i owocami.

Smacznego!




Ps: Od dzisiaj do niedzieli możesz śledzić moje poczynania również na instagramie Magazynu Smak
instagram.com/magazynsmak
Zapraszam- będzie smacznie i inspirująco! :)

Pps:  W sesji wystąpił słoik  Ball Quilted Crystal od More Than Jar 


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.