17.02.2015

Co nowego w lutym?


Dawno nie było tutaj miksu zdjęć z ostatniego miesiąca, a szkoda.
Codziennie dzielę się z Tobą inspiracjami na moim instagramie. W ciągu miesiąca uzbierało się więc ich całkiem sporo. Jesteś ciekawy/a co nowego u mnie?




Zacznijmy od hiacynta- zwiastuna wiosny, który pięknie rozkwił i zdobił mój pokój przez kilka tygodni.



Dalej jarmużowy koktajl, którym raczyłam się podczas tegorocznej sesji egzaminacyjnej.


Marwitowe soczki, których dostałam całkiem spory arsenał.


Piękny kalendarz od Baziółki z cudownymi fotografiami i przepisami Marianny.


Magazyn Piękno i Pasje, który z każdym nowym numerem coraz bardziej inspiruje.




Umilające rozstania serduszkowe frykasy z konfiturą malinową od MBMM i.. o zgrozo kolejne hiacynty! :D



Nasze ulubione ostatnio miejsce na lunch, czyli Informal Kitchen.


Bardzo słodkie niedzielne wyjścia z Mamą 


Absolutnie idealne przedpołudnie w STOR-ze.






Nowo otwarta warszawska piekarnia Aromat, której wyroby są w iście francuskim stylu.
Magdalenka dodawana do kawy i herbaty plus super pyszny bostock z migdałowym kremem i malinami skradły moje serce. W przeciągu tygodnia wpadłam do Aromatu dwa razy. Próbowałam również mega dobrego bajgla z sezamem oraz fracuskiej bułki. Wszystko to sprawiło, że poczułam się trochę jak we Francji. Będę odwiedzać to miejsce częściej!



Oczywiście nie mogło zabraknąć  darów losu.
Pan Listonosz przyniósł mi Sielski Box, czyli pudełko z mnóstwem dobrych rzeczy od polskich producentów. Co w nim dokładnie znalazłam? Krem owocowy- "Owoc Dawnej Jabłoni", konfiturę z cytryny z imbirem, eko musli, syrop różano-malinowy, chrupkie pieczywo ryżowo-kasztanowe i eko torbę na zakupy.

Była też Slow Paczka a w niej: syrop lawenmdowy, konfitura śliwkowo-czekoladowa, chilldrink, konfitura cytrynowo-imbirowa, ciasteczka z różą i pistacjami przygotowane specjalnie do slow paczki przez Muffinkowy Fetysh i naturalne, ręcznie robione mydełko.
To ostatnie najbardziej mnie zaskoczyło, jest świetne. Natomiast konfitura cytrynowo-imbirowa pobiła wszystkie inne produkty swoją wszechstronnością. Dodaję ją codziennie do szklanki z wodą i miodem. I już się zastanawiam co zrobię, gdy jej zabraknie. Chyba będę musiała przyrządzić ją sama..



Pan Smaruje rozgościł się na naszym stole na dobre.
Występuje w porze śniadaniowej i kolacyjnej.
Jest gładki, pyszny i jeszcze tak dobrze opakowany no.. po prostu ideał! :)

W telegraficznym skrócie to wszystko. Nie mogę się już doczekać kolejnego miesiąca. Czuję, że zdjęć będzie duużo więcej! Ale na razie cii...

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________



15.02.2015

Wegańskie trufle


 Moja czekoladowa faza trwa w najlepsze!
Tym razem na blogu prosta i zdecydowanie pożywniejsza wersja trufli.
Przyrządziłam je na bazie orzechów i suszonych owoców. I kto powiedział, że słodycze nie są zdrowe? :)


/ składniki na ok. 15 trufelków/

- 1 szklanka nerkowców
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki suszonych moreli i wiśni
- 2 łyżeczki wody 
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli

do obtoczenia:
- 4 łyżki wiórków koksoowych
- 4 łyżki kakao


Orzechy i bakalie namoczyłam, odłałam z nich wodę i wrzuciłam do blendera.
Zmiksowałam wszystko na proszek, dolałam ekstrakt waniliowy i wodę i znów chwilkę miksowałam.
Masa stała się klejąca. Odstawiłam ją w chłodne miejsce na 30 minut, aby jeszcze troszkę bardziej stężała.
W rondlu zagotowałam wodę, przykryłam go ceramiczną miseczką i wrzuciałam do niej połamaną czekoladę, mieszałam do momentu, aż czekolada się rozpuściła.
Wyjęłam z chłodnego miejsca przygotowaną wcześniej owocowo-orzechową masę i ulepiłam z niej 15 kulek wielkości orzecha włoskiego.
Każdą z nich maczałam w czekoladzie, a następnie obtaczałam w wiórkach lub kakao.
Odstawiłam na ok. 20 minut, aby czekolada stężała.
Tak przygotowane trufle można przechowywać ok. 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

13.02.2015

Fondant czekoladowy



Fondant to mój ulubiony deser tuż obok tiramisu. Jest bardzo prosty i szybki w przygtowaniu. 
Tylko uwaga, nie jest dietetyczny! Można jednak czasami przymknąć dla niego oko, bo przecież składa się głównie z gorzkiej czekolady :) Poza tym odczucia smakowe są niezapomniane, dlatego nie można sobie Jeśli potrzymamy go w piekarniku odrobinę dłużej otrzymamy najprawdziwe w świecie brownies.
To jak? Ktoś chętny na fondant?



Fondant czekoladowy 

/przepis dla 2 osób/

-  100 g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
- 50 g miękkiego masła
- 40 g cukru pudru
- 1 kopista łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki likieru Amaretto
- szczypta soli

Do rondelka nalałam wodę, zagotowałam. Ceramiczną miskę wypełniłam połamaną czekoladą i masłem, przykryłam nią wierzch rondelka i gotowałam na małym ogniu stale mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiłam do ostudzenia.
Piekarnik nastawiłam na 200 stopni C (bez termoobiegu).
Do osobnej miski wbiłam jajko oraz żółtko, dodałam cukier puder i sól. Ubiłam wszystko na pusztystą, prawie białą masę. Dodałam rozpuszczoną czekoladę, Amaretto i przesianą mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszałam za pomocą trzepaczki.
Kokilki wysmarowałam odrobiną masła i wlałam czekoladową miksturę.
Wstawiłam do piekarnika i piekłam około 13 minut.
Oba desery oprószyłam kakao i podałam jeszcze ciepłe.

Smacznego!






Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

10.02.2015

Szarlotka bezglutenowa



Dziś podaję przepis na pyszną bezglutenową szarlotkę.
Jeśli nie jesteś na diecie i nie masz problemów z glutenem, to mimo wszystko zachęcam Cię do spóbowania tego ciasta. Jest pyszne! :)


/ składniki na kwadratową blachę o wymiarach 24 x 24 cm/


- 200 g mąki kokosowej
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mielonych migdałów
- 150 ml płynnego oleju kokosowego
- 50 g masła
-  150 g cukru
-  2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka masła


Migdały moczę 15 minut w gorącej wodzie, przekładam do blendera i miksuję aż do uzyskania konsystencji mączki.
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki.
W garnku rozpuszczam masło, cukier, wrzucam jabłka i duszę. Gdy owoce zaczną się rozpadać dodaję sok z cytryny.Na samym końcu przyprawiam jabłkową masę cynamonem i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję zmielone w blenderze migdały, cukier, sól, ekstrakt, żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz płynny olej kokosowy.
Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki (na dolną półkę).
Po tym czasie wykładam kwadratową blachę (24 cmx24 cm) papierem do pieczenia.
Ciasto kruche dzielę na dwie równe części, pierwszą ścieram na tarce o grubych oczkach i rozkładam na dnie blachy. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim spód szarlotki przez 10 minut.
Następnie rozkładam na nim nadzienie jabłkowe i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.
Szarlotkę piekę ok. 40 minut.
Gdy przestygnie posypuję ją cukrem pudrem, kroję na kwadraty i podaję:)

Smacznego!





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

09.02.2015

Zamiast kawy


Green monster smoothies to zielone koktajle, które przepełnione są witaminami i dobroczynnymi przeciwutleniaczami. Poprawiają humor, dostarczają niezbędne składniki mineralne, a przy tym są niesamowicie pyszne.
 Zima to czas kiedy nasze organizmy wystawiane są na próbę. Zamiast kawy warto zafundować sobie z rana zielony detoks, przypływ sił witalnych gwarantowany!:)


Smoothie szpinak pomarańcza imbir
/ składniki dla 1 osoby/

- 125 ml świeżo wyciśniętego soku jabłkowego 
-  garstka świeżego szpinaku
- plaster obranego imbiru
- 1/2 pomarańczy


Dwa średniej wielkości jabłka kroję i umieszczam w sokowirówce.
Pomarańczę obieram, szpinak myję. Wrzucam wszystko do kielicha blendera, dodaję obrany plaster imbiru oraz wlewam sok jabłkowy.
Wszystko dokładnie blenduję i przelewam do szklanki.
Na zdrowie!:)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

08.02.2015

10 prezentowych typów na Walentynki


Walentynki zbliżają się wielkimi krokami, pora więc na złotą dziesiątkę moich prezentowych typów!  :)


1. Bluza dla niej i dla niego


2. Filiżanki dla Pani i Pana.


źródło zdjęcia klik

3. Coś co zawsze się sprawdza, czyli płyta z ulubioną muzyką.

źródło zdjęcia klik

4. A może ulubiona książka?


5. Twoja druga połówka uwielbia design i dekoracje? Kup jej drewniane podkładki pod kubki z miłosnym wyznaniem.




6.  A może kuchenny gadżet?


7.  Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowany jadalny prezent.
Kruche serca z dżemem? Kliknij po przepis


8. Twój wybranek/ ka  ma świra na punkcie zdrowego odżywiania i życia w stylu slow?
Mam dla Ciebie rozwiązanie! Spraw jemu/jej Slow Paczkę!


9. A może pragniesz wydrukować Wasze wszystkie najlepsze chwile razem?
Z pomocą przyjdzie Ci InstaDruk!

źródło zdjęcia klik

10. Jeśli jesteś facetem i nadal nie wiesz co sprawić swojej wybrance, pamiętaj wszystkie kobiety kochają kwiaty! :)




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

04.02.2015

Zima. Kaszka manna + dodatki



Zima pod koniec stycznia przypomniała nam o sobie. 


Ostatnią niedzielę udało mi się spędzić z dala od miejskich korków, sklepów i całego tego zgiełku. 
Mróz szczypał w policzki, a mieniący się w słońcu brokatowy śnieg leciał z drzew.
 Las o tej porze roku jest magiczny. Trochę jak z baśni Andersena. Tylko spójrz.




Masz ochotę na taką przechadzkę?
 Oczywiście nie można wyjść w drogę bez śniadania :)


Najlepiej zjeść coś ciepłego. Kaszka manna to królowa zup mlecznych mojego dzieciństwa. Kiedyś jej nienawidziłam, dziś pałam do niej najszczerszą miłością. Jednak.. taka zwyczajna waniliowa może się szybko znudzić. Mam na to sposób. Wystarczy, że na wierzchu posypiesz ją domową granolą, poukładasz świeże owoce czy udekorujesz łyżeczką domowego dżemu.
Będzie pysznie i wcale nie nudno :)


Kaszka manna + dodatki

- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kaszy manny
-  garść domowej granoli (kliknij po przepis)
- kilka orzechów (mogą być: laskowe, włoskie, migdały lub jakie tylko chcesz)
- 1/2 gruszki
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 lub 2 łyżeczki domowej konfitury malinowej od Made by my Mum

Gruszkę obieram i kroję w mniejsze cząstki. 
W rondelku podgrzewam mleko, wrzucam kaszę i mieszam do zgęstnienia.
Na samym końcu dodaję odrobinę brązowego cukru i mieszam.
Przelewam kaszkę do miseczki, dekoruję gruszką, orzechami, konfiturą i granolą.
Smacznego!:)



Ps: Na zdjęciu powyżej widzisz konfiturę malinową od Made by my Mum. Chcesz wiedzieć więcej o smakach, filozofii czy dostępności przetworów tej marki? Kliknij tutaj :)

Pps: Już jest nowy muzyczny projekt Dilmah. Tym razem w leśno-zimowym klimacie Skubas i jego "Brzask" ♫♪ ♥

źródło zdjęcia dilmah.pl




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.