24.06.2015

Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem



Muszę Wam się pochwalić.
 Od dwóch dni jestem dyplomowaną Panią Dietetyk !
Z tej okazji upiekłam jaglaną tartę  na pełnoziarnistym spodzie oczywiście na wierzchu poukładałam truskawki, wiadomo - sezon w pełni.
Bierzcie kawałek, a potem najlepiej cały przepis! :)





Jaglana tarta z truskawkami i pełnoziarnistym spodem
/przepis własny, składniki na 1 tartę o średnicy 24 cm/

masa:
- 1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
- 2 szklanki pełnotłustego mleka
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 30 g oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


pełnoziarnisty spód:

- 160 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 120 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów (można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi, ziemnymi)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli


dodatkowo:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej

dekoracja:
- świeże truskawki



Formę na tartę smaruję za pomocą pędzelka olejem kokosowym  i posypuję mąką pełnoziarnistą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, pokrojone w kostkę masło, wrzucam cukier puder, wsypuję sól i wydrążone ziarenka wanilii, dodaję jajko.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam  w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Następnie zagotowuję mleko, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Przelewam ją na wcześniej podpieczony spód i piekę w piekarniku ok.25 minut.
Studzę i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie dekoruję tartę umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

16 komentarzy:

  1. ciekawa ta tarta i ze zdrowych składników, bardzo chętnie przetestuję kiedyś ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna tarta! Domyślam się, że jest wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisałam do zrobienia w trybie pilnym i natychmiastowym.
    tym bardziej teraz, kiedy gluten mogę spożywać bardzo rzadko, a najlepiej wcale.

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się obłędnie pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam przepisy z kaszą jaglaną!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja biorę cały przepis! Gratuluję! Mam nadzieję, że mi też się kiedyś uda :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka wspaniała! Uwielbiam słodkie tarty, ale takiej jaglanej nie miałam okazji jeszcze jeść ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Gratuluję Olciku ... a tak niedawno dopiero studia zaczynałaś:) .... Tarta cudowna, z przyjemnością się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. GRATULACJE i czeko buziak ode mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratulacje, Pani Dietetyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialna ta tarta! *.*
    Czaję się na takie ciasto z kremem jaglanym od dawna, więc ta propozycja bardzo mi się podoba! *.*
    Świetny pomysł! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochani, dziękuję za tyle pozytywnych komentarzy! :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.