31.12.2014

Co przyniósł Mikołaj?


Święta, święta i po świętach:) Oczywiście jak co roku minęły mi za szybko. Na szczęście mamy okres poświąteczny, więc mogę spokojnie nadrobić wszystkie towarzyskie, książkowe i okołodomowe zaległości.
Dziś nie będzie żadnego przepisu, tym razem chciałabym pochwalić się częścią swoich podarków od Mikołaja.
Ciekawi? :)

Tuż przed Wigilią przyszła do mnie wielka paczka ze słodką zawartością.
Miody Wileńskich oraz świeczki z wosku pszczelego to w 100% naturalne, polskie produkty od sprawdzonej rodzinnej  firmy z długoletnią tradycją.
Więcej info tutaj.
 Pamiętacie jak pisałam Wam o inicjatywie portalu SlowYourLife.com?
Pod choinką znalazłam rzeczoną Slow Paczkę.

 Co w niej było?
Miód rzepakowy (oczywiście od Wileńskich- na zdęciu widać, że jest w połowie już zjedzony. To tylko dowód na to, że jest przepyszny!:), olej rydzowy, domowa granola od True Taste Hunters, tradycyjna nalewka wg. staropolskiej receptury, konfitura buraczkowa od Rudej Gotowanie, Sezonownik- czyli kalendarz warzywno-owocowy na rok 2015  i magazyn USTA.

  O moją lekturę na czas świąteczny zadbał magazyn Food & Friends, który tej zimy obchodzi swoje 4te urodziny!.

a za lekką przekąskę o piernikowym smaku Tovago.
Dziękuję również pewnemu Elfowi, który w imieniu Świętego przyniósł mi wymarzoną Jadłonomię :)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥____________________________

24.12.2014

Wesołych Świąt!


Kochani! Z okazji Świąt chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najlepsze.
Zdrowia, szczęścia, pysznego jedzenia i mądrych rozmów:) Spędźcie Święta w otoczeniu ludzi, których kochacie.
 I pamiętajcie! nie prezenty są najważniejsze, ale Wy sami :)

Olga/ Waniliowa Chmurka

....
 Pierniczki na zdjęciu przygotowałam według  mojego ulubionego przepisu.
Charakteryzują się tym, że są mięciutkie, a ciasto na nie dojrzewa około 1 miesiąc.
Piekłam je już czwarty rok z rzędu:)
Biorą one udział w 8 Festiwalu Pierniczków! 


Pierniczki świąteczne
/ przepis własny, składniki na około 60 pierniczków/

-  500 ml  miodu pszczelego
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 200 g masła
-  100 g smalcu
- 3 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 1/2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
-  5 szklanek mąki pszennej
-1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
-  50 g grubo posiekanych  orzechów włoskich
-  50 g płatków migdałowych
- 20 g (1 opakowanie) kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30 g suszonej żurawiny
-  marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe (dałam domowe powidła truskawkowe- pycha!)


do dekoracji:
- biała i gorzka czekolada

W garnku zagotowuję: miód, oba rodzaje cukru, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzę,  potem dodaję do niej sodę i proszek do pieczenia (będzie się nieco pieniła). Dodaję jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa będzie dosyć rzadka, ale nie zniechęcaj się- tak ma być! Ciasto odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki lub spiżarni) na kilka dni lub kilkanaście tygodni - ja zazwyczaj przygotowuję ciasto pod koniec listopada, a więc "leżakuje" 1 miesiąc.
A następnie...
Z ciasta wałkuję placki grubości około 1,5 cm. Następnie wycinam dowolne kształty: śnieżynki, serduszka, szyszki. Pieczemy około 10 -12 minut w 180 stopniach - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. 
Oba rodzaje czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do szprycy i dekoruję nią pierniczki.
Gdy stężeje za pomocą igły robię w pierniczkach dziurki i przewlekam je nitką, abym mogła powiesić je na choince.
Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

22.12.2014

Zwycięzcy konkursu Tefal



Witajcie! Z samego rana mam dobre wieści :)
W konkusie  Tefal wygrały:

- Paulina Możdżonek  parowar Tefal Vitacuisine Compact VS4003  za przepis na pierożki z ciasta ryżowego
 -  Sylwia Łebkowska blender ręczny (z przystawką do majonezu i sosów) Tefal Infiny Force HB866 za przepis na musli z musem bananowym i borówkami
- Ula Marchlik 10 częściowy zestaw garnków  Tefal Intuition A702SC84 za przepis na krewetki w sosie cytrynowym podane na czarnym ryżu venere
- Anna Wędzina patelnięTefal Talent 26 cm E4400552 za przepis na dyniowe bułeczki z twarożkiem i malinami
- Joanna Ju patelnię Tefal Ceramic Control White 21 cm C9080252 za przepis na kaszę pęczak z grzybami



Serdecznie gratuluję wszystkim nagrodzonym i proszę o kontakt :)
 waniliowachmurka@gmail.com

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

19.12.2014

Świąteczne dekoracje - fotorelacja z warsztatów



Na początku grudnia miałam okazję wziąć udział w warsztatach, gdzie nauczyłam się wykonywać świąteczne dekoracje. 


Prowadzącą była ukochana Kornelia Pieniak- dekoratorka, florystka, scenografka i artystka!, która na co dzień prowadzi firmę WONNA NOVA.


  Kornelia zawodowo zajmuje się dekoracją dwóch oddziałów studia kulinarnego CookUp oraz wyręczaniem tych, którym na co dzień brakuje podejścia i czasu do upiększania pomieszczeń. 




Dokładnie pamiętam dzień w którym dowiedziałam się o tej dziewczynie. To był wyjazd do siedziby Baziółki (fotorelacja kilk). Dekoracje jakie tam mogłam podziwiać były prze-cudne! - roślinne, naturalne, pomysłowe. Tak bardzo w moim stylu. Również i Wy wówczas pytaliście mnie o ich autorkę. Już wtedy obiecałam sobie, że muszę tę dziewczynę poznać! I udało się :)  Zobaczcie tylko co pod jej bacznym okiem stworzyłam..


Bejbi-wianuszek z jodłowych gałązek zaplecionych na cieniutki drut.


Duży wieniec udekorowany: cynamonem, bawełną, szyszkami, laskami cynamonu, suszonymi pomarańczami, anyżem oraz gałązkami ostrokrzewu.


Świeczkę z aromatem jodły i żurawiny oraz zatopionymi w niej plastrami suszonych pomarańczy i lasek cynamonu.
.....
Oprócz mnie w wydarzeniu wzięły również inne osoby. Tylko spójrzcie jakie cudne rzeczy udało nam się wykonać:









Pomarańczowo-korzenny smak zimowej herbaty, dźwięki świątecznych piosenek w wykonaniu Michaela Bublé oraz przemiłe towarzystwo sprawiły, że te 3,5 h minęły mi niezwykle przyjemnie.
Za zdjęcia dziękuję One Press Foto.

Fort Mokotów
ul. Racławicka 99
02-634 Warszawa


Ps: W najnowszym świątecznym wydaniu magazynu KUKBUK  znajdziecie kilka pomysłów na świąteczne dekoracje autorstwa Kornelii:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze


______________________________♥____________________________

17.12.2014

Czekoladowe ciasto z cytrusami i konkurs Tefal!



Dziś zapachniało u mnie Świętami. To wszystko za sprawą czekoladowego ciasta z cytrusowym aromatem.

Do jego przygotowania użyłam  dwóch nowych nabytków, czyli robota planetarnego Tefal Masterchef Gourmet


oraz wyciskarki TefalInfiny Press.


  Z początku do robota podchodziłam z rezerwą. Przyzwyczajona do wachlarza funkcji jakie niesie za sobą Kitchen Aid traktowałam go trochę jak „brzydkie kaczątko”. Zupełnie niepotrzebnie! Masterchef  Gourmet to  tańszy odpowiednik amerykańskiego brata.  Kosztuje 919 zł, a mnogość jego funkcji oraz wygoda w użytkowaniu sprawiają, że wcale nie pozostaje daleko w tyle. Wyciskarka Tefal Infiny Press również okazała się być bardzo przydatna. Jej technologia Juice Press  zapewnia wyciskanie soku ze wszystkich owoców i warzyw, a nawet ziół ! oraz daje gwarancję niwelowania strat na ilości tak ważnej witaminy C  i przeciwutleniaczy podczas wyciskania.
 Trzy kominy do dozowania produktów ułatwiają pracę. Podoba mi się jej wykonanie. Jest stabilna i masywna. Dwa plastikowe dzbanuszki, które znajdziemy w zestawie zapewniają komfort pracy.
Sok spływa do jednego z nich, a do drugiego odprowadzana jest ze sprzętu owocowo-warzywna pupla, którą można wykorzystać  później do przygotowania musu czy też ciasta.
Zanim przygotuję jakąś słodycz na bazie owocowej puply, chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na  czekoladowy wypiek ze świeżo wyciskanym mandarynkowo-pomarańczowym sokiem.


Czekoladowe ciasto z cytrusami
/przepis własny, składniki na tortownicę o śr. 18 cm/

- 150 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 120 g gorzkiej czekolady (użyłam 60%)
- 115 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 1/ 2 szkl. Świeżo wyciśniętego soku pomarańczowo-mandarynkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- plastry mandarynek
- 80 g gorzkiej i mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 ½ szkl wody
- 2 łyżki cukru
- 5 plastrów mandarynek

Pomarańczę i dwie mandarynki kroję na połówki,


obieram i wkładam do kominów wyciskarki.
Włączam przycisk i wyciskam sok. 


Przelewam go do szklanki.


Skórkę z ½ pomarańczy sparzam wrzątkiem i kroję na maleńkie paseczki.
Do misy robota planetarnego przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Włączam tryb numer 2  i czekam 4 minuty. W tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej 120 g gorzkiej czekolady i dodaję do wcześniej wymieszanego ciasta wraz z ½ szklanki wyciśniętego soku. Włączam znów tryb numer 2 i czekam jeszcze 1 minutę.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej surowe ciasto za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C (bez termoobiegu) i wkładam ciasto na 50 minut.
Po upływie tego czasu wbijam w nie drewniany patyczek- jeśli jest suchy to znak, że ciasto jest upieczone. W kąpieli wodnej rozpuszczam dwa rodzaje czekolady wraz z łyżką mleka i tak przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Następnie w rondelku zagotowuję 1 ½ szklanki wody wraz z cukrem i wrzucam do niej na 3 minuty plasterki mandarynki.
Wyjmuję i osączam na papierowym ręczniku.
Plastry mandarynki rozkładam na wierzchu ciasta dopiero, gdy czekoladowa polewa zastygnie.
Smacznego!:)






Konkurs!
Do 21. 12. 2014 r. trwa konkurs na facebooku marki Tefal klik 
Zachęcam do głosowania na mój deser klik .  Wszyscy głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal ! Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na deser z wykorzystaniem użytego przeze mnie sprzętu Tefal (wyciskarka do soków Tefal Infiny Press i mikser planetarny Tefal Masterchef Gourmet). Już w niedzielę wybiorę spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe dania! :)


Szczegóły w regulaminie klik

12.12.2014

Herbata, która smakuje Świętami


Zima zbliża się do Nas wielkimi krokami. 
Ostatnio mróz przecudnie pomalował drzewa i krzewy. Przez chwilę było jak w bajce Andersena. 


Takie pogodowe zjawiska mają jeden defekt- są niestety ulotne. Na szczęście miałam pod ręką aparat.
Po serii zdjęć, kiedy moje skostniałe od mrozu ręce " prosiły" o coś ciepłego przyrządziłam herbatę, która pachniała i smakowała jak Święta Bożego Narodzenia.


Niemożliwe?
Oczywiście, że możliwe :) Wyobraź sobie ciepły napój o smaku jabłka i soczystej pomarańczy z anyżowo-cynamonowym aromatem..
Masz na niego ochotę?
To łap przepis!


/ przepis na 1 duży kubek/


- 125 ml (1/2 szklanki) czarnej herbaty
- 125 ml (1/2 szklanki) klarownego soku jabłkowego
- 2 plastry pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu


Zaparzoną herbatę wlewam do kubka, dodaję sok jabłkowy i mieszam, następnie wrzucam plastry pomarańczy, laskę cynamonu i gwiazdki anyżu.
Na zdrowie! :)



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

10.12.2014

Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzechami


Jeśli tu jesteś, to na pewno uwielbiasz zdrowe i nieskomplikowane pomysły na obiad.
Dziś mam coś specjalnie dla Ciebie. Potrawka z kaszy pęczak z burakiem i kozim serem posypana orzechami laskowymi i przyprawiona sporą ilością tymianku.



Do jej przygotowania użyłam garnka z linii Tefal Duetto, posiada on  wyprofilowany brzeg (tzw. dziubek), który ułatwia przelewanie. Uchwyty umiejscowione po bokach nie nagrzewają się podczas gotowania.


Wykorzystałam też parowar Tefal Vitacuisine Compact .
Jest to cudowne urządzenie, które znacznie ułatwiło mi pracę w kuchni.
Przyrządziłam w nim na parze buraki oraz kaszę.
Mile zaskoczyła mnie funkcja Vitamin+ , czyli ultraszybkie i delikatne gotowanie, które gwarantuje zachowanie większej ilości przeciwutleniaczy oraz witamin.
Pomysłowe jest również wyposażenie tego urządzenia- 2 tacki do gotowania potraw oraz 4 szklane kubeczki do przygotowania kaszy, ryżu, musu czy deserów. 


Konstrukcja uniemożliwia przenikanie się smaku i zapachów. Wyświetlacz LCD pozwala w prosty i szybki sposób ustawić czas gotowania, wcisnąć jego opóźniony start czy też funkcję podtrzymania ciepła.


Na samym końcu moja kasza "wylądowała" na patelni Tefal Talent 26cm, która dzięki nieprzywierającym powłokom pozwoliła mi ograniczyć zużycie tłuszczu.

Warto też wspomnieć o odpornej na zarysowania wewnętrznej warstwie czy wskaźniku temperatury smażenia Thermo-Spot. Ten ostatni pozwala na ocenę optymalnej temperatury smażenia. Jest to fajna i przydatna funkcja, bo przecież chcemy aby nasze potrawy jak najdłużej zachowały naturalny smak i aromat.
Rączka patelni podobnie jak w przypadku garnka nie nagrzewa się i jest wygodna w obsłudze.


Kasza pęczak z burakiem, kozim serem i orzechami 
/ składniki dla 3 osób/

- 200 g kaszy pęczak
- 2 duże buraki
- 1 cebula szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 pęczka świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 3 łyżki serka Philadelphia lub mascarpone

bulion:
- 500 ml wody
- 1/3 selera
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól

do dekoracji:
- garść orzechów laskowych
- 1/2 koziej roladki
- kilka listków świeżego tymianku


Warzywa na bulion myję i obieram.
Wkładam do garnka, wlewam 500 ml wody i dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 40 minut.


Buraki obieram, kroję w 2 cm talarki.
Kaszę płuczę na sicie o drobnych oczkach.
Do wnętrza parowaru nalewam wodę, kaszę umieszczam w szklanych pojemniczkach zalewając ją zimną wodą. Krążki buraków układam na 2 tackach i składam parowar. Wciskam przycisk start i nastawiam czas pracy na 25 minut.
Po tym czasie zdejmuję "pięterko" ze szklanymi kubeczkami w których jest kasza



oraz buraki  z tacek i kroję je w kostkę. Szalotkę i czosnek obieram i siekam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i podsmażam ok. 5 minut na wolnym ogniu.
Po tym czasie wrzucam buraki, ugotowaną kaszę i wlewam bulion.
Całość gotuję ok. 10 minut- do momentu, aż kasza wchłonie wodę z bulionu.


Dodaję serek, zioła i przyprawy.
Podaję na talerzu wraz z plastrami koziej roladki, orzechami i listkami świeżego tymianku.
Smacznego!:)



Przypomnienie o konkursie!
Zachęcam do głosowania na mój obiad klik.  Wszyscy głosujący mają możliwość wygrania sprzętu Tefal ! Rywalizacja polega na tym, aby pod moim przepisem zaproponować swój pomysł na danie z wykorzystaniem użytego przeze mnie sprzętu Tefal ( patelnia Talent 26 cm, parowar Tefal Vitacuisine Compact oraz garnek Tefal Duetto). Wybiorę spośród zgłoszeń najbardziej pomysłowe dania! :)


Szczegóły w regulaminie klik



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.