30.04.2014

Wytrawne muffiny ze szparagami

 Dziś zostałam obdarowana wielką torbą zielonych szparagów (Wujku jesteś wielki!).
Oto co z nich przyrządziłam jako pierwsze.
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na prowiant do majówkowego koszyka, to zachęcam do wypróbowania przepisu na takie wiosenne babeczki w których główną rolę grają warzywa, żółty ser, zioła i przyprawy.
 / przepis własny, składniki na 20 sztuk/
- 240 g mąki pszennej
- 250 ml maślanki
- 4 jajka
- 8  suszonych pomidorów w oliwie (odsączonych)
- 100 g żółtego sera
- 3 łyżki oliwy
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (można pominąć)
- 1 cebula dymka
- świeże zioła: bazylia, tymianek
Przygotuj dwie miski.
W misce nr.1 wymieszaj mleko, oliwę i jajka.
Do miski nr. 2 przesiej mąkę, dodaj proszek, zioła, przyprawy i pokrojony w dosyć grubą kostkę ser żółty. Na samym końcu dodaj pokrojoną dymkę, szparagi i  suszone pomidory.
Wymieszaj zawartość obu misek.
Przygotuj blachę do pieczenia muffinek i wypełnij ciastem otwory foremki (do 3/4 wysokości).
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim babeczki przez 20-25 minut.
Możesz jeść je na ciepło lub zimno.
Smacznego!


 .......
A tutaj przepis na babeczki o smaku pizzy
http://waniliowachmurka.blogspot.com/2013/06/muffinki-o-smaku-pizzy.html


 ______________________________♥____________________________

25.04.2014

Shake czekoladowo-bananowy


Gdy nadchodzą ciepłe dni moje zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju zimne desery i napoje wzmaga się. Przeczuwam, że wcale nie jestem w tym odosobniona- w sumie to czysta fizjologia.
Wśród lawiny zalewających nas napojów i deserów sztucznie wzmacnianych cukrem glukozowo-fruktozowym, aspartamem i barwnikami alternatywa domowej roboty shake'a jest na wagę złota!
A wystarczą tylko trzy..  no dobra cztery składniki: mleko, banan, kostki lodu i kakao.


/proporcje dla 1 osoby/

- 200 ml zimnego mleka
- połówka banana
- 2 łyżeczki kakao bez cukru
- 2 kostki lodu
Banana obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, wrzucamy do blendera. Po chwili wlewamy zimne mleko, kostki lodu i dodajemy kakao. Wszystko dokładnie miksujemy 2 minuty.
Na zdrowie!
Inne warianty smakowe:
Rzecz jasna można urozmaicić moją recepturę i dodać inny owoc np. gruszkę, maliny, borówki, truskawki. Warto też "podkręcić" nieco smak i dodać szczyptę cynamonu.
:)




 ______________________________♥____________________________

22.04.2014

Wielkanocne migawki

Święta minęły mi niepostrzeżenie, specjalnie dla Was kilka tegorocznych migawek.

Czekoladowy mazurek z solonym karmelem.





Wielkanocna drożdżowa babka, a raczej babki ! (mam nadzieję, że uda mi się jutro podać ten niezwodny przepis).

Moje alkoholowe odkrycie tej wiosny, czyli advocaat :)

Błękitne niebo, chmury i kwitnąca czereśnia - pogoda dopisała.

Mój wielkanocny zakup- książka Ani ze Strawberries from Poland. Pełna wspomnień, ciekawych opowieści i smacznych przepisów. Żal mi się z tymi historiami rozstać, dlatego specjalnie wydłużam sobie czas czytania.

 ______________________________♥____________________________

19.04.2014

Wesołych Świąt!

Z okazji Świąt wszystkiego co najlepsze dla Was.
A poniżej dziadek i kurczak.
:)




Czekoladowe minimazurki z awokado i orzechami



W tym roku Wielkanoc wypada wyjątkowo późno. Długie, słoneczne dni, śpiewające ptaki i kwitnące drzewa nie pozostawiają wątpliwości - wiosna rozgościła się już na dobre. Co za tym idzie moje menu zmieniło się. Idąc za ciosem postanowiłam kruchy maślany spód mazurka zastąpić tym z mąki pełnoziarnistej, a czekoladowy krem przyrządzić na bazie awokado, gorzkiej czekolady, oleju kokosowego, rodzynek i cukru bio. Wszystko to przyozdobiłam orzechami włoskimi i pistacjami. Mogę więc z całą pewnością przyznać, że tegoroczne świąteczne wypieki są nie tylko pyszne, ale i pożywne.


/ przepis własny, składniki na 8 sztuk/

pełnoziarnisty spód:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g zimnego masła
- 45 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
krem:
- 1 duże lub 2 małe awokado
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1  łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
do ozdoby:
- garść łuskanych orzechów włoskich i pistacjowych
do przygotowania foremek:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, wbij jajko, wlej ekstrakt, dodaj cukier oraz sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek i włóż na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij kruche ciasto z lodówki, kuchenny blat lub stolnicę posyp niewielką ilością mąki. Rozwałkuj za pomocą wałka placek o grubości 1 cm. Wykrawaj kółka foremkami do tartaletek. Wylep tak wykrojonym ciastem foremki, pamiętając, aby wcześniej posmarować je masłem i posypać bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i piecz w nim spody przez 15 minut - na złoty kolor.
Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż miąższ, który następnie przełóż do miseczki.
Do osobnej miski przełóż połamaną czekoladę. Do rondelka nalej wodę, zagotuj. Rondelek z gotującą się wodą trzymaj na małym ogniu i przykryj miską wypełnioną czekoladą. Rozpuszczaj w ten sposób czekoladę i mieszaj - do momentu aż stanie się gładka i lśniąca. Wtedy zestaw rondelek z ognia, czekoladę przelej do miseczki z wydrążonym miąższem, dodaj olej kokosowy i rodzynki. Zmiksuj masę za pomocą blendera.
Na upieczonych spodach rozsmaruj czekoladowy krem. Pistacje i orzechy włoskie pokrój w mniejsze kawałki i ozdób nimi mazurki.
Smacznego!
Ps: Przepis można też znaleźć na stronie cukru Królewskiego klik



16.04.2014

Bezglutenowy mazurek z powidłami i kokosem


Mazurków ciąg dalszy.
Dziś na kruchym, jaglanym spodzie, nadziany domowej roboty powidłami śliwkowymi i polany kokosowym kremem.

 
/ przepis własny, składniki na 1 mazurek/
 
 
 
kruche ciasto:
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 170 g mąki jaglanej
- 120 g zimnego masła
- 50 g trzcinowego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
 
 
do przełożenia:
- 100 g powideł śliwkowych (1/2 średniej wielkości słoika)

kokosowy krem:
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej

 
Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i uformuj w kulę.
Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika.
 
Po tym czasie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka na prostokąt na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki jaglanej. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią rozwałkowane kruche ciasto.
Nastaw piekarnik do 180 stopni C. i piecz w nim spód przez ok.20 minut- na złoty kolor.
Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź.
Wystudzony spód posmaruj powidłami śliwkowymi.
W misce ubij żółtka wraz z esencją waniliową, cukrem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Krem miksuj około 3 minut- jego kolor powinien być bladożółty.
Tak przygotowany krem wylej na spód wcześniej posmarowany powidłami.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 7 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kuchennej kratce.
Mazurek krój dopiero wtedy gdy będzie całkowicie ostudzony.
Smacznego!

 
 
Ps: Mazurek możecie ujrzeć również tu klik.
 
http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp4_6230e7be98648f
 
 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

15.04.2014

Jaglana babka z bananem i kokosem


Kokos + banan to para idealna.
 Tegoroczna bezglutenowa babka miała już swoje pięć minut w wielkanocnym wydaniu magazynu Spring Plate (kto jeszcze nie przeglądał, niech kliknie tu).
Dziś występuje również na blogu. Mam nadzieję, że wykorzystacie ten przepis.
Ciasto jest miękkie i wilgotne, a w wykonaniu ekspresowe.


/przepis własny, składniki na 1 babkę/

- 260 g mąki jaglanej
- 4 jajka 
- 150 g masła  
- 200 g cukru trzcinowego 
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
- 1 duży dojrzały banan 
- 4 łyżki wiórków kokosowych 

do dekoracji:
- 2 łyżki cukru pudru 
- garść fiołków 

do posmarowania blachy: 
- 2 łyżki masła 

Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wiórki , proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Nadal miksując wlewaj cienką strużką ostudzone masło. Banana zmiksuj w blenderze i dodaj do babkowej masy.Formę do babki wysmaruj masłem i wlej surowe ciasto.


Nastaw piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasto przez ok. 35 minut- do tzw. "suchego patyczka".

Wystudź na kuchennej kratce. Posyp cukrem pudrem i fiołkami.

Smacznego:)




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

14.04.2014

Koktajl brzoskwiniowy


 
Dzień Dobry:)
Od poniedziałku zdrowo. Tydzień zaczęłam od koktajlu brzoskwiniowego na mleku migdałowym.
Pyszny dodatek do śniadania.
 
 
 
/ składniki na 1 porcję/
 
- 3/4 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić zwykłym/ sojowym albo maślanką/ kefirem lub jogurtem naturalnym)
- 3 połówki brzoskwiń  (użyłam brzoskwiń z syropu, w sezonie używam świeżych)
 
dodatki:
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego/ 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu/ dodatkowy owoc np. 1/2 banana czy malin/ borówek/ jagód
 
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze.
Przelewamy do szklanki.
Na zdrowie!:)
 
 

 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________
 

13.04.2014

Mazurek pełen ziaren

Dziś wpadłam na pomysł upieczenia mazurka składającego się w większości z ziaren i suszonych owoców. Substancją sklejającą mój wypiek jest dodatek masła, cukru i miodu.
To świetna i o wiele zdrowsza alternatywa klasycznego mazurka, zachęcam do spróbowania :)



/ przepis własny, składniki na 1 mazurek/


- 100 g płatków owsianych (użyłam zwykłych, mogą też być górskie)
-  50 g ekspandowanych nasion amarantusa, ryżu i prosa
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 30 g miodu
- 30 g owoców suszonych ( u mnie: żurawina i suszone morele)


W rondelku rozpuścić masło i miód.
Do miski wsypać ziarna i płatki owsiane, dodać cukier, wlać rozpuszczoną masę miodowo-maślaną.
Wymieszać dokładnie wszystko za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki.



Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę.
Dbając o to, aby przypominała prostokąt.


Piekarnik nastawić na 180 stopni C. i piec w nim mazurek przez ok. 15 minut.
Wyjąć, jeszcze ciepły pokroić na kwadraty.
Zupełnie ostudzić.

Smacznego!:)








Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

10.04.2014

Chleb z ziarnami i morelami



/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 300 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki jaglanej pełnoziarnistej
- 350 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
- garść mieszanki ziaren (u mnie: ziarna sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni)
- garść suszonych moreli

Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier i świeże drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną i jaglaną.
Morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem z ziarnami do chlebowego ciasta.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywamy foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C.  i wkładamy do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!).
I wkładamy do garnka wyrośnięty chleb. Nakładamy pokrywkę, zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.
Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!



Uwagi:
Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur.
Jeśli nie lubicie któregoś z dodatków oczywiście możecie go zamienić na inny np. pestki dyni na pestki słonecznika, suszone morele na rodzynki etc.
Jeśli natomiast nie posiadacie mąki jaglanej pełnoziarnistej, którą jest dosyć trudno dostać w przeciętnym sklepie, możecie użyć mąki pszennej pełnoziarnistej :)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

09.04.2014

Wiosenne wydanie magazynu Spring Plate

http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp4_6230e7be98648f
Ostatnie tygodnie spędzałam na fotografowaniu  świątecznych słodkości. Pierwszy wielkanocny projekt właśnie ujrzał światło dzienne. Od wczoraj możecie zobaczyć 5te wydanie internetowego magazynu Spring Plate.
Tym razem pokazałam świąteczne słodkości w bezglutenowej odsłonie. Zarówno babka jak i mazurek szybko zniknęły z planu zdjęciowego. Czemu? powód jest prosty- były pyszne. :)
Miłego oglądania zatem !
Mam nadzieję, że przepisy Was zainspirują.

Magazyn możesz obejrzeć pod tym linkiem:


 ______________________________♥____________________________

01.04.2014

Ciastka czekoladowo-orzechowe



/ przepis własny, składniki na 30 sporych ciasteczek/

- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki  groszków czekoladowych
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych

Masło rozpuść w rondelku, ostudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier, sodę, jajko, żółtko  i ekstrakt. Na samym końcu wrzuć pokrojone orzechy oraz groszki czekoladowe. Zagnieć ciasto za pomocą miksera z hakiem. Uwaga! masa będzie dość gęsta i lepka.
Dwie płaskie blachy od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i lep z ciasteczkowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczaj wierzch każdego z nich.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasteczka przez 13 minut- na złoty kolor.
Ostudź.
Smacznego!



Uwagi:

Rzecz jasna przepis nadaje się do wszelkich modyfikacji. Oto kilka przykładowych:
zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej pełnoziarnistej, część cukru da się spokojnie zastąpić miodem lub syropem z agawy. W wersji bezglutenowej ciasteczka również się udadzą, a 1/3 porcji mąki zastąp np. zmielonymi orzechami/ wiórkami kokosa.




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.