27.03.2014

Śniadaniowe bułki na jogurcie



Ostatnio troszkę zaniedbałam temat pieczywa na blogu.
Na szczęście idzie ku lepszemu. Sezon pikników właśnie się rozpoczął, a więc i temat kanapek "na wynos" powoli zaczyna być na fali.
Ostatnią bardzo! słoneczną sobotę spędziliśmy na świeżym powietrzu.
W takich chwilach, kiedy nie ma możliwości zjeść obiadu z prawdziwego zdarzenia dobrze jest zaopatrzyć się w kanapki.. oczywiście z domowej roboty pieczywem:)


/ przepis własny, składniki na 9 dużych bułek/

- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 g mleka
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (do posmarowania bułeczek)
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni

Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Jogurt naturalny i mleko lekko podgrzać w rondelku (mikstura ma być ciepła, ale nie gorąca!).
Wlać do miski z mąką, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Odstawić na ok 10 minut. Drożdże powinny wyraźnie rozpuścić się w płynie.
Po tym czasie dodać jajko i wyrobić ciasto.
Nie powinno przysparzać problemów, w ciągu kilku minut staje się gładkie, elastyczne i dobrze "odstaje" od ręki.
Następnie przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- na ok. 1,5 h.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie w kształcie dużego okrągłego placka i pokroić  na 9 trójkątów.
Każdy z nich przenieść na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch każdej bułeczki posmarować z osobna jogurtem i posypać pestkami.
Poczekać ok. 30 minut aż podrosną i piec w temp. 210 stopni (bez termoobiegu) przez 15- 20 minut.
Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!




Czy mogę zrobić ciasto na bułeczki bez dodatku jogurtu?

Tak, można zastąpić jogurt maślanką/kefirem lub zwykłą wodą.
Można również powiększyć ilość mleka w przepisie.


Jak długo pozostają  miękkie i świeże?

Dzięki dodatku jogurtu lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość. Bułeczki można upiec (tak jak ja) na wieczór, a rano zabrać ze sobą do pracy/szkoły czy na piknik.



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

23.03.2014

Mini serniczki z cytrynowym kremem


 
Nie zdążyłam Wam się pochwalić tym, że rozpoczęłam bardzo słodką współpracę. Wczoraj na stronie cukru królewskiego ukazał się mój debiutancki przepis klik.
 
 
Na samym początku wiosny zawsze mam niedobór słońca i witamin.
Po jesiennych i zimowych dniach pełnych szaro-burej aury nachodzi mnie ochota na coś orzeźwiającego i lekkiego.
Z okazji pierwszego dnia mojej ulubionej pory roku upiekłam więc bardzo wiosenne miniaturowe serniczki. W sam raz na jeden kęs.
 
 
/ przepis własny, składniki na 7 sztuk/
 

krem cytrynowy:
 
- 1 jajko
- 50 g białego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżeczka miękkiego masła
 
masa serowa:
 
- 300 g zmielonego twarożku
- 1 jajko
- 50 g białego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 
herbatnikowy spód:
 
- 50 g herbatników
- 25 g miękkiego masła
 

 
Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na połowę. Z jednej połówki wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
Drugą połówkę zaś pokrój w plasterki (przydadzą się do ozdoby).

Do rondelka wbij jajko, dodaj cukier, sok z cytryny, skórkę oraz masło.
Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając trzepaczką ( ok. 3 minuty). Kiedy krem będzie wyraźnie gęsty- zdejmij rondelek z ognia i ostudź.
 

 
Do miski przełóż twarożek, wbij jajko i wsyp cukier.
Wszystko dokładnie zmiksuj na samym końcu dodając mąkę ziemniaczaną.
Składniki na spód umieść w malakserze i miksuj aż do uzyskania masy o konsystencji gładkiej papki.
 

 
Do każdej foremki (ja posłużyłam się jednorazowymi papierowymi foremkami) nakładaj warstwami masę herbatnikową i serową. Pamiętając, że 3/4 każdego ciastka powinna stanowić serowa masa.
 

 
 
Gdy wszystkie serniczki będą już gotowe do pieczenia, nastaw piekarnik do 160 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim serniczki przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i nałóż na każdy po 1 łyżce kremu cytrynowego. Piecz jeszcze przez 8 minut.
Dokładnie wystudź serniczki, minimum 4 godziny. Tuż przed podaniem możesz udekorować je plasterkami cytryny.

Smacznego!
 
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 

 ______________________________♥____________________________
 

20.03.2014

Pancakes jaglano-pszenne z kiwi


Kochana wiosna w końcu jest z nami.
Z tej okazji dziś na śniadanie były u nas placuszki pancakes z zielonym akcentem w postaci kiwi.


/ przepis własny, składniki na 2 duże porcje/

 - 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- 3 owoce kiwi
- 4 łyżki jogurtu greckiego



 Masło rozpuść w garnuszku.
Jajka zmiksuj z cukrem i sodą, dodaj (cały czas miksując) masło, przesianą mąkę i mleko.
Odstaw ciasto na 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki partiami z obu stron na złoty kolor, nakładając je łyżką stołową.
Usmażone ułóż na talerzu. Kiwi obierz i pokrój w plasterki.
Pancakes udekoruj jogurtem i owocami kiwi.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

16.03.2014

Ciastka kokosowo-ryżowe z kaszą manną




Dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka z wiórkami kokosowymi, ryżowymi płatkami i kaszą manną.
W smaku przeważa kokosowa nuta, a cukier przyjemnie chrupie.


Ciasteczka na samym początku są miękkie, aby później stwardnieć. Idealne do kawy czy herbaty.
Kto się skusi?


/ przepis własny, składniki na 20 sztuk/

- 120 g mąki pszennej
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 60 g kaszy manny
- 40 g płatków ryżowych
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Do miski przesiej mąkę, dodaj kaszę i płatki, wsyp cukier, wiórki, proszek do pieczenia, sól, wbij jajko i dodaj miękkie masło.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Dłońmi formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. i piecz w nim ciasteczka ok.12 minut.
Ostudź.
Smacznego!:)




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

07.03.2014

Czekoladowe ciasto z burakami i orzechami



Bardzo lubię przemycać w słodyczach warzywa. Dziś przyszła pora na buraka.
Ciasto z tego przepisu wychodzi miękkie, wilgotne, mocno czekoladowe i przyjemnie chrupiące.
Coś pomiędzy brownie, a murzynkiem.
Polecam Wam tę recepturę bardzo, ja jutro piekę kolejną porcję :)



 / przepis własny, składniki na 1 małą keksówkę/

- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 75 g cukru
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 1 ugotowany i starty na tarce burak
- 2 łyżki kakao (bez cukru)
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli

dekoracja:
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, kakao, cukier, sól, wbij jajka, wlej mleko i olej.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie wsyp rodzynki, startego na tarce o dużych oczkach ugotowanego buraka  i  posiekane orzechy.


Keksówkę ( moja miała wymiary 26 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij ciastem.
Piecz 25 minut w 180 stopniach C.
Wystudź. Polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, posyp orzechami.
Smacznego!:)





Co mogę dodać jeszcze do tego ciasta?

Oczywiście jest to kolejny, elastyczny przepis.
Ciasto możesz wzbogacić alkoholem np. rumem czy wiśniówką.
Zamiast orzechów nadadzą się też oczywiście płatki migdałowe/kokosowe/pestki dyni lub w wersji mniej dietetycznej- czekoladowe groszki.
Jeśli jesteś uczulona/y na gluten zastąp zwykłą mąkę pszenną, mąką bezglutenową.
Jeśli chodzi o dodatek gotowanego i startego na tarce buraka, to spokojnie możesz wymienić go na puree z dyni czy też startą, świeżą cukinię etc.





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

03.03.2014

Marmolada pomarańczowa



Cztery lata temu zrobiłam po raz pierwszy marmoladę pomarańczową.
"Jaka dobra!"- słyszałam z ust najbliższych. Rzeczywiście była bardzo dobra.
Nie za słodka, nie za gorzka.
Kilka tygodni temu pałaszując kolejną porcję świeżych pomarańczy przypomniałam sobie o tym zdarzeniu. Zakasałam więc rękawy i.. po ok. 2 godzinach miałam słoiczki wypełnione pomarańczową , domową marmoladą.


/ przepis własny, składniki na 4 małe słoiczki/

- 1 1/2 kg pomarańczy
- 300 g cukru brązowego
- skórka z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny

Pomarańcze obrałam, pozbyłam się wszystkich białych części (Uwaga! bardzo ważne jest, aby podczas wstępnej obróbki owoców pozbyć się wszystkich białych błonek), posiekałam.
Uzyskałam tym sposobem 750g pomarańczowego miąższu wraz z sokiem. Pomarańczową masę zasypałam cukrem. Uprzednio dokładnie wyszorowane skórki pomarańczowe zalałam 1/2 litra wrzącej wody i gotowałam przez 10 minut. Odcedziłam, ostudzilam. Skórkę z połówki pomarańczy drobno posiekałam w paseczki i dodałam do pomarańczowo-cukrowej masy. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na średnim, później na małym ogniu do odparowania płynu o połowę . Na końcu dodałam sok z cytryny.
 Przelałam do słoiczków, pasteryzowałam przez 15 minut.



 Czy można ją wzbogacić?
Kawałkiem imbiru, kilkoma goździkami, odrobiną whisky czy brandy.

Do czego ją zużyć?
Marmolada jest świetnym dodatkiem do croissantów, bułeczek, razowego chleba,  naleśników.
Może być pysznym nadzieniem do mazurka, sernika lub kruchych ciasteczek.





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 ______________________________♥____________________________

01.03.2014

Bezglutenowe serniczki cytrynowe




Wreszcie ten wyczekany marzec.:)
Od kalendarzowej wiosny dzieli nas już tylko dwadzieścia dni, dlatego dziś bardzo wiosennie.
W stu procentach bezglutenowe, cytrynowe maleństwa na spodzie z mąki jaglanej.


/ przepis własny, składniki na 7 serniczków/


spód:
- 120 g mąki jaglanej
- 70 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 żółtko
- szczypta soli

wypełnienie:
- 400 g zmielonego twarożku sernikowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki jaglanej
- 40 g cukru pudru
- sok + skórka otarta z 1/2 cytryny 

do dekoracji:
- 1 łyżka cukru pudru



Wszystkie składniki na spód umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Powstanie masa przypominająca kruszonkę. Odjąć 2 łyżki (przydadzą się do dekoracji serniczków).
Przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką i rozwałkować na płaski placek.
Wyciąć siedem krążków i  umieścić w foremkach do babeczek.
Następnie zmiksować składniki masy serowej.Wypełnić nią przygotowane wcześniej spody i udekorować kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zostawić do ostygnięcia. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!







Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

__________________________________________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.