27.11.2013

Naleśniki z powidłami


Gdy tylko zdarzy się okazja do zjedzenia nieśpiesznego śniadania w samym środku! tygodnia, traktuję ją jak prawdziwy dar od niebios :)
Zjedzenie takiego posiłku jest prawie jak terapia. Pozytywnie ładuje moje akumulatory na resztę szaro-burego dnia.

Naleśniki idealne ( z domowymi powidłami)

/ przepis własny, składniki dla 2-3 osób/
 
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- słoik powideł domowych
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru

W dużej misce mieszamy trzepaczką mleko i jajka, dodajemy cukier i sól, wsypujemy przesianą mąkę.
Wszystko mieszamy do konsystencji śmietany, wlewamy łyżkę oleju i znów mieszamy.
Odstawiamy ciasto na pół godziny.
Po tym czasie przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę oleju i smażymy naleśniki.
Usmażone smarujemy powidłami i zwijamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

25.11.2013

Ciasto "Mleczna Kanapka"


 
 
/ przepis własny, składniki na tort o średnicy 23 cm/


ciasto:
 
- 300 g przesianej mąki pszennej tortowej
-  200 g białego cukru
- 170 ml zimnej wody mineralnej
- 150 g brązowego cukru
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 120 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 120 g gorzkiej czekolady (połamanej na kawałeczki)
- 3 łyżki (20 g) kakao bez cukru
- 2 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 1 łyżeczka sody + szczypta proszku do pieczenia
 
 
krem:
 
- 1 małe opakowanie (200 g) śmietanki 36 % lub 30%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
 
 
polewa:
 
- 100 g czekolady gorzkiej (połamanej na kawałeczki)
- 50 g czekolady mlecznej (połamanej na kawałeczki)
- 50 ml mleka
 
 
 
do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej
 
 
 
Czekoladę połam na kawałeczki rozpuść wraz ze śmietaną 18%  i cukrem trzcinowym w rondelku o grubym dnie. Wystudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzyj masło na puch, dodając stopniowo biały cukier. Następnie wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera, do masy dodawaj na zmianę wodę mineralną oraz po łyżce mącznej mieszanki .
Wlej wystudzoną czekoladową miksturę.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli, dodaj delikatnie do ciasta (najlepiej łyżką).
Gdy masa jest już gotowa, wysmaruj dwie okrągłe tortownice masłem oraz posyp bułką tartą i podziel ciasto na dwie części.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni C. ( bez termoobiegu)  i piecz w nim blaty przez ok. 25 minut.
Ważne, aby po upieczeniu drewniany patyczek w nie wsadzony był suchy!
Gdy blaty będą już upieczone wystudź je na kuchennej kratce.
Śmietankę ubij wraz z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Przełóż nią blaty, lekko dociśnij.
W rondelku zagotuj wodę, do miseczki włóż czekoladę oraz wlej mleko.
Postaw miseczkę na rondelku z gotującą się wodą i rozpuszczaj składniki- stale mieszając.
Tak powstałą polewą czekoladową udekoruj ciasto.
Odstaw w chłodne miejsce na minimum 4 h ( a najlepiej na całą noc).
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

21.11.2013

Ciasteczka z rodzynkami, cukrem i cynamonem

 Treściwe ciasteczka, które w wyglądzie i smaku przypominają angielskie scones.
Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty :)


/ przepis własny, wychodzi 12 sztuk/

- 130 g mąki pszennej
- 50 g cukru białego (można zastąpić brązowym)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- garstka rodzynek (20 g)

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, 40 g cukru, szczyptę soli, rodzynki, maślankę, olej i wbijamy jajko ale uwaga! nie całe. 1 łyżkę zostawiamy do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem.
Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Blat posypujemy odrobiną mąki, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm i wykrawamy kształty ciasteczek.
Płaską blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej ciasteczka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez termoobiegu).
Smacznego!




W sesji wzięła udział prześliczna retro puszka od Coqlila

http://coqlila.pl


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

17.11.2013

Pieczona owsianka z jesiennymi owocami i cynamonem


Dzisiejszy przepis powstał poprzez połączenie śniadania z deserem. Owsiankowych wersji było już na blogu sporo np. owsianka w postaci placków klik, owsianka na zimno klik czy też owsianka na mleku kokosowym klik.
 Pieczonej jeszcze Wam nie pokazywałam, dlatego dziś nadeszła na nią pora.
To kolejny przepis, który zniesie na prawdę dużo ingerencji z naszej strony jeśli chodzi o składniki. Możemy wymienić np. twarożek na jogurt/ kefir/ maślankę/śmietankę/mleko krowie lub roślinne, syrop na miód albo cukier, jabłka i gruszki na inne sezonowe owoce, płatki owsiane górskie na płatki owsiane błyskawiczne czy nawet ryżowe, orzechy na suszone owoce i (lub) pestki.


 / przepis własny, składniki na 12 kawałków/

- 180 g płatków owsianych
- 400 g twarożku sernikowego
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 gruszki
- 1 jabłko
- 70 ml syropu z agawy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
-  1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + szczypta sody
- szczypta soli

W misce wymieszaj płatki owsiane wraz z przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce wymieszaj mleko z twarożkiem, dodaj jajko, syrop oraz ekstrakt waniliowy.
Owoce umyj i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj wszystko łyżką.
Płaską prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej owsiankową masę.
Na wierzchu poukładaj plasterki/kawałki owoców.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz w nim owsiankę przez 30 minut.
Po tym czasie lekko ją ostudź, pokrój na 12 kawałków i podawaj posypaną cukrem pudrem.
Możesz również kroić ją po zupełnym ostudzeniu- jak wolisz.
Propozycji podania również jest wiele.. możesz jeść ją na ciepło lub zimno. Udekorowaną  kleksem bitej śmietany albo kulką lodów waniliowych . W towarzystwie kubka kawy, czarnej herbaty, gorącej czekolady czy też mleka.
Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie "na wynos"- do szkoły, pracy, na uczelnię.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

12.11.2013

Chleb wiejski ze słynnej w San Francisco 'Tartine & Cafe Bakery'



Chad Robertson zna się na rzeczy. W swojej książce zawarł niemalże wykład na temat wypiekania domowego chleba. Pełno w niej dokładnych opisów poszczególnych etapów przygotowania. Wszystko po to, abyśmy mogli zrozumieć cały proces. Gdy posiądziemy tę wiedzę, naturalne stanie się dla nas upieczenie chleba z podstawowego przepisu. Potem zaś swobodne go zmienianie i dodawanie przysłowiowych "trzech groszy".
Chleb w smaku jest chrupiący,  w środku zaś wilgotny, miąższ natomiast posiada nieregularne dziurki. Kromki smakują najlepiej z samym masłem. Dodatki są tutaj absolutnie zbędne.
Nic dziwnego, że do kawiarni ' Tartine' ustawiają się kilometrowe kolejki, a chleb wyprzedawany jest w godzinę! po opuszczeniu pieca.


fot. Ralph Mecke



/ przepis z książki 'Tartine Bread' Chada Robertsona, składniki na 2 bochenki/

Składniki na leaven (8 - 12 godzin wcześniej):
- 1 łyżka zakwasu  (pszennego lub żytniego) przepis klik
- 200 g ciepłej wody
- 100 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej razowej  (używam 3 łyżki otrębów pszennych + 80 g mąki pszennej typ 550)
 
Wszystkie składniki wlać/przesypać do naczynia i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej
Do rana leaven powien się napowietrzyć i jego objętość powinna się zwiększyć o około 20%. Należy zrobić test - łyżkę leaven umieścić w misce ciepłej wody - powinien pływać na jej powierzchni. Jeśli opada na dno, należy go odstawić na dłuższe wyrastanie, ponieważ wymaga dłuższej fermentacji. Odstawić go wtedy w ciepłe miejsce i sprawdzać co pół godziny.

Składniki na ciasto chlebowe:

- 700 g + 50 g wody w temperaturze
- 200 g leaven
- 900 g mąki pszennej (używam typ 550)
- 100 g mąki pszennej razowej (używam 3 łyżki otrębów pszennych + 80 g mąki pszennej typ 550)
- 20 g soli

W misie miksera umieścić 700 g wody, leaven, wymieszać. Dodać mąkę pszenną i razową. Wyrobić lub wymieszać do momentu, aż nie będzie widać suchej mąki. Misę przykryć ręczniczkiem, odłożyć ciasto do odpoczynku na 25 - 40 minut (autoliza).
Po tym czasie do ciasta dodać 50 g wody i sól. Wymieszać ciasto, często je składając i rozciągając. 
Ciasto przykryć ręczniczkiem kuchennym i odłożyć do wyrastania na 3 - 4 godziny w temperaturze 26 - 28 ºC. Podczas wyrastania przez pierwsze 2 godziny składać ciasto co pół godziny (w naczyniu, nie wyciągając na blat kuchenny, jak pokazane na tym filmiku), następnie co 45 minut - ciasto będzie już mocniej napowietrzone i mniej klejące, będzie również odstawało od brzegów misy. Jeśli ciasto wyrasta słabo należy wydłużyć czas fermentacji.
Po okresie wyrastania wyjąć ciasto na blat kuchenny, krótko wyrobić, składając kilkanaście razy i podzielić na 2 części. Każdą część uformować w kulę, pozostawić na blacie kuchennym, przykryte, na 20 - 30 minut.
2 koszyczki do wyrastania chleba wysypać mieszanką mąki ryżowej i pszennej (pół na pół) lub samą mąką ryżową. Ostrożnie przenieść ciasto chlebowe do koszyczków, starając się zachować okrągły kształt i nie wyrabiać już bochenków, spodem do góry (góra bochenków będzie teraz na spodzie koszyków).
Odstawić ciasto do wyrastania na 3 - 4 godziny w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki na 12 godzin (zimne środowiska spowolni, ale nie zatrzyma fermentacji). 
30 minut przed samym pieczeniem rozgrzać w najwyższej temperaturze piekarnika kamień do pieczenia chleba lub naczynie żeliwne z pokrywą.
Bochenki ostrożnie zsunąć na rozgrzany kamień, naciąć. Temperaturę natychmiast obniżyć do 230 stopni C i piec przez 40 - 45 minut, z parą. Jeśli pieczemy w naczyniu żeliwnym  - chleb ostrożnie przełożyć do naczynia żeliwnego (płytszej części), naciąć i piec 20 minut pod przykryciem, następnie 20 - 25 minut bez niego (i bez pary). Chleb powinien mieć kolor głębokiego karmelu lub złotego brązu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Smacznego :)




Uwaga: Pozostały leaven można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przed kolejnym pieczeniem należy go ogrzać do temperatury pokojowej i dokarmić dowolną proporcją wody i mąki (w zależności od tego, ile bochenków planujemy piec).






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

07.11.2013

Ziemniaczana zupa krem



/ przepis własny, składniki na 2- 3 porcje/

-  1 l bulionu
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- mały kawałek selera
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, chilli, sól, pieprz
do podania:
- podsmażona kiełbasa pokrojona w plasterki
- grzanki z chleba
- szczypiorek


Ziemniaki, cebulę i selera obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojony ząbek czosnku, cebulę.
Podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić ziemniaki i selera, zalać 1/2 porcji bulionu i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie zalać pozostałą porcją bulionu i zblendować na gładką masę.
Przyprawić. Podawać z podsmażoną kiełbasą, grzankami z chleba pokrojonymi w kostkę i szczypiorkiem.
Smacznego! :)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

03.11.2013

Hello, sweet November. Czekoladowa rolada z bananem.



To jedna z najpyszniejszych rolad, jakie miałam możliwość wykombinować w życiu.
Na prawdę szczerze polecam :)


/ przepis własny, składniki na 1 roladę/

biszkopt:

- 3 jajka
- 2 łyżki (30 g) cukru kryształu
- 1 łyżka (15 g) mąki pszennej
-2 łyżki ( 20 g) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki (20 g) kakao (bez cukru)
-  łyżeczka masła  + łyżeczka bułki tartej

krem:

- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 130 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 duży banan
- 1 łyżka kakao (do posypania ciasta)

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Odstawić na bok.
Białka oddzielić od żółtek i  ubić białka na sztywną pianę razem z cukrem kryształem.
Do białek dodać żółtka (każde osobno cały czas miksując) i dodawać po łyżce mącznej mieszanki.
Następnie nadal ubijając dodać kakao.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą.
Rozłożyć biszkoptową masę jednocześnie wygładzając jej powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim biszkopt ok. 12 minut.
W tym czasie zmiksować składniki na krem. Do dużej miski wlać śmietankę oraz serek mascarpone, dodać cukier puder.
Gdy ciasto biszkoptowe będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika. Przykryć suchą, czystą ściereczką, przerzucić na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę.
Następnie ostudzić. Znów rozwinąć i przełożyć na nie krem oraz obranego banana (banan musi być umiejscowiony przy brzegu ciasta- dzięki temu rolada ładnie się zawinie.
Pozostawić do schłodzenia na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc) i posypać kakao.
Przed podaniem kroić ostrym nożem w grube plastry.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

01.11.2013

Chleb litewski



Receptura na ten pyszny chleb pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki. ABC przygotowania".
Pani Małgosia od kilku ładnych lat jest autorką strony internetowej poświęconej wypiekaniu domowego pieczywa. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie.
Acha i  miejcie w zapasie wolną godzinkę, bo.. przepadniecie :)



/ przepis z książki "Drożdżowe wypieki" M. Zielińskiej, proporcje na 2 bochenki po 800g każdy/


Składniki  na zaczyn:

1 etap:

- 50 g zakwasu
- 130 g maki żytniej, razowej
- 120 g wody 
Wymieszać i odstawić na 8-12 godzin

2 etap: 
- ciasto z pierwszego etapu
- 90 g mąki żytniej razowej, drobno mielonej
- 110 g wody
Wymieszać, odstawić na 3-4 godziny.

Przed dodaniem do ciasta zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki do namoczenia:
- 100 g otrąb żytnich lub grubo mielonej mąki żytniej
- 200 g wrzącej wody
- 2 łyżki kminku
Dzień przed planowanym pieczeniem otręby/mąkę i kminek zalać wrzącą wodą (cała mąka powinna być wilgotna) i odstawić.

Składniki na ciasto chlebowe:
- 500 g zaczynu
- 300 g namoczonych składników
- 350 g maki żytniej, razowej (z tego 25 g do uprażenia)
- 150 g maki żytniej, chlebowej
- 300 g wody letniej
- 1-2 łyżki melasy
- 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- kminek (do posypania wierzchu chleba)



W dniu wypieku  odsypać ok. 2 łyżek mąki razowej i uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru (trzeba uważać żeby nie przypalić).

Wymieszać w misce zaczyn z resztą składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do połączenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna, tak aby można było swobodnie mieszać je łyżką. (Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta).
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przykryć i odstawić na 30 minut.

Napełnić ciastem dużą prostokątną formę lub dwie małe do połowy wysokości, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką lub ręką. Przykryć wilgotną ściereczką a następnie włożyć do dużego foliowego worka, aby powierzchnia ciasta nie wysychała.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości. W zależności od temperatury może to trwać od 3-6 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą i posypać kminkiem.



Nagrzać piekarnik  do temperatury 250 stopni C.
Piec 15 minut z termoobiegiem,
potem zmniejszyć do 200 stopni C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu,
dalej zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec około 25 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
Smacznego!:)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.