30.09.2013

Ministerstwo Kawy

 
Ministerstwo Kawy znajduje się przy placu Hipstera (czytaj Zbawiciela). Lokal jest niewielki, bardzo łatwo go zlokalizować- na przeciwko znajduje się przystanek tramwajowy. Wchodzimy, w tle leci chillout'owa muzyka. Wystrój  oszczędny w formie, jasne, przejrzyste wnętrze.
 
 
Moją uwagę zwraca jeden jedyny fotel, krzesła nie do pary, szerokie parapety na których znajdują się najnowsze numery Kukbuk-a i wielkie tablice na ścianach z wypisanym kredą menu (mam fioła na ich punkcie).
 
 
 
Głodna zamawiam kanapkę z mozarellą i cappuccino. Moja towarzyszka moccę. Pierwsze kęsy i łyki kawy. Uśmiech na ustach mówi sam za siebie- smakuje nam i to bardzo.



 
Cały czas jest ruch, ktoś wchodzi, ktoś wychodzi. Niektórzy przychodzą na gorącą czekoladę, inni na herbatę czy po ciastko. Chłopak trzyma na kolanach laptopa- w kawiarni jest wi-fi.
Chwila wolnego szybko mija, czas się zbierać. Jedno wiem na pewno Ministerstwo odwiedzę niebawem kolejny raz, a potem kolejny i kolejny..




 
Ministerstwo Kawy
 
ul.Marszałkowska 27/35, 00-639 Warszawa, Poland
Pon - Pt.: 09:00 - 22:00
Sob. - Niedz.: 10:00 - 22:00
jest wi-fi

 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

Konkurs z Cook'd- ogłoszenie wyników

 
Kochani! Razem udało Nam się zająć II miejsce w konkursie z Cook'd i tym samym mam zaszczyt ogłosić, że zwyciężczynią została Natalia.
Poniżej nagrodzone zdjęcie.
 
 
Serdeczne gratulacje dla laureatki i podziękowania dla wszystkich uczestników za udział :)!
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

29.09.2013

Chleb zmieniający życie


Co prawda fala pieczenia tego chleba już powoli mija,  jednak postanowiłam zamieścić go na blogu.
 Bo zdrowy, pyszny, ekspresowy.
:)
Piekliście go już? Nie?
No to czas najwyższy!


/ przepis pochodzi z bloga Jadłonomia,  na podstawie przepisu Sarah z My New Roots, podaję go z moimi lekkimi zmianami/

- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody + 3 łyżki
Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. 
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i ostrym nożem. 
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

26.09.2013

Jabłka w karmelu



Do zrobienia tego deseru zainspirował mnie wpis Kucharni. Rajskich jabłek co prawda nie znalazłam zarówno w naszym miejskim ogrodzie jak i na targu. Za to kupiłam chrupiące, dość miękkie i małe jabłuszka odmiany Pilot. I wiecie co? Nadały się idealnie!

/ przepis inspirowany tym, który znalazłam u Kucharni/

- 5 jabłek ( u mnie odmiana małych, miękkich jabłek Pilot)
- 150 g cukru kryształu
- 2 łyżki wody

Jabłka umyj, w miejsca ogonków powbijaj gałązki zerwane z jabłoni.
Jeśli masz twardą odmianę jabłek najlepiej podgotuj je 3 minuty.
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier, dodaj wodę i skarmelizuj.
Uwaga! ważne, by w trakcie karmelizowania cukru nie mieszać w garnku- karmel uwielbia zastygać na łyżkach!
Gdy karmel będzie już gotowy szybko zamaczaj w nim jabłka i odkładaj na pergaminie- do zastygnięcia.
I voilà! jabłkowe lizaki gotowe;)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

25.09.2013

Domowy ketchup



Ketchup, który nie ma sobie równych. W naszym domu jest wprost rozchwytywany. Jeśli macie w planach przygotowanie tego przetworu, spieszcie się. To ostatni moment tanich i przepysznych pomidorów (malinówki po 2 zł!).



/ przepis na 4 butelki o pojemności 290 ml, moje to #763 z firmy WECK/

- 3 kg pomidorów malinowych lub podłużnych z małą ilością pestek
- 60 ml octu
- 200 g brązowego cukru
- 1 duża cebula
- 1 żółta lub czerwona papryka
-  pół ostrej papryczki
- 3 suszone śliwki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta ziarenek gorczycy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, bazylii, oregano i estragonu
- ząbek czosnku (można dać 2)

Pomidory myjemy i kroimy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do momentu aż staną się miękkie i puszczą sok.
Przecieramy je przez sitko (można pomóc sobie blenderem).
Przecier pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, suszone śliwki. Gdy warzywa będą miękkie wszystko dokładnie blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, ocet i zmielone w moździerzu zioła i przyprawy.
Miksturę redukujemy jeszcze przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 120 stopni  wyparzamy buteleczki wraz z zakrętkami przez 20 minut. Do jeszcze gorących przekładamy nasz ketchup i zakręcamy.
Nie ma potrzeby go pasteryzować. Dzięki zawartości octu bardzo ładnie się przetrzymuje.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

24.09.2013

Makaron rządzi zdrowo- laboratoria makaronowe w CookUp

 
Jesień rozpoczęłam biorąc udział w laboratoriach makaronowych organizowanych w związku z akcją Makaron Rządzi Zdrowo.
  
 
Podczas spotkania eksperymentowaliśmy z daniami, których motywem przewodnim był oczywiście makaron. Wszystko to działo się pod czujnym okiem szefów kuchni: Dominiki Krzemińskiej, Jerzego Nogala oraz Pawła Kibarta w  CookUp Studio.
 
 
Jesteście ciekawi jakie dania stworzyliśmy?
Zaczęło się oczywiście od przygotowania makaronu. Z podanych składników (200 g semoliny, 110 g kakao, 2 jajek i szczypty soli) zagnietliśmy ciasto. Następnie wałkowaliśmy je na placki, po czym przepuszczaliśmy przez maszynkę nadającą im piękne kształty. 
Później gotowaliśmy nasze czekoladowe nitki 2 minuty od zagotowania wody i tworzyliśmy wariacje na ich temat.
 
 
Powstał m.in. makaron z pieczoną dynią i serkiem mascarpone, makaron z boczkiem i cynamonem w karmelu, makaron z karmelizowanymi jabłkami, orzechami włoskimi, jeżynami i czekoladą,  
 
 
czekoladowe tagliatelle z mascarpone, borówkami, malinami i limonką, penne z miodowym twarożkiem, figami, orzechami, gorzką czekoladą i wiele, wiele więcej!
 
 
 
 
Serdecznie dziękuję za zaproszenie. To była sama przyjemność gotować w takim towarzystwie!:)
 
 
Fort Mokotów
ul. Racławicka 99
02-634 Warszawa
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________

23.09.2013

Jesienne pyszności- konkurs z Coqlila


Kochani wczoraj zakończył się jeden konkurs, a dziś startuje kolejny. Czy to aby nie przesada?:)
Tym razem zadanie jest proste, łatwe i przyjemne. Należy napisać w komentarzu pod tym postem Wasz sposób na jesienną pyszność. Co to będzie? Pomysł na danie główne, przekąskę czy deser zdecydujcie sami! Ja i sklep Coqlila chętnie się dowiemy co najbardziej lubicie jeść jesienią.
Uwaga! Nie musicie podawać przepisów, wystarczą same opisy, zdjęcia lub nazwy potraw .
W zgłoszeniu proszę o podanie adresu mailowego. Jedna osoba może wysłać tylko jedno zgłoszenie do konkursu. Nagrody zostaną wysłane tylko na polskie adresy.
Czas trwania konkursu 23-30.09.2013r. (do godziny 23:59)
We wtorek 1 października trzy najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone.

Co jest do wygrania?


Serdecznie zapraszam Was do udziału :)!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

20.09.2013

Szarlotka w jesiennym klimacie


Ostatnie dni były zdecydowanie w jesiennym  klimacie. Deszcz,wiatr i szaruga. W kuchni więc również jesień w pełni.
Przerabiamy ostatnie pomidory, pakujemy do słoików jabłka i węgierki, zbieramy ostatnie jeżyny i maliny, rozgrzewamy się herbatą z sokiem malinowym i gęstą, gorącą czekoladą. Na targu pojawiła się już pigwa i żurawina. O dziewiętnastej robi się ciemno.. przykro tak żegnać się z latem:( 
Aby osłodzić mi to rozstanie sklep Coqlila obdarował mnie przepięknymi przedmiotami - jak z francuskiej wsi. Z tej okazji upiekłam szarlotkę. :)




Może i Ty upieczesz? Jabłka o tej porze smakują przecież najlepiej:)


/ przepis własny, na kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm/

ciasto kruche:
- 230 g mąki pszennej (często zastępuję ją białą mąką orkiszową)
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 30 g cukru waniliowego
- szczypta soli

nadzienie:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 100 g cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 zmielone goździki

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej

do posypania:
- 3 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, wkrój masło, dodaj żółtka, sól i cukier.
Zagnieć plastyczne ciasto, które następnie przełóż do foliowego woreczka i na 1 h do lodówki.
Formę wysmaruj masłem, oprósz bułką tartą.
Po tym czasie  podziel ciasto na dwie części.
Jedną rozwałkuj i wylep nią dno formy, podziurkuj widelcem i wstaw na 14 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. 
Gdy spód szarlotki będzie się piekł, obierz jabłka i oczyść je z gniazd nasiennych.
Włóż do dużego garnka, zasyp cukrem i gotuj do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Dodaj cynamon i goździki, wymieszaj. Na tym etapie należy spróbować masy jabłkowej, można ją dosłodzić lub dodać soku z cytryny.
Na podpieczony spód wyłóż jabłka.
Rozwałkuj drugą część ciasta kruchego i wykrawaj z niego za pomocą foremki kształty np. listki lub serduszka. Ułóż na wierzchu szarlotki.
Można pominąć tę czynność i szarlotkę udekorować kratką lub przykryć płatem rozwałkowanego ciasta- wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej:)
 Wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut.
Po 30 minutach kontroluj, czy ciasto zanadto nie brązowieje.Każdy piekarnik inaczej piecze.
Szarlotkę krój po całkowitym wystudzeniu, ozdób cukrem pudrem
Smacznego!






W sesji została wykorzystana przepiękna ceramika firmy Coqlila.
Abyś mogła/ mógł zobaczyć więcej pięknych przedmiotów zapraszam Cię tutaj.



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________


19.09.2013

Przypominam o konkursie ..

 
 
 
Dziś krótko, zwięźle i na temat.
22 września kończy się termin  konkursu z przyciskiem Cook'd.
Kto miał w planach przygotowanie mojego kremu krówkowego, a jeszcze tego nie uczynił, niech się śpieszy. Nagrody czekają!:)


 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 ______________________________♥____________________________

18.09.2013

Tarta z jogurtem, cukinią i ostrą papryczką


Pyszna i ekspresowa w wykonaniu tarta z cukinią, ostrą papryczką i sosem jogurtowo-czosnkowym, udekorowana oliwą i listkami oregano. Mniam!


/ przepis własny, na 1 tartę/

- rulon ciasta francuskiego
- 1 ostra papryczka
- 1 mała cukinia
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- listki oregano
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz


Cukinię i papryczkę umyć i pokroić w krążki.
W miseczce wymieszać jogurt z rozgniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Na płaskiej blasze od piekarnika rozwinąć rulon ciasta francuskiego, posmarować go sosem.
Następnie poukładać krążki cukinii i papryczki. Całość skropić oliwą i posypać listkami oregano.
Można dodatkowo doprawić jeszcze tartę solą i pieprzem.


Zapiekać w temp. 180 stopni C. (z termoobiegiem) przez 20 minut.
Jeść na ciepło lub zimno.
Smacznego!:)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

17.09.2013

Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i Food & Friends



Na niepogodę i wolne popołudnie czasopismo z pięknymi fotografiami, maślane ciasteczka i kawa.
Jakie czasopismo?
Food & Friends, w którym pełno przepisów na wykorzystanie jesiennych skarbów m.in.: jabłek, gruszek, fig, grzybów, orzechów. Coś o festiwalu Transatlantyk, ciekawy artykuł o  kolacji w winnicy i wiele, wiele innych.
 
 
/ przepis własny na 11 ciasteczek/
 
- 75 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kropelka esencji waniliowej
- 11 orzechów laskowych
 
Wszystkie składniki oprócz orzechów zagnieść na gładką masę.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać palcem. Na środku każdego ciasteczka wetknąć orzech laskowy.
 
 
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. i piec w nim ciasteczka przez 15 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z upływem czasu twardnieją.
Smacznego!
 
 
 
 
Z okazji 3 urodzin magazynu Food & Friends mam dla Was 3 egzemplarze.
Wystarczy, że wpiszecie w komentarzu pod tym postem swój adres mailowy, a ja jutro popołudniu rozlosuję wśród wszystkich zgłoszeń osoby do których trafią czasopisma :)
No to kto ma ochotę?

EDIT (18.09.2013 g. 14:20) magazyny wędrują do:
 
 
Gratulacje!!!  :)
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

 

______________________________♥____________________________

 

 

 

 
 

 

16.09.2013

Letnie owoce w syropie


Czy da się zatrzymać lato w słoiku?
Jasne!
Tylko spójrz..


/ przepis własny, na 2 duże 0,5 l słoje/

- 700 g letnich owoców (np. malin, poziomek, brzoskwiń, śliwek, gruszek)
-  350 ml wody
- 175 g cukru kryształu
- sok z 1/2 cytryny

Owoce do tego typu przetworów należy wybierać bardziej twarde niż miękkie.
Należy je umyć, jeśli jest taka potrzeba pozbawić pestek, pokroić w grubsze paseczki.
W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Do wysokich, wyparzonych słoików ( ja użyłam słoików firmy weck #905) wkładać owoce i zalewać gorącym syropem.
Zawekować w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C. przez 20 minut.
Tak przygotowane owoce w syropie będą doskonałym dodatkiem do owsianki, budyniu czy deserów w zimie.
Smacznego!:)




Zajrzyjcie na do sklepu internetowego ze słoikami i butelkami tej firmy, ja przepadłam..




 





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________




Blogger template designed By The Sunday Studio.