26.08.2013

5te! urodziny bloga i ciasto


To już pięć lat! Gdy zaczynałam fotografować jedzenie nie przypuszczałam, że zamieni się to w tak wielką i wciąż narastającą pasję.  Powątpiewałam, że kiedykolwiek będzie mi dane zamienić cyfrówkę na lustrzankę, że przyjdzie mi stanąć przed kamerą, że moje publikacje ukażą się w prasie, że spotkam na żywo Liskę (moją Blogową Mamę), że będę miała okazję wziąć udział w warsztatach fotograficznych, spotkać wspaniałych szefów kuchni, oswoić drożdże, upiec chleb- nie zakalec.
 Jak widać - jestem sporym niedowiarkiem. Ale.. po cichutku marzyłam, a marzenia, jak to marzenia lubią się spełniać.
Dziękuję Wam za wszystkie pozytywne komentarze, za to, że codziennie śledzicie moje poczynania i nierzadko dajecie pozytywnego kopniaka. Za to, że czekacie na każdy nowy post i, że poprawiacie wtedy, gdy potrzeba :)
To super, że jesteście! Częstujcie się urodzinowym serniko-brownie z jeżynami - zasłużyliście :)!



/ przepis własny, składniki na kwadratową blachę o wymiarach 24x24 cm/

- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g sera śmietankowego ( użyłam serka Philadelphia)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 110 g mąki pszennej typ 550
- 5 jajek
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- garść świeżych jeżyn (ok. 120 g)

W rondelku zagotować wodę, postawić na nim aluminiową miseczkę z połamaną czekoladą i pokrojonym masłem i rozpuszczać na parze stale mieszając, dodać 100 g cukru i nadal mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz, miseczkę odstawić do wystudzenia.
Gdy masa przestygnie przesiać do niej mąkę i wsypać sól- wymieszać do połączenia się składników (można łyżką).


W misce ubić jajka wraz z pozostałym cukrem i esencją waniliową, dodawać porcjami ser i dokładnie mieszać mikserem.
Jeżyny umyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać do niej najpierw masę czekoladową, potem serową. Za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków zrobić esy-floresy na cieście. Na samym końcu udekorować serniko-brownie jeżynami.


Piec ciasto w 180 stopniach C. (z termoobiegiem) przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić do wystygnięcia.
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________

25.08.2013

Chleb żytni ze śliwką


Chleby ze śliwką należą do ścisłej czołówki moich ulubionych.
Jeśli Waszych również nie wahajcie się i upieczcie go:)


/ przepis pochodzi z tej strony,  składniki na 2 średniej wielkości keksówki/ 

Składniki zaczynu:

340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720


Składniki ciasta chlebowego:

960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru ( dałam brązowy)
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 4 minuty. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami 2 foremek keksowych (moje miały długość 20 cm każda)  i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C., chleb spryskać wodą i wstawić piekarnika wraz z małym naczynkiem żaroodpornym wypełnionym wodą. Piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________


 

24.08.2013

Sałatka z cukinią, avocado, serem feta, marchewką i słonecznikiem



/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- garść mieszanki sałat
- 3  młode ziemniaki średniej wielkości
- 1 marchewka
- 1/2 avocado
- 10 krążków cukinii
- 50 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka
- świeże zioła: tymianek i bazylia
sos:
- 2 łyżki majonezu + 1 łyżeczka gęstej śmietany 12%
- sól, pieprz


Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Cukinię umyć, pokroić.
Ząbek czosnku zmiażdżyć. Na patelni grillowej rozgrzać 2 łyżki oliwy, ułożyć na niej cukinię oraz ziemniaczki. Przyprawić słodką papryką, czosnkiem, solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Grillować do momentu, aż cukinia będzie miękka i "pręgowana", a ziemniaczki rumiane.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć marchewkę. Ser feta osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Do miski włożyć sałatę,  ser feta, pokrojone avocado, zgrillowane warzywa, startą marchewkę.
Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni.W kubku wymieszać składniki na sos.
Sałatkę posypać ziarnami słonecznika i polać sosem.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________

23.08.2013

What I love in August

Pora rozpocząć nowy cykl na blogu.  W każdym miesiącu będę pokazywała co mnie inspiruje, co mi się ostatnio spodobało. Krótko mówiąc co u mnie :)
Więc co kocham w sierpniu?

For.rest'owego Mikołaja.
Chociaż spóźniony o dobre osiem miesięcy spowodował, że ranki stały się znacznie przyjemniejsze. Dag. dziękuję!:*
 
 

Dziadka Gienia za to, że spełnia każde życzenie wnuczki.
 
Dziewczyny z Beetlebits.pl
 
 
Williama, który jak przystało na małego westa przekopał już cały ogród.
 
 
Mieć czas dla przyjaciół.
 
 
 

 
 
Być królową katastrofy.
 
 
 
Kukbuka na którego stronie internetowej miałam przyjemność zamieścić przepis i zdjęcia.
 
Magazyn Smak za to, że jest w nim co czytać.
(Tak wiem, wiem wyszedł już nowy numer, ale ja jestem na etapie nadrabiania zaległości!)
 
 
 
Piec małe słodkości.
 
Tworzyć nowe chleby.
 
 
Jeść domowe sałatki ze świadomością, że wiem skąd ich składniki pochodzą.
 
 
Pomidory z przydomowego ogródka!
 
 
 
Nieśpieszne śniadania na powietrzu.
 
 
To, że latem mój zakwas na chleb pięknie "pracuje" :)
 
 
 
Owocne i owocowe weekendy.
 
 
Śliwkowe dary od babci, które są zwiastunem nadchodzącej jesieni.
 
 
Książka jest wysoko na mojej liście ' must have'.
 
 A co Wy kochacie w sierpniu? Chętnie się dowiem:)
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
 
______________________________♥____________________________

22.08.2013

Biszkopt z jabłkami


Jeden z wakacyjnych wypieków, który najbardziej pamiętam z dzieciństwa. Gdy ktoś wspomina o biszkopcie z jabłkami, przed oczami momentalnie pojawia mi się obraz wakacji na Mazurach i tego ciasta upieczonego specjalnie dla mnie przez babcię - spakowanego do walizki:)


/ przepis rodzinny, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/

- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
-  3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jabłka papierówki
- cukier puder (do posypania)
- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do przygotowania formy)


Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier i nadal ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka, ponownie ubić. Mąkę przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Gotową masę przelać do tortownicy, na wierzchu delikatnie ułożyć plasterki jabłek. Piec przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni C.
Studzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

21.08.2013

Brzoskwiniowe babeczki


Właściwie to nie są tylko brzoskwiniowe. W smaku czuć również masło orzechowe i wanilię. Są na prawdę smaczne. No i te foremki od Beetlebits- cudowności!



/ przepis własny, składniki na 12 babeczek/

- 210 g mąki pszennej
- 100 g masła orzechowego
- 160 ml mleka
- 100 g cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 duża brzoskwinia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę oraz proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszać za pomocą trzepaczki masło orzechowe, jajko, ekstrakt i mleko.
Połączyć zawartość obu misek i wymieszać- pomogłam sobie mikserem.
Brzoskwinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do ciasta, wymieszać aby owoce połączyły się z ciastem.
Do 12 foremek na babeczki przełożyć surowe ciasto ( nakładając do 3/4 wysokości foremek), nagrzać piekarnik do 175 stopni C. ( z termoobiegiem) i piec w nim babeczki przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Ostudzić na kuchennej kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!:)






Ps: Foremki jak i chorągiewki znajdziecie na Beetlebits.pl :)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

20.08.2013

Orkiszowiec wieloziarnisty


Pyszny przepis na chleb od Patrycji.


/super przepis podaję ze Truflą, składniki na 1 bochenek/


Zaczyn:

 - 2 łyżki zakwasu żytniego
- 150g wody
- 120g  mąki jasnej (orkiszowej lub pszennej chlebowej)


Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią i zostawić w temp. pokojowej na ok. 10-12godz. (można dłużej do ok. 14godz)

Ciasto właściwe:


 - cały zaczyn
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- 330 g wody
 - 2 łyżeczki soli morskiej (użyłam szarej, nieoczyszczonej)
 - 1 łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki jasnego sezamu + 1 łyżka czarnego sezamu (lub 3 łyżki jasnego)
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 50g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej chlebowej

Posypka:

-  1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 1/2 łyżki jasnego sezamu
- 1/2 łyżki siemienia lnianego


Zakwas wymieszać z wodą, drożdżami i resztą składników oprócz mąk. Na koniec dodać obie mąki i miksować na średnim biegu 2-3 min. Przełożyć do lekko natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem lub wysypanej otrębami. Ciasto posypać posypką, i lekko wgnieść ją dłonią.
Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce.
Obficie spryskać wodą wierzch chleba, by pestki i ziarna nie przypaliły się podczas pieczenia.
Piec: 15 min. w 220st. C, następnie zmniejszyć temp. do 190st.C i piec kolejne 45 min.
Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu.

Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

19.08.2013

Śniadanie: Kokosowe placuszki z truskawkami

Z truskawkami rozstać się nie umiem.. :)


/ przepis własny, składniki na 3 porcje/

- 180 g mąki pszennej (używam zazwyczaj wrocławskiej albo luksusowej)
- 1 łyżka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 280 ml maślanki
- 300 g truskawek
- 2 łyżki wiórków koksowych
- cukier puder do posypania
- 3 łyżki oleju kokosowego


Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, cukier, maślankę, olej i jajka.
Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem).


Na koniec dodać do masy pokrojone truskawki i łyżkę wiórków kokosowych.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju.
Smażyć porcjami nakładając porcje ciasta łyżką stołową.


Usmażone przełożyć na talerz wyłożony serwetką i odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu.
Posypać cukrem pudrem i pozostałymi wiórkami.
Smacznego!


Ps: no wreszcie jestem!:)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.