31.05.2013

Jagodowo Nam edycja 5! Zaproszenie


 
Kochani !
Przed nami okrągłe 5te i ostatnie wydanie jagodowej akcji.
W tym roku bawimy się od 25 czerwca do 31 lipca.
Czasu na publikacje na swoich blogach i robienie zdjęć jagodowym pysznościom jest więc sporo.
Jak zawsze w akcji nie mogą brać udziału przepisy archiwalne jak i te bez podlinkowanego banerka.
Mam nadzieję, że zaszczycicie mnie swoim udziałem!:)
 
szukasz inspiracji? przejrzyj przepisy uczestników z poprzednich lat
 
By wziąć udział w akcji należy:
- przygotować danie, napój lub deser z dodatkiem jagód/ borówek amerykańskich, zrobić zdjęcie i opublikować na blogu wraz z banerkiem akcji
-  podpiąć link do przepisu na Durszlaku czy Mikserze lub przesłać go na adres jagodowonam@wp.pl
- w akcji nie biorą udziału przepisy archiwalne
- jeśli nie posiadasz bloga, a chcesz wziąć udział wystarczy, że prześlesz przepis wraz ze zdjęciem i podpisem na adres mailowy akcji lub zamieścisz go na fanpejdżu Waniliowej Chmurki


Baner do wklejenia na bloga
 
 
Jeśli potrzebujesz kodu html, napisz do mnie na maila

 
Zapraszam do udziału :)
Olcik
 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________ 
 
 

30.05.2013

Śniadanie: Waniliowe drożdżówki z rabarbarem



Przepięknie dzień Nam się zaczął. Temperatura powyżej dwudziestu stopni ciepła i przepiękne, majowe słońce. Szkoda tylko, że tak dużo nauki mnie czeka w te wolne dni:(
Tak więc, ja z książkami a Wy? Jak spędzacie długi weekend?:)


Waniliowe drożdżówki z rabarbarem
/ przepis własny, na 6 sporych drożdżówek/

- 225 g mąki pszennej (użyłam 100 g mąki orkiszowej i 125 g mąki pszennej typ 550)
- 65 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 25 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g cukru waniliowego (domowej roboty klik)
- 25 g zimnego masła

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i rozcierać palcami, tak aby powstały grudki.
Włożyć miseczkę do lodówki.
Zrobić rozczyn z drożdży. Do szklanki wkruszyć świeże drożdże, dodać szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłego, ale nie gorącego! mleka i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia,
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, cukier, wyrośnięty rozczyn.
Zagniatać elastyczne ciasto. Na samym końcu wlać powoli rozpuszczone i ostudzone masło.
Dalej zagniatać. Gdy ciasto będzie już sprężyste, włożyć do miski i przykryć czystą ściereczką.
Odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie rabarbar obrać ze skóry, pokroić w kosteczkę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6 równych kawałków, utoczyć  z nich kulki i spłaszczać dłonią. Wyjąć kruszonkę z lodówki.
Na wierzchu układać pokrojony rabarbar, posypywać kruszonką.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. i piec w nim bułeczki przez ok. 18-22 minuty, na złoty kolor.


Studzić na kratce.
Pyszne:)!






Do moich drożdżówek użyłam m.in. mąki:


do dostania na ekosfera24.pl lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________ 

28.05.2013

Zdrowy posiłek - na wynos


Feta, kasza kuskus, rukola, suszone pomidory, rzodkiewka, oliwki, czosnek, bazylia, oliwa, sól, pieprz i prażony słonecznik i sezam. Studiowanie dietetyki zobowiązuje :>
Takie danie możecie spakować do lunch boxa i zanieść ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnię.. albo na piknik!
:)
przygotowanie:
 
1/2 szklanki kaszy kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu, włożyłam do miski. Ok. 30 g fety pokroiłam w kostkę, 3 pomidory odsączyłam z zalewy i pokroiłam na mniejsze kawałki, dodałam do miski. Dwie duże rzodkiewki umyłam pokroiłam w talarki,  garść rukoli również umyłam i włożyłam do miski.
3 łyżki czarnych oliwek odsączyłam z zalewy i pokroiłam w krążki, dorzuciłam do reszty składników.
Następnie dodałam do miski świeże listki bazylii, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę oliwy. Podprażyłam na suchej patelni łyżkę pestek słonecznika i 1 łyżeczkę sezamu i posypałam nimi swoje danie.
Na samym końcu przyprawiłam wszystko solą i pieprzem.







 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________ 

27.05.2013

Bezglutenowe pancakes z gruszką




Bezglutenowe pancakes z gruszką

/ przepis własny, dla 2 osób/

- szklanka mąki bezglutenowej +4 łyżki
- 1/3 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki soku gruszkowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli
- 1 gruszka Williams
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
- syrop z agawy lub miód

Gruszkę umyj, pokrój w kosteczkę.
Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, proszek- wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajko, dodaj maślankę, sok gruszkowy, dwie łyżki oleju.
Połącz zawartość obu misek, dodaj pokrojoną gruszkę.
Następnie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż na niej pankejki.
Gdy zaczną pojawiać się  na nich bąbelki, to znak, że trzeba odwrócić je na drugą stronę.
Podawaj tuż po usmażeniu,


 jeśli są dla ciebie za mało słodkie polej je syropem lub odrobiną miodu.
Smacznego!






 Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!


______________________________♥_________________________

26.05.2013

Dla Mam


 
Trochę zimny i deszczowy, ale za to jaki pyszny Dzień Matki!
:)
Przygotowania trwały dość długo. Ja sama odpowiedniego prezentu szukałam ok. 2 tygodnie?!
Jeszcze wczoraj byłam na gościnnych występach. Piekłyśmy tort, dokładnie z tego przepisu. Nie posiadałyśmy ajerkoniaku, zastąpiłyśmy go likierem Sheridan's.
Podobno wyszedł świetny :)
 
Moja Mamcia dostała taki- hipsterski kubas. 

 
 A Wy co podarowaliście swoim Mamom?:)

 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥____________________________ 
 

25.05.2013

Garść inspiracji kulinarnych na Dzień Mamy


To już jutro! A może zrobisz swojej mamie niespodziankę i własnoręcznie jej coś upieczesz?;)
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Od góry :
 
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

 
______________________________♥____________________________ 
 
 

Blogger template designed By The Sunday Studio.