30.03.2013

Babka waniliowa

Pyszna, prosta i bardzo szybka w wykonaniu babka.
Jeśli szukacie awaryjnego przepisu, ten jest idealny.
U mnie dzisiaj piękną babę drożdżową wzięło licho niestety.
W przypływie złości i sporej dawki adrenaliny postanowiłam przerobić przepis na babkę łaciatą i tak powstała zwykła.. waniliowa. Na koniec zrezygnowałam z lukru na rzecz zwykłego cukru pudru. Przypomina mi on trochę ten śnieg, który nie chce zniknąć z naszych ulic :(
 
Waniliowa babka
/ przepis własny/
 
- 250 g przesianej mąki pszennej
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 100 g margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
-  garstka rodzynek (możesz dać oczywiście więcej)
- cukier puder (do dekoracji)
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)
 
 
Masło wraz z margaryną stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i rozpuszczonego tłuszczu. Wlej esencję waniliową. Miksuj dalej do połączenia się składników. Na samym końcu wsyp garstkę rodzynek (możesz oczywiście więcej) i wymieszaj ciasto łyżką.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Wlej do niej masę. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej. Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
Posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



 
Już za chwileczkę Wielkanoc, dlatego korzystając z okazji chciałabym Wam kochani życzyć..
 
                                                   Olcik.


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

Mazurek czekoladowo-pomarańczowy, jak delicje

Pyszny mazurek, który jest wytworem mojej wyobraźni.
Orzeźwiający, leciutko kruchy (ciasto  jest dosyć mocno nasączone pomarańczowym sokiem), powleczony chrupiącą czekoladą . Mój numer jeden w tym roku.
Mazurek czekoladowo-pomarańczowy, jak delicje

/przepis własny/
spód:
- 180 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 40 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
nadzienie:
- 1 słoik domowej marmolady pomarańczowej ( moja zawierała sporą ilość dużych cząstek pomarańczy wraz ze skórkami, robię ją z tego przepisu klik)
wierzch:
- 200 g czekolady mlecznej
W misce wymieszać mąkę krupczatkę z mąką ziemniaczaną, cukrem i solą.
Masło pokroić w kawałeczki, wrzucić do miski, wbić jajko. Wszystko zagnieść na plastyczną masę.
Przełożyć ją do foliowego woreczka i wsadzić  na 1 h do lodówki.
Następnie wylepić nią dno prostokątnej foremki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. i piec w nim blat mazurka przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
Odsączyć cząstki pomarańczy oraz skórki z soku, wyłożyć nimi podpieczony wcześniej blat.
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, polać nią wierzch mazurka robiąc na całej powierzchni esy-floresy.
Odstawić do zastygnięcia, a najlepiej na całą noc.
Najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥______________________________

Żurek + zakwas

Nie ma lepszego niż domowy. Żurek przygotowujemy na bazie zakwasu z mąki żytniej razowej, na barszcz biały zaś - z mąki pszennej razowej.
Osobiście wolę ten pierwszy i właśnie z tego powodu pokazuję Wam dzisiaj prosty przepis na najprawdziwszy zakwas.
Żegnaj żurku z papierka!
 
 
 
/ przepis własny/
 
- 1 l przegotowanej, ciepłej wody
- 50 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ziarna jałowca
- 2 listki laurowe
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- kawałek chleba razowego (najlepiej na zakwasie, domowej roboty)
 
Do dużego słoika lub szklanej butelki (jak u mnie) wsypujemy mąkę oraz przyprawy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku . Czosnek rozgniatam  za pomocą noża.
Następnie zalewamy przegotowaną, ciepłą wodą.
Jeśli zakwas przygotowujemy w szklanej butelce, zamykamy ją korkiem i potrząsamy tak, aby składniki się połączyły. Jeśli natomiast przygotowujemy swój zakwas w słoiku, zakręcamy go i także potrząsamy, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy korek lub odkręcamy zakrętkę.
Przykrywamy butelkę lub słoik gazą (zakwas musi mieć stały dostęp tlenu).
Tak przygotowaną mieszaninę odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce.
Gdy jest gotowy powinien mieć kwaśny aromat,  w żadnym wypadku nie może być widać pleśni.
Zakwas na którym widnieje pleśń (nawet najmniejszy jej skrawek) nie nadaje się do spożycia.
 
 
/ przepis własny, dla 5 osób/
 
 
-  ok. 1/2 porcji zakwasu na żurek klik 
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 400 g białej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarenek kminku
- 3 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 listek laurowy
- 100 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
-  suszony lub świeży majeranek
do podania:
-  4 jajka ugotowane na twardo
- świeże pieczywo (najlepiej domowej roboty)
Białą kiełbasę gotuję w bulionie ok. 50 minut. Następnie - gdy przestygnie kroję na plastry i podsmażam na oleju wraz z pokrojonym ząbkiem czosnku.  Przekładam do miseczki. Cebulę "opalam" za pomocą palnika- dzięki temu żur będzie miał intensywniejszy smak. Marchewkę i pietruszkę kroję na kawałeczki, wrzucam do bulionu wraz z cebulą, listkiem laurowym, ziarenkami kminku, pieprzu i ziela angielskiego. Gdy warzywa będą już miękkie wlewam wymieszany wcześniej zakwas. Próbuję- jeśli zupa jest za mało kwaśna, dolewam jeszcze więcej zakwasu.
Następnie doprawiam zupę solą i pieprzem, chrzanem, sokiem z cytryny.  Znów trzeba spróbować:)Na samym końcu dokładam podsmażoną kiełbasę. Odlewam pół szklanki żurku i wlewam do niej śmietanę, miksturę dokładnie mieszam i zabielam nią zupę.
 Żurek nalewam do talerzy, podaję z ugotowanym na twardo jajkiem i domowej roboty pieczywem.
Smacznego!:)



 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
 
______________________________♥______________________________

28.03.2013

Bunny cupcakes

Zdecydowanie zbyt pyszne!

Bunny cupcakes
/inspiracja klik,  przepis na 9 babeczek/
- 110 g masła (rozpuszczonego)
- 110 g mąki pszennej
- 85 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:
- 200 g śmietanki 36 %
- 50 g serka ricotta
- 30 g cukru pudru
do ozdoby:
- pianki marshmallow
- rodzynki
- kawałki migdałów
- ewent. wiórki kokosowe
Masło stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Jajka zmiksuj, następnie partiami dodawaj do nich (nadal miksując) mączną mieszankę na zmianę z rozpuszczonym masłem.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami i nakładaj do nich po 1 kopiastej łyżce ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim babeczki przez ok.20 minut- na złoty kolor.
Następnie wyjmij je i ostudź na kuchennej kratce.
W tym czasie przygotuj masę- serek ricotta zmiksuj wraz z cukrem pudrem i śmietanką.
Nałóż krem do szprycy i udekoruj nim babeczki.
Jeśli nie masz szprycy nie szkodzi, możesz posmarować babeczki kremem za pomocą łyżeczki lub noża. Teraz możesz oprószyć je wiórkami kokosowymi.
Następnie ozdób je przecinając pianki nożem (wzdłuż)- tak powstaną królicze uszy, pokrój rodzynki i zrób za ich pomocą oczy, powtykaj kawałki migdałów tak, aby przypominały królicze noski.
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

25.03.2013

Wyniki konkursu z marką Wedel

 
Wysłaliście ponad 125 zgłoszeń.. spośród nich wybrać 5ciu zwycięzców nie było łatwo.
Gdybym tylko mogła, nagrodziłabym każdego z Was.
Nie przedłużając.. zestawy słodyczy wędrują do:
 
Serdecznie gratuluję!:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

24.03.2013

Mazurek z białą czekoladą i różą



Pokazywałam już kiedyś mazurek różany klik, tym razem postanowiłam zrobić go nieco inaczej.
Zainspirował mnie do tego ten, który pokazała w najnowszym numerze Kukbuka, Ania.
Marmoladę różaną wyłożyłam więc na podpieczony spód, dodatkowo posmarowałam go białą czekoladą zabarwioną w różowym kolorze. Całość przystroiłam pistacjami i migdałami.
Pyszny wyszedł :)

Spód:
- 150 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 duże żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4 łyżeczki konfitury z płatków róży
- 160 g białej czekolady
- 6 łyżek śmietany kremówki (30%)
- kropla różowego barwnika spożywczego
- 100 g migdałów
- 50 g orzechów pistacjowych
Mąkę przesiej do miski, masło pokrój na kawałeczki i dodaj do mąki, wsyp odrobinę soli, dodaj żółtko i cukier puder. Wszystko zagnieć na jednolitą masę, którą następnie umieść w foliowym woreczku. Włóż do lodówki na 1 h.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, ponakłuwaj go widelcem (dzięki temu zachowa płaską powierzchnię i nie wybrzuszy się). Przełóż ciasto na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i piecz w nim spód mazurka przez ok. 15 minut- na złoty kolor.
Wyjmij blachę z piekarnika. Ostudź.
Następnie rozpuść w kąpieli wodnej * białą czekoladę, dodaj do niej 6 łyżek śmietanki kremówki, mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści i masa stanie się gładka.
Zestaw miseczkę znad garnka, wkropl do niej odrobinę barwnika spożywczego,  dokładnie wymieszaj.
Posmaruj spód mazurka konfiturą, a następnie rozprowadź na nim różową masę czekoladową.
Udekoruj migdałami i pistacjami.
Mazurek odstaw do stężenia- najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!




* co to jest kąpiel wodna? nic nadzwyczajnego :) gotujemy wodę w rondelku, stawiamy na nim miskę z czekoladą i stale mieszając rozpuszczamy ją.

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

22.03.2013

Wielkanocny konkurs z marką Wedel

 
Witajcie!
Wraz z firmą Wedel chciałabym zaprosić Was na słodki konkurs.
Zadanie polega na napisaniu w komentarzu pod tym postem odpowiedzi na pytanie: " Jaka jest Twoja ulubiona wielkanocna słodkość i dlaczego?"
W komentarzu proszę zostawić swój adres mailowy, odpowiedzi bez podanego adresu mailowego nie będą się liczyć.
Mile widziane "lajki" na fanpejdżu Waniliowej Chmurki oraz Wedla
 
Czas trwania konkursu- 22.03- 25.03. 2013 r. (do godziny 20:00)
Zestawów słodyczy, które możecie wygrać jest 5 ! ( jedna osoba może wygrać jeden zestaw).
 
 
 
W skład jednego zestawu wchodzą: czekolada mlecznaWedel kurczaczek, czekolada mleczna Wedel owieczka, czekolada mleczna Wedel zajączek, Torcik Wedlowski, Mieszanka wedlowska classic, Mieszanka wedlowska galaretki, Ptasie Mleczko o smaku waniliowym, Ptasie Mleczko o smaku śmietankowym.
 
Zwycięzców ogłoszę na blogu oraz fanpejdżu Waniliowej Chmurki 25.03. 2013 roku (ok. godziny 20:30).
 
 
Powodzenia!:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________
 

Śniadanie: Kanapki z domowym chlebem, jajkiem, avocado, rukolą i majonezem


 
Kanapki z domowym chlebem razowym posmarowanym masłem, jajkiem ugotowanym na twardo, plasterkami avocado, rukolą, małymi żółtymi pomidorkami, kiełkami brokuła, świeżym koperkiem i majonezem.
 
Miłego dnia!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

19.03.2013

Babka łaciata


Babka, którą zrobisz w mgnieniu oka. Przepis jest banalnie prosty, składniki na ciasto podstawowe masz w zasięgu ręki. Nie czekaj, piecz! :)
 / przepis własny/

- 250 g mąki pszennej (przesianej przez sitko)
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- kostka masła (200 g)
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do przygotowania formy: masło i bułka tarta
- do dekoracji: tabliczka gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka, kawałki migdałów

Masło stop w garnuszku, ostudź.
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj wraz z proszkiem do pieczenia.
Ubij jajka z cukrem na białą masę, miksuj, nie przerywając dodawaj po 1 łyżce mąki i masła. Miksuj dalej do połączenia się składników.
Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao - wymieszaj dokładnie.
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Wlej do niej masę z kakao, a następnie masę "białą". Weź drewniany patyczek i zrób nim esy-floresy w formie. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. i włóż do niego formę z babką.
Moja piekła się 35 minut- na złoty kolor. Oczywiście wszystko zależy od piekarnika. Niektóre pieką szybciej, inne wolniej. Najbezpieczniej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, znaczy, że babka jest już gotowa.
Formę wyjmij z piekarnika i studź w niej babkę przez ok. 20 minut, po tym czasie wyjmij z niej ciasto i studź dalej na kuchennej kratce.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, dodaj do niej 3 łyżki mleka, wymieszaj.
Polej nią ciasto, udekoruj migdałami. Odstaw, aż glazura stężeje.
Smacznego!





 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

16.03.2013

Przepisy na Wielkanoc


Specjalnie dla Was zgromadziłam w jednym miejscu ciekawe przepisy na Wielkanoc.
Mam nadzieję, że okażą się być przydatne! :)

Babka cytrynowa
klik
Babka do koszyczka

Babka drożdżowa- klasyczna
klik


Babka dyniowa z orzechami włoskimi
klik
Babka krówkowa
 
Babka łaciata
 
Babka waniliowa

 
Babka z syropem kawowym

Bułeczki "zajączki"
 
Bunny cupcakes
 

Ciastka a'la jajka
klik
Chleb kielecki

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie
Chleb pełnoziarnisty z żurawiną

Chleb polski


Chleb półrazowy

Chleb pszenno-żytni z żeliwnego garnka


Chleb wiejski- Farmhouse loaf
klik


Chleb wiejski francuski
klik
Chleb żytni ze śliwką

Drożdżowe ptaszki


Jajka z pastą serową

Jak zrobić kajmak?
klik
Kogucik
 
Mazurek czekoladowo-pomarańczowy, jak delicje
 
 

Mazurek dla dorosłych :)

Mazurek kajmakowy z gorzką czekoladą

Mazurek kajmakowy z orzeszkami ziemnymi

Mazurek orzechowy

Mazurek różany ( laureat jednego z zeszłorocznych konkursów kulinarnych:)
 
Mazurek z białą czekoladą i różą

Pascha
 
Pasztet z soczewicy

Pischinger

Rafaello na krakersach

Serniczki z musem truskawkowym


Sernik krakowski

Sernik krówkowy

Sernik z czekoladowo-kokosowym wykończeniem
klik

Szarlotka Babci Jasi

Szarlotka spod samiućkich Tater
klik


Żurek
klik
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.