01.11.2013

Chleb litewski



Receptura na ten pyszny chleb pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "Drożdżowe wypieki. ABC przygotowania".
Pani Małgosia od kilku ładnych lat jest autorką strony internetowej poświęconej wypiekaniu domowego pieczywa. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie.
Acha i  miejcie w zapasie wolną godzinkę, bo.. przepadniecie :)



/ przepis z książki "Drożdżowe wypieki" M. Zielińskiej, proporcje na 2 bochenki po 800g każdy/


Składniki  na zaczyn:

1 etap:

- 50 g zakwasu
- 130 g maki żytniej, razowej
- 120 g wody 
Wymieszać i odstawić na 8-12 godzin

2 etap: 
- ciasto z pierwszego etapu
- 90 g mąki żytniej razowej, drobno mielonej
- 110 g wody
Wymieszać, odstawić na 3-4 godziny.

Przed dodaniem do ciasta zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.

Składniki do namoczenia:
- 100 g otrąb żytnich lub grubo mielonej mąki żytniej
- 200 g wrzącej wody
- 2 łyżki kminku
Dzień przed planowanym pieczeniem otręby/mąkę i kminek zalać wrzącą wodą (cała mąka powinna być wilgotna) i odstawić.

Składniki na ciasto chlebowe:
- 500 g zaczynu
- 300 g namoczonych składników
- 350 g maki żytniej, razowej (z tego 25 g do uprażenia)
- 150 g maki żytniej, chlebowej
- 300 g wody letniej
- 1-2 łyżki melasy
- 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- kminek (do posypania wierzchu chleba)



W dniu wypieku  odsypać ok. 2 łyżek mąki razowej i uprażyć na suchej patelni, aż nabierze lekko brązowego koloru (trzeba uważać żeby nie przypalić).

Wymieszać w misce zaczyn z resztą składników, oprócz soli. Mieszać należy tylko do połączenia składników, nie za długo. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna, tak aby można było swobodnie mieszać je łyżką. (Przy mieszaniu mikserem nie może tworzyć się bryła ciasta).
W odrobinie wody rozpuścić sól, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Przykryć i odstawić na 30 minut.

Napełnić ciastem dużą prostokątną formę lub dwie małe do połowy wysokości, wygładzić powierzchnię wilgotną łyżką lub ręką. Przykryć wilgotną ściereczką a następnie włożyć do dużego foliowego worka, aby powierzchnia ciasta nie wysychała.
Chleb powinien wyrosnąć do podwojenia objętości. W zależności od temperatury może to trwać od 3-6 godzin. Po wyrośnięciu należy jeszcze raz wierzch posmarować wodą i posypać kminkiem.



Nagrzać piekarnik  do temperatury 250 stopni C.
Piec 15 minut z termoobiegiem,
potem zmniejszyć do 200 stopni C i jeszcze 30 min już bez termoobiegu,
dalej zmniejszyć do 180 stopni C i dopiec około 25 minut.

Po upieczeniu wyjąć z foremki, odwrócić i wystudzić.
Chleb nadaje się do jedzenia dopiero następnego dnia.
Smacznego!:)






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

6 komentarzy:

  1. Czyżby ta animacja w poście miała odzwierciedlać tempo znikania tego chleba? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham... Ale zawsze widywałam znacznie ciemniejszy chleb litewski. Maa dostawała do czasami od Litewskich współpracowników.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna miał strukturę! pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne fotki, pyszna chlebkowa propozycja.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj znam tę stronę, pewnie, że znam:) .... chlebuś cudowny, uwielbiam chleb litewski:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.