27.10.2013

Chleb ( z garnka) z suszonymi owocami


W środę miałam okazję przetestować szklano-ceramiczny garnek firmy Neoflam.
Tuż przed przyjazdem kuriera zagniotłam ciasto chlebowe, więc nie musiałam zbyt długo wymyślać co by tu w nim upiec. Padło oczywiście na chleb. Naczynie zdało egzamin perfekcyjnie!
Bochenek wyszedł pyszny, miał odpowiednio chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ.
Nie miałam również żadnych problemów z umyciem garnka. Mimo tego, że ciasto było dosyć luźne, a garnek wysypałam  tylko niewielką ilością mąki, to ciasto chlebowe nie przywarło, a wnętrze garnka po wyjęciu chleba okazało się czyściutkie.
Polecam więc Wam oba ( i garnek i chleb).
:)


/ przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 2 szklanki* zakwasu żytniego
- 1/2 szkl. + 3 łyżki mąki żytniej razowej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 550 
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
-  1/2 szklanki suszonych owoców: np.  żurawiny, suszonych śliwek i kandyzowanego ananasa

dodatkowo:
- 2 łyżki mąki pszennej (do wysypania garnka)

W dużej misce wymieszać wodę wraz zakwasem, dodać świeże drożdże. Przez sitko przesiać mąkę, dodać cukier, sól i suszone owoce. Na samym końcu wlać olej. Zagnieść łyżką ciasto (będzie dosyć luźne).
Miskę odstawić przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Zazwyczaj trwa to ok. 2 h.
Po tym czasie  włożyć do piekarnika garnek ( z pokrywką) i rozgrzać piekarnik do 250 stopni.
Po 20 minutach ostrożnie (uwaga! garnek będzie bardzo gorący) zdjąć pokrywkę, wysypać dno garnka 2 łyżkami mąki pszennej i przełożyć z miski wyrośnięty chleb (można pomóc sobie łyżką). Zakryć pokrywką i piec w 250 stopniach przez 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze chleb przez ok. 15 minut.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!



* 1 szklanka = 200 ml



 więcej o  garnku
Mój ma pojemność 2 litry,  zdobi go ciekawy kwiatowy motyw.
Naczynie można używać w piekarniku, kuchni mikrofalowej, gazowej oraz elektrycznej. Po przestudzeniu bez problemu można przechowywać w nim żywność w lodówce lub zamrażalniku. Dzięki swoim właściwością nie przenika zapachem żywności. Bardzo łatwo się go myje, nadaje się także do zmywarek.

Uwaga uwaga!
Mam dla Was miłą niespodziankę jest to bon promocyjny o wartości 30% na zakupy w sklepie internetowym Neoflam. Jest on ważny od dziś do 15 grudnia 2013 roku.
Kod nie obejmuje jedynie produktów, które są w promocji.

KOD PROMOCYJNY to: WCH103


Chcesz przejść do sklepu? klik


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

14 komentarzy:

  1. Pieczenia chleba w garnku! Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny ten chlebek, chyba sobie upiekę taki na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śmiesznie brzmi, że w garnku, ale mimo to wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł na chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zawsze to coś innego i ciekawego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nietypowe i bardzo efektowne- super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały ten chleb, z taką chrupiącą skórką... A garnek prześliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i polecam Wam go !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny jest ten chleb! taki domowy, pachnący, świeżutki najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! Ja również testowałam garnek (inny) firmy Neoflam ale nie przyszło mi do głowy żeby upiec w nim chleb. Czy w garnku z powłoką ceramiczną Venn też można piec chleb?

    OdpowiedzUsuń
  11. Daktyle - niestety nie wiem, obawiam się, że nie .. :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.