22.10.2013

Chleb na maślance z suszonymi śliwkami


Kolejny wypiek w jesiennym klimacie. Tym razem chleb na drożdżach- idealny dla początkujących domowych piekarzy.
Wodę zastąpiłam maślanką, dzięki niej wypiek pozostaje dłużej świeży. Miąższ natomiast jest miękki i bardziej puszysty .



/ przepis własny, składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm/

- 480 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka (10 g) soli
- garść (45 g) suszonych śliwek
- 1 łyżka oleju


Do miski wlać maślankę,  dodać świeże drożdże i wymieszać wszystko trzepaczką.
Śliwki pokroić w mniejsze kawałki.
Następnie przesiać mąkę, dodać sól i suszone śliwki. Zagnieść ciasto na plastyczną, jednolitą masę (posłużyła mi do tego drewniana łyżka, może to być również mikser z hakiem).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 h.
Chleb powinien podwoić swoją objętość.
Po tym czasie przełożyć go do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i znów pozwolić mu wyrastać. Będzie to trwało około 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C., wstawić  foremkę wypełnioną chlebem i tuż obok niej naczynko żaroodporne wypełnione wodą. Piec chleb na środkowym poziomie przez 40 minut.
Gdy chleb nieco przestygnie wyjąć go z formy, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego !:)



 
Skąd mam słomki ? klik
 

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

15 komentarzy:

  1. Musi cudownie pachnieć<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny wyszedł, absolutnie cudowny...

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczo.Zdrowo.Pysznie. Lubię Twoje kulinarne propozycje i atmosferę jaką stwarzasz. Oby tak dalej.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Na maślance musi być wspaniały :). Piękne zdjęcie, zazdroszczę śniadania i kolacji przy takim chlebku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chleb na maślance uwielbia cała moja rodzina! Mam słabość do podobnych maślankowych chlebków!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo urzekły mnie twoje zdjęcia, są piękne! Chleb wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Olciku cudowne zdjęcia. Chlebek pierwsza klasa!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. :) :)
    Pozdrowienia dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pragnę donieść że chleb wychodzi również w automacie, w zasadzie bez zmian w przepisie. Wersja dla leniwych lub z niedziałającym poprawnie piekarnikiem :-) Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie przepisy - wierna fanka Marysia

    OdpowiedzUsuń
  11. Marysiu- to wspaniale, że informujesz! Pozdrowienia ciepłe :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.