06.08.2013

Drożdżowy warkocz z morelami


Przepyszna drożdżówka z morelami zapleciona w warkocz,  inspirowana tą z cukieni Lukullus.
Z przepisu wychodzą cztery spore bułki.
Zachęcam do upieczenia, warto!


/ przepis własny na 4 drożdżowe warkocze/

Ciasto drożdżowe
- ok. 125 ml mleka
-12 g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 325g mąki pszennej
-75g masła
- szczypta soli
- małe jajko

Morelowe nadzienie
- 5 świeżych moreli
- cukier (do smaku)

Kruszonka

- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
+ gruby cukier

 Morele myjemy, kroimy w kostkę i odstawiamy.
Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać drożdże, 10g cukru, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Przykryć o odstawić na 10 minut, aż zaczyn zrobi się gęsty i puszysty.
Mąkę wymieszać z solą i pozostałym cukrem, dodać masło i ucierać, aż utworzą się drobne okruszki. Dodać cały zaczyn i jajko. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypywać po trochu dodatkowej mąki).
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich wałki (każdą część znów dzielimy tym razem  na 3 i rolujemy wałki, które potem zaplatamy w warkocz), wtykamy w nie kawałki moreli.
Przygotować kruszonkę: cukier, masło i mąkę ucierać palcami do momentu powstania grudek.
Układać na przygotowanej blasze, przykryć folią na 15 minut.
Smarować roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka, posypywać kruszonką i gruboziarnistym cukrem.


 Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Studzimy.
Zaparzamy dobrą kawę i mamy świetne śniadanko!
Smacznego :)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

1 komentarz:

  1. Plecionka z morelami z kubkiem mleka...rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.