Wpisy

Śniadanie: Gofry belgijskie

Śniadanie: Gofry belgijskie

26.11.2012 Waniliowa Chmurka 18 komentarzy

Drożdżowe, sycące gofry, doskonałe na śniadanie (jedna sztuka potrafi spokojnie nasycić każdego gofrożercę). Możecie rozrobić ciasto wieczorem, włożyć na noc do lodówki i rano piec gofry. Polecam! / przepis ze strony King Arthur Flou…

Dalej
Francuskie z jabłkami i masą śmietankowo-miodową

Francuskie z jabłkami i masą śmietankowo-miodową

19.11.2012 Waniliowa Chmurka 16 komentarzy

Awaryjne ciacho francuskie ze śmietankowo-miodowym wnętrzem, wykończone jabłuszkami i oprószone cynamonem. Pyszna prostota. / przepis własny/ - 1 opakowanie ciasta francuskiego (zwykle używam w rulonie, nie w listkach) - 2 duże j…

Dalej
Zupa z pieczonej dyni  z bajglem

Zupa z pieczonej dyni z bajglem

17.11.2012 Waniliowa Chmurka 14 komentarzy

Kolejna odsłona zupy dyniowej, tym razem na bazie pieczonej dyni, podana z domowym bajglem. Pycha! / przepis własny, wystracza na porcje dla 4-5 osób/ -  ok.500 g upieczonego miąższu z dyni * - 0,5 l bulionu warzywnego - 2 śr…

Dalej
Słów parę o książce Liski

Słów parę o książce Liski

12.11.2012 Waniliowa Chmurka 9 komentarzy

Podczas gdy duża liczba blogerów kulinarnych poczuła się zobligowana do napisania  recenzji na temat pierwszej książki Liski, z zamiarem stworzenia swojej (recenzji, nie książki) od pięciu dni noszę się i ja. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy w…

Dalej
Już najwyższy czas!

Już najwyższy czas!

10.11.2012 Waniliowa Chmurka 22 komentarze

Przypominam Wam o zagniataniu ciasta na pierniczki. Ja w tym roku skorzystałam z przepisu Aganiok , polecam również recepturę Bakerlady . Ciasto powinno odpoczywać ok. 5 tygodni, także spieszcie się! Bądź na bieżąco śledź Waniliową …

Dalej
Gdzie byłam i z kim się widziałam wczoraj wieczorem?

Gdzie byłam i z kim się widziałam wczoraj wieczorem?

9.11.2012 Waniliowa Chmurka 10 komentarzy

Wczorajszy wieczór spędziłam na pierwszym spotkaniu autorskim z Liską- Elizą Mórawską. Odbyło się ono w warszawskim Traffic Clubie, przybyło ponad sto osób. Zastał nas catering od Petit Appetit, pokaz slajdów - zdjęć z książki  i chilloutowa m…

Dalej
Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym i patelnia GreenPan

Klopsiki w sosie śmietanowo-ziołowym i patelnia GreenPan

5.11.2012 Waniliowa Chmurka 12 komentarzy

Dziś pokażę Wam swoją jak dotąd ulubioną patelnię oraz pyszny sos śmietanowo-koperkowy z mięsnymi pulpecikami. Zacznijmy od patelni. Na pewno sporo z Was zna już dobrze markę GreenPan i zapewne podobnie jak ja jest nią oczarowana. Czym…

Dalej

jestem na instagramie