30.08.2012

Pieczone brzoskwinie z płatkami migdałowymi i miodem


Pisząc tego posta jestem tu gdzie być nie miałam. Były plany i oczekiwania. Niestety w ciągu jednej chwili musiały zmienić się o 180 stopni. Chyba już  nie zobaczę morza  w tym roku..
 Ostatnie dni upłynęły mi na kursowaniu pomiędzy domem a szpitalem i załatwianiu - jak dotąd mniemałam spraw powyżej moich możliwości. Myliłam się - i dobrze.
W każdej sytuacji są jakieś plusy, więc na plusach się skupię i dlatego powracam po małej przerwie;)
Będę jeszcze z Wami do końca września, potem może być różnie.
Dziś zapraszam na pyszne pieczone brzoskwinie z płatkami migdałowymi i miodem. Ich zapach wynagradza wszystkie smutki.
/ dla 2 osób/
- 2 dorodne, świeże brzoskwinie
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki miodu (można dodać oczywiście więcej)\
- 2 kulki lodów waniliowych
- kilka listków melisy
Brzoskwinie myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.
Na blasze od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy brzoskwinie, polewając je miodem i posypując płatkami migdałowymi.
Pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach- na złoty kolor.
Podajemy jeszcze ciepłe z kulką lodów waniliowych i listkiem melisy.
Smacznego!:)


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

26.08.2012

Do zobaczenia

 
 
Wreszcie wyjeżdżam nad morze:)
Do zobaczenia za tydzień!

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________
 

Truskawki, herbatniki, śmietanka, syrop i sos toffi



/dla 2 osób/
- 200 g śmietanki kremówki
- 2 łyżki syropu ryżowego (można dodać więcej)
- garść świeżych truskawek
- 5 herbatników
- sos toffi
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w plasterki.
Do śmietany dodajemy 2 łyżki syropu, ubijamy na sztywno. Próbujemy- jeśli śmietanka jest za mało słodka dodajemy jeszcze trochę syropu i  mieszamy.
Herbatniki kruszymy.
Do szklanki wkładamy kolejno: truskawki, bitą śmietankę, herbatniki i sos toffi. I tak do wyczerpania się składników;)
Smacznego!

Do dzisiejszego deseru użyłam:

* eko syropu ryżowego bezglutenowego Lima,  używam go zamiennie z miodami i syropami.
Ma łagodny smak, zawiera złożone węglowodany. Stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli, ale i długo się utrzymuje, niewiele podnosząc poziom cukru we krwi.
Doskonały do słodzenia napojów, ciast czy jako dodatek do placków, gofrów i kanapek.
Dostaniecie go na ekosfera24.pl lub w sieci Organic Farma Zdrowia.


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

24.08.2012

Crumble malinowo-jabłkowe






/ dla 4 osób/

-  40 g zimnego masła
- 40 g cukru kryształu
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- garść malin
- 3 małe jabłka

Maliny myjemy, jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
Kroimy w kosteczkę.
W misce łączymy cukier, sól, mąkę i kawałki zimnego masła- rozcieramy rękami do momentu aż uzyskamy grudki.
Żaroodporne foremki smarujemy masłem i wkładamy do nich owoce, przysypujemy kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim crumble przez ok. 20 minut-  na złoty kolor.
Jemy na ciepło lub zimno- jak lubimy.
Możemy podać solo lub  z sosem np. o smaku toffi, bitą  śmietanką lub lodami.
Część mąki możemy również zastąpić orzechami, bakaliami  lub wiórkami kokosowymi, sezamkami, ciasteczkami. Nie musimy również używać cukru kryształu, może to być cukier brązowy lub syrop np. z agawy. Jeśli chodzi o owoce to tutaj także panuje dowolność, może to być praktycznie każdy owoc sezonowy- jagody, truskawki, wiśnie, czereśnie, gruszki, jeżyny itd.
Smacznego!





 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

23.08.2012

Maliny

Malinowa konfitura, crumble z malinami, malinowo-kokosowy sernik i malinianki.
Malinowe dni przed nami.
 
 
 
 
Dobrej nocy,
Olcik
 
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________
 

18.08.2012

Rozwiązanie konkursu z Ekosfera24.pl

Ogłaszam, że zwyciężczynią sierpniowego konkursu organizowanego wraz ze sklepem Ekosfera24.pl
została OlaLike.
Serdecznie gratuluję i proszę Szczęściarę o kontakt:)


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

10.08.2012

Konkurs z Ekosfera 24

Czas na drugą odsłonę konkursu ze sklepem Ekosfera24.pl .
Tym razem jedna osoba może zagrnąć zestaw eko produktów o łącznej wartości ok. 60 zł.



Zasady konkursu:

- obejrzeć filmik pt. " Dietetyczne pocztówki- Smak Francji"


- napisać w komentarzu ( pod filmikiem klik na stronie youtube), które danie inspirowane Francją Wam się spodobało i dlaczego
-  polubić mój fanpejdż
- mile widziane subskrypcje kanału;)
- wygrywa jeden opis potawy (jedna osoba)
- nagroda to zestaw produktów eko za łączną kwotę ok. 60 zł, w skład zestawu wchodzi:
olej z pestek dzikiej róży, czarny sezam oraz makaron pełnoziarnisty gryczany
- każdy komentarz może wygrać, ponieważ tym razem wybiorę go drogą losowania

Uwaga! komentarze, które będą brały udział w konkursie muszą spełniać wszystkie wymogi regulaminu. Zwycięzcę ogłoszę na blogu oraz fanpejdżu Waniliowej Chmurki dn. 17.8.2012.

Konkurs trwa od 10.8- 17.8.2012 do godziny 23:59

Zachęcam do udziału!
Produkty, które są do wygrania przetestowałam i pokazałam Wam ostatnio klik, klik, klik.


______________________________♥______________________________

09.08.2012

Śniadanie: Kanapki z serem żółtym, sałatą i czatnejem rabarbarowym


( na zdjęciu kanapka z: domowym, chlebie na zakwasie, serem żółtym, czatnejem rabarbarowym oraz sałatą).

Czatnej to świetna rzecz, pierwszy jaki zrobiłam w życiu był z jabłek ( z tego świetnego przepisu).
Kiedy zjedliśmy ostatni słoiczek, zapragnęłam zrobić następny ..  z dodatkiem rabarbaru.

Czatnej z rabarbaru
/ bazowałam na przepisie Doroty/

- 500g rabarbaru
- 300g cebuli
- 300g cukru
- 80-100ml kremu balsamicznego
- pół łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki płaskie mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu

Umyty rabarbar pociąć na kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać octem. Początkowo gotować pod przykrywką, ale kiedy rabarbar się rozpadnie zdjąć by sos zgęstniał. W sumie gotowanie zajmuje ok godziny. Przełożyć do słoiczków, pasteryzować 20min.


A jeśli chcielibyście przepis na domowy chleb, to zapraszam (kliknijcie na zdjęcie).



Czatnej zrobiłam z :

* Kremu balsamicznego z dodatkiem kakao firmy LaSelva, ciemny i wyrazisty w smaku.
Doskonały jako dodatek do serów, deserów czy sałatek.

Gdzie go dostać?

ekosfera24.pl
lub w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia

______________________________♥______________________________

08.08.2012

Deser z truskawkami i miodowymi chrupkami pod śmietankową pierzynką




Takie desery uwielbiam, prezentowałam Wam już sporo odsłon.
Praktycznie każda z nich jest inna.
Czasem zamiast śmietanki jest wersja light- z jogurtem albo serkiem waniliowym.
Jeśli nie truskawki, to inne letnie owoce, a zamiast ciasteczek coś podobnie chrupiącego np.  zbożowe chrupki miodowe.


/ na 2 porcje/

- 200 g  śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżeczki cukru pudru (można dodać więcej)
- miodowe chrupki (garstka)
- świeże, umytych i pozbawione szypułek truskawki (garść)

Przygotujcie 2 szklanki (200 ml pojemności). Truskawki pokrójcie w plasterki.
Śmietankę ubijcie w miseczce z dodatkiem cukru pudru. Spróbujcie, jeśli jest za mało słodka dodajcie troszkę więcej cukru pudru.
Do szklanek nakładajcie warstwami deser- najpierw truskawki, potem chrupki miodowe, a na końcu śmietanka- powtarzajcie tę czynność aż do wyczerpania się składników.
Smacznego!:)



Dziś pokazuję Wam przy okazji deseru:


*  Chrupki ekologiczne z miodem z Kuchni Króla Maciusia, noo pycha!
To taki zdrowszy odpowiednik popularnych płatków dla dzieci z kangurem na opakowaniu:)


Można dostać je w sklepie internetowym Ekosfera24.pl lub w sieci  Organic Farma Zdrowia.

______________________________♥______________________________

07.08.2012

Ciasto na jogurcie z mirabelkami



Pyszne i bardzo szybkie w przyrządzeniu ciasto.Tym razem na jego wierzchu wylądowały jedne z moich ulubionych owoców retro- mirabelki.


 Ciasto na jogurcie z mirabelkami 
/ przeróbka tego przepisu /

- 2 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta  soli
- 2 garście umytych i wypestkowanych mirabelek
- cukier puder (do posypania ciasta)

Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę, taką zwykłą prostokątną (25 x 35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia.Na ciasto położyć mirabelki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut z termoobiegiem.
Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
 




______________________________♥______________________________

06.08.2012

Makaron gryczany z twarożkiem, truskawkami i melisą



Zanim pokażę Wam przepis na pyszne ciacho z mirabelkami, wrzucam piątkowy obiad.
Upały ostatnio dają nam się we znaki, a jak wiadomo lato w mieście i upały to nie jest zbyt dobra kompilacja.
Więc.. owoce i nabiał i makaron, możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Lato za oknem, lato na talerzu:)


/ na 2 porcje/

- 160 g makaronu razowego gryczanego 
- opakowanie twarożku (200g)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- cukier brązowy (do smaku)
- garść świeżych truskawek
- kilka listków melisy

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę i dosładzamy do smaku.
Wszystko mieszamy.
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plasterki.
Na talerz  przekładamy makaron, twarożek oraz plasterki truskawek, na koniec dodajemy kilka posiekanych listków melisy.
Smacznego!



Do przygotowania tego dania użyłam:



* Makaronu razowego bio Castagno Bruno, posmakuje na pewno wielbicielom gryczanych produktów.

Znajdziecie go w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia i w internetowym sklepie  Ekosfera24.pl

______________________________♥______________________________

01.08.2012

Śniadanie: domowa granola + jogurt naturalny+ borówki


Oczywiście Jagodowo Nam przemknęło mi zanim zdołałam się zorientować, że sezon jagodowy w pełni. W związku z tym dziś publikuję dwa jagodowe posty jeden tutaj, drugi w Galerii Chleba.
Dzisiaj  na śniadanie była domowa granola klik z jogurtem naturalnym oraz świeżymi borówkami- prosto z ogródka.
No pycha!



Miłego wieczoru, a może to będzie Wasze jutrzejsze śniadanko, hmm??:)
______________________________♥______________________________

Blogger template designed By The Sunday Studio.